Kuskus s houbami je výtečné a rychlé jídlo, které skvěle kombinuje jemnou texturu kuskusu s bohatou chutí lesních hub. V tomto receptu využijete kotrč kadeřavý, méně známou, ale velice chutnou houbu, která díky své jemné, oříškové chuti a zajímavé textuře dokonale doplní nadýchaný kuskus. Tento recept je ideální pro ty, kteří hledají snadný a rychlý způsob, jak připravit výživné a chutné jídlo, a zároveň chtějí vyzkoušet něco nového a neobvyklého.
Kde a kdy se dá najít chutný kotrč kadeřavý?
Kotrč kadeřavý (Sparassis crispa) běžně dorůstá šířky až 30 cm, někdy i více. Z kulinářského hlediska však není výhodné sbírat větší plodnice, protože dužnina kotrče je u nich již značně tuhá. Tato kulovitá houba svým vzhledem připomíná květák nebo mořskou houbu. S věkem její původně světlá krémová barva postupně tmavne do světle hnědé. V mládí je dužnina křehká, příjemně voní a má výbornou chuť.
Kotrč vyrůstá od července do listopadu a roste vždy v těsné blízkosti borovic. Pokud chcete kotrč najít nemusíte chodit jen do čistě borových lesů, hojně vyrůstá i v lesích smíšených.
Nejlepší recepty z kotrče kadeřavého najdete v mé kuchařce!
Kotrč je skutečně výtečná houba, která nabízí v kuchyni mnoho možností využití. Nejčastěji se z ní připravuje falešná dršťková polévka nebo smetanová omáčka. Já jsem ale vytvořila řadu dalších receptů, které si určitě zamilujete. Určitě vyzkoušejte ďábelskou směs z kotrče na topinky, lahodný salát z kotrče nebo domácí šunkofleky s mladým kotrčem kadeřavým. Nezapomeňte ani na kotrč v pivním těstíčku.
Pokud chcete mít ty nejlepší recepty z kotrče kadeřavého vždy po ruce, pořiďte si mou bestsellerovou kuchařku Šumavská houbička v kuchyni. Kniha vám nabídne 107 receptů z 36 druhů hub a naučí vás houbařit po celý rok.
Kuskus s houbami – Lehké a velmi chutné jídlo s kotrčem
Ingredience
- 2 hrsti kotrče kadeřavého
- 140 g kuskusu
- 1 hrst na kostičky nakrájené slaniny
- 2 hrsti oloupané, na kostičky nakrájené cukety
- 0,5 bílé cibule
- 2 lžíce másla
- dle potřeby hovězí vývar (nebo vodu)
- 1 lžičku olivového oleje
- dle chuti sůl, pepř, bazalka
Instrukce
- Kotrč očistěte a natrhejte na malé kousky. Cibuli nakrájejte na jemno.
- Připravte si dvě porce kuskusu. Kuskus nasypte do hrnce a zalijte vařícím vývarem nebo vodou tak, aby byla tekutina 1 cm nad kuskusem. Přidejte sůl dle chuti a lžičku olivového oleje, promíchejte, přikryjte pokličkou, nechte dojít v páře stranou.
- Do pánve dejte lžíci másla a orestujte na něm cibuli, cuketu a slaninu do lehce zlatava, poté je přendejte do misky stranou.
- Do pánve dejte opět lžíci másla a kotrč. Dle chuti osolte a opepřete. Po 5 minutách restování, přilijte 30 ml vývaru a nechte ho vydusit. Poté dejte kotrč stranou vychladnout.
- Kuskus smíchejte se slaninou, cuketou, cibulí a kotrčem.
- Servírujte zdobené čerstvou bazalkou.