Lišky na kyselo jsou tradičním a chutným pokrmem, který vám umožní vychutnat si výjimečnou chuť lišky nálevkovité. Tento recept je skvělý pro milovníky výrazných a kyselých chutí, které se dokonale snoubí s jemností této houby. Lišky na kyselo jsou ideální volbou pro lehký oběd nebo večeři, kterou si snadno připravíte a která vás zaručeně nadchne.
Liška nálevkovitá (Cantharellus tubaeformis) je jedlá a velmi oblíbená houba, která se hojně vyskytuje v jehličnatých lesích, zejména ve smrčinách a borech. Tato houba je typická svým nálevkovitým tvarem a žlutohnědým zbarvením. Její jemná chuť a specifická textura ji činí ideální pro různé kulinářské úpravy, ať už jde o polévky, omáčky nebo právě o pokrmy na kyselo. Díky své příjemné struktuře a jemné chuti je liška nálevkovitá ceněna nejen v české kuchyni, ale i v zahraničí.
Houbové recepty vždy při ruce! Pořiďte si úspěšnou houbovou kuchařku Šumavská hubička v kuchyni
Pokud vás zajímají další recepty s houbami, nezapomeňte se podívat na mou houbovou kuchařku “Šumavská houbička v kuchyni”. V této knize najdete 107 receptů z 36 druhů hub, které vás provedou houbovou sezonou od jara až do zimy. Každý recept je detailně popsaný a doplněný o krásné fotografie, takže si můžete být jisti, že své houbové pokrmy připravíte vždy správně a chutně.
Jelikož je lišek nálevkovitých každoročně v lese tolik, je nemožné všechny lišky zpracovat hned za čerstva. I když lišky ve velkém rozdávám, stále mi jich zůstává až moc. Proto je nakládám na kyselo. Je to mé druhé oblíbené zpracování hub. Pokud tedy máte nadbytek lišek nálevkovitých jako já a chutě laděné na kyselo, pak hurá do tohoto receptu.
Lišky na kyselo recept
Ingredience
- 1 kg lišek nálevkovitých
- 350 ml vody
- 165 ml octa
- 1 lžíci hořčičného semínka
- 8 kuliček nového koření
- 8 kuliček pepře
- 1 lžíci soli
- 1 lžíci cukru
Instrukce
- Lišky si očistěte. Sklenice vysterilizujte horkou vodou a dokonale vysušte čistou utěrkou.
- Do hrnce nalijte vodu a přidejte všechno koření. přisypte sůl a promíchejte. Přiveďte k varu.
- Do vroucího nálevu přidejte očštěné lišky a vařte 2,5 minuty.
- Přidejte cukr a ocet a přiveďte k varu a od bodu varu vařte opět 2 minuty,
- Naplňte sklenice, 1-2 cm od víčka nechte volné. Houby musí být ponořené v láku. Otřete okraje sklenic do sucha a pevně uzavřete.
- Do hrnce vložte sklenice s houbami a zalijte teplou vodou tak, aby sahala do 3/4 výšky sklenic. Zvolna vodu zahřejte na 90 stupňů Celsia a udržujte ji v této teplotě zhruba 20-30 minut. Hlídejte, aby se sklenice nedotýkaly, pomoci si můžete hadrovou utěrkou na dně a mezi sklenicemi.
- Poté obraťte sklenice dnem vzhůru a nechte je vychladnout zabalené do ručníku nebo utěrky.
- Lišky na kyselo skladujte v suchu a temnu.