Polévka z kotrče kadeřavého patří mezi základní recepty z této oblíbené houby. Dnes vám ukážu, jak si uvařit tu nejlepší falešnou dršťkovou z kotrče za pár minut i korun. Gulášová polévka z kotrče recept.
Kotrč kadeřavý je vynikající houba, která roste vždy poblíž borovice, nejčastěji u její paty. Kulovitou, zkadeřenou houbu lze objevit od července až do listopadu, místy opravdu hojně. Často kotrč vyrůstá i z tlejícího dřeva borovice, tedy přímo na pařezu.
Jak kotrč vypadá?
Kotrč kadeřavý (Sparassis crispa) dorůstá obvykle do 30 cm šířky, někdy i více. Ale z kulinářského pohledu se větší plodnice nevyplatí sbírat, protože už je dužnina kotrče hodně tuhá. Kulovitá houba připomíná květák nebo mořskou houbu a čím je starší, tím zprvu světlá krémová barva tmavne do světle hnědé. Dužnina houby je v mládí křehká, příjemně vonící a velmi chutná.
Kotrč kadeřavý nejlepší recepty najdete v mé kuchařce!
Kotrč je opravdu velmi chutná houba a v kuchyni všestranně využitelná. Nejčastěji se z kotrče vaří falešná dršťková polévka a smetanová omáčka. Já však vytvořila řadu jiných receptů z kotrče, které si zamilujete. Rozhodně musíte vyzkoušet ďábelskou směs z kotrče na topinky, pochoutkový salát z kotrče nebo domácí šunkofleky s mladým kotrčem kadeřavým.
Zapomenout nesmím ani na kotrč v pivním těstíčku a lehký kuskus s houbami, tedy s kotrčem kadeřavým.
Pokud chcete mít chutné recepty z kotrče kadeřavého vždy při ruce, pořiďte si mojí bestsellerovou kuchařku Šumavská houbička v kuchyni. Kniha vás naučí 107 receptů z 36 druhů hub a naučí vás i celoročně houbařit.
Houbovou kuchařku Šumavská houbička v kuchyni koupíte pouze na mém oficiálním eshopu www.sumavskahoubicka.cz
Falešná dršťková polévka z kotrče kadeřavého
Ingredience
- 4 hrsti kotrče kadeřavého
- 1 lžíce másla
- 2 stroužky česneku
- 1 středně velkou cibuli
- 750 ml hovězího nebo zeleninového vývaru
- 1 větší lžíci hladké mouky
- koření dle chuti mletá červená paprika, drcený kmín, sůl, pepř,
- bylinky majoránka, pažitka, oregano
Instrukce
- Nejdříve je třeba vyčistit kotrč. Ideálně po částech, pod tekoucí vodou pomocí jemného kartáčku.
- Vyčištěný kotrč natrhejte na malé kousky. Cibuli nakrájejte na jemno. Česnek utřete na jemno.
- V hrnci rozehřejte máslo a dejte na něj orestovat cibuli s kotrčem. Restujte asi 5 minut.
- Poté přidejte utřený česnek, hladkou mouku a koření. Za stálého míchání nechte minutu opékat.
- Za stálého míchání přilívejte po částech vývar. Přidejte majoránku a oregano.
- Nechte vařit asi 10 minut.
- Vyndejte snítky bylinek a podávejte.