nejlepší houbová kuchařka

Sírovec žlutooranžový recept na grilu

255

Sírovec na grilu je můj oblíbený recept, který se stal u rodiny i přátel hitem. Skvělá chuť a lákavý vzhled grilovaného sírovce okouzlí i vás! V tomto receptu je sírovec k nerozeznání od kuřecího masa.

Je žlutý jako sýr, chutná jako kuře a jeho název je odvozen od chemického prvku síry. Sírovec žlutooranžový (Laetiporus sulphureus) vypadá trochu je vetřelec a do paměti se vám vryje už po prvním ochutnání. Je to zkrátka láska na první sousto!

TIP! Naučte se sbírat houby po celý rok! Od jara až do zimy vám ukážu, jaké houby sbírat i co z nich uvařit. Vytvořila jsem unikátního pomocníka, kuchařku kříženou s atlasem, který vás provede celoročním houbařením i zpracováváním 36 druhů hub. Knihu Šumavská houbička v kuchyni si pořídíte na mém eshopu www.sumavskahoubicka.cz

Jedlý choroš sírovec je výrazně žlutý až oranžový a vyrůstá patrovitě nad sebou. Houba je za mlada měkká, šťavnatá a chutí připomíná kuřecí maso. Proto se sírovci často přezdívá ,,kuře z lesa”. Chutného choroše najdete v přírodě od května do října nejčastěji na ovocných stromech, dubech, vrbách nebo akátu. Akátového sírovce nesbírám, protože do sebe údajně sírovec z tohto stromu přejímá jedovaté látky.

Zpracování sírovce žlutooranžového není žádná věda!

Sírovec je vhodný ke konzumaci pouze v mladém stádiu svého růstu. Poznáte to tak, že vám houbou nůž projíždí jako máslem. Starý sírovec je tuhý, později se láme a drolí. Mladé kusy sírovce je třeba před samotným receptem ještě namáčet v mléce (ideálně přes noc) nebo 15 minut povařit v osolené vodě nebo ve vývaru. Poté můžete sírovec přidat do kari omáčky, opéct na pánvi nebo obalit jako řízek. Skvělý je také sírovec pečený s česnekem nebo sírovec se zapečenými brambory.

Sírovec žlutooranžový na grilu

Vynikající plátky sírovce na grilu chutnají jako kuřecí maso!
Porce 1
Čas přípravy 5 minut
Čas vaření 15 minut
Celkový čas 20 minut

Ingredience

  • 2 plátky sírovce žlutooranžového
  • 4 lžíce tmavé sojové omáčky
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 100 ml sladké chilli omáčky
  • dle potřeby vývar, či osolenou vodu
  • na dochucení sezamová semínka, jarní cibulku, hladkolistou petržel

Instrukce

  • Nejdříve si očištěný sírovec povařte 15 minut ve vývarunebo osolené vodě. Houba změkne a zbaví se lehce dřevité chuti.
  • Mezitím si připravte marinádu. Smíchejte kečup, olej, sojovou omáčku a sladkou chilli omáčku.
  • Rozpalte gril.
  • Uvařené plátky sírovce obalte v marinádě a dejte na gril. Grilujte 2-3 minuty z každé strany.
  • Grilovaný sírovec ozdobte sezamem, jarní cibulkou a petrželkou. Podávat lze s pečivem. Já použila jako přílohu jasmínovou rýži.

Poznámka:

Chcete sbírat čerstvé houby po celý rok a vařit z nich jednoduché a chutné houbové recepty? Pak si pořiďte unikátní houbovou kuchařku Šumavská houbička v kuchyni, která spojuje rady, jak celoročně houbařit a skvěle vařit z hub. 
Kuchařka Šumavská houbička v kuchyni obsahuje 107 receptů z 36 druhů jedlých a celoročně rostoucích hub. 
Unikátní knihu zakoupíte na mém eshopu www.sumavskahoubicka.cz 
Chod: chuťovka, oběd, večeře
Kuchyně: česká
Klíčová slova: sírovec recept, sírovec recepty, sírovec žlutooranžový

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Recipe Rating




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close