nejlepší houbová kuchařka

Kotrčová polévka – Ještě lepší než falešná dršťková z kotrče

2.1K

Smetanová kotrčová polévka je delikatesou, která zaujme každého milovníka hub. Pokud máte rádi tradiční falešnou dršťkovou polévku z kotrče, tahle verze s jemnou smetanou vás nadchne ještě více. Kotrč kadeřavý, s jeho jedinečnou strukturou připomínající dršťky, je v tomto receptu dokonale zvýrazněn, a krémová konzistence kotrčové polévky dodává pokrmu nezaměnitelnou lahodnost.

Co je to kotrč kadeřavý? Kdy a kde ho lze najít

Kotrč kadeřavý (Sparassis crispa) je houba, která je ceněna pro svou výtečnou chuť a nezaměnitelný vzhled. Tato houba se nejčastěji objevuje od července do října a při svém nálezu vždy potěší. Kotrč roste obvykle na bázi borovic, kde vytváří velké, květák připomínající útvary. V kuchyni se kotrč hodí nejen na polévky, ale i na dušené pokrmy, omáčky či dokonce jako příloha.

TIP! Všechny mé recepty kotrč najdete nejen v mé houbové kuchařce, ale také na tomto blogu nebo youtube kanálu.

kotrč kadeřavý recepty
Úspěšnou houbovou kuchařku koupíte na www.sumavskahoubicka.cz

Recepty kotrč jsou součástí mé houbové kuchařky Šumavská houbička v kuchyni, která přináší spoustu inspirace, jak využít dary lesa po celý rok. Kniha nabízí nejen recepty, ale i rady, jak houby správně sbírat a zpracovávat, aby se jejich chuť a výživné hodnoty co nejlépe uplatnily ve vaší kuchyni. Smetanová kotrčová polévka je jedním z receptů, který vás jistě přesvědčí o tom, že vaření z hub může být jednoduché, rychlé a především chutné.

Kotrčová polévka lepší než falešná dršťková z kotrče

Jemná verze kotrčové polévky, která je doplněná o vynikající lišky a holubinky.
Porce 3
Celkový čas 30 minut

Ingredience

  • 2 hrsti kotrče kadeřavého
  • 2 hrsti dalších lesních hub (já použila lišky)
  • 1 dcl bílého vína
  • 650 ml hovězího vývaru
  • 100 ml 33% smetany
  • 2 lžíce másla
  • 1 větší lžíce hladké mouky
  • koření sůl, pepř, drcený kmín
  • bylinky šalvěj, rozmarýn, oregano, pažitka

Instrukce

  • V hrnci si rozehřejte lžíci másla a na něm orestujte minutu na jemno nakrájenou šalotku.
  • Přidejte nadrobno nalámaný, vyčištěný kotrč kadeřavý a na kousky nakrájené lišky. Okořeňte solí, pepřem a drceným kmínem a nechte restovat asi 3 minuty.
  • Přidejte nakrájený česnek a zalijte vínem, které nechte zcela vydusit.
  • Přidejte další lžíci másla a mouku a mícháním vytvořte jíšku, kterou nechte minutu provařit.
  • Poté za stálého míchání přilévejte vývar a přidejte bylinky.
  • Polévku z kotrče vařte asi 13 minut na mírném ohni. 3 minuty před koncem zalijte smetanou a nechte dovařit. Poté vyndejte bylinky a servírujte.
  • Kotrčovou polévku podávejte s křupavým rozpečeným pečivem ozdobené třeba pažitkou.

Poznámka:

Nevíte, co vařit z hub, které najdete v lese? V houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni najdete 107 chutných, jednoduchých receptů z 36 druhů hub. Kniha vám pomůže houby najít, poznat a ještě z nich navařit skvělá jídla. 
Kuchařku od Šumavské houbičky najdete na eshopu www.sumavskahoubicka.cz
Chod: chuťovka, oběd, večeře
Kuchyně: česká
Klíčová slova: držkovka z kotrče, kotrč kadeřavý, kotrč kadeřavý recept, kotrč recept, kotrč recepty, kotrčoá polévka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Recipe Rating




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close