nejlepší houbová kuchařka

Sírovec na kari recept – Sírovec v kari omáčce s rýží

34.7K
SPECIALITA

Vynikající houbové kari se Sírovcem s jasmínovou rýží.

Sírovec žlutooranžový (Laetiporus sulphureus) je jedlý dřevokazný choroš, který si vysloužil přezdívku „kuře z lesa“. Má totiž neobvyklou schopnost napodobit texturu i chuť kuřecího masa – proto si ho oblíbili nejen vegetariáni, ale i milovníci netradiční kuchyně. V kuchyni se s ním dá doslova kouzlit – od jednoduchých topinek přes řízky v trojobalu až po voňavé kari s rýží. Právě sírovec na kari patří mezi mé oblíbené recepty, který zvládne i kuchař začátečník.

Jak vypadá a kde ho najdete?

Sírovec roste od jara do podzimu, nejčastěji od května do září, a najdete ho na kmenech listnatých stromů – oblíbené jsou především vrby, topoly, ovocné stromy, ale výjimečně i buk či dub. Pozor však na sírovce rostoucí na akátu – ty se pro konzumaci nedoporučují kvůli obsahu toxických látek z hostitelského stromu, které houba může vstřebat.

sírovec žlutooranžový recept
Sírovec žlutooranžový chutná nejlépe v mládí. Naučte se ho rozpoznávat! Má houbařská videa najdete na YouTube Šumavská houbička.

Mladé plodnice mají zářivě žlutou až oranžovou barvu a jsou měkké, šťavnaté a snadno se krájí – doslova jako máslo. Právě v této fázi jsou nejchutnější a nejvhodnější ke kuchyňskému zpracování. Jak sírovec stárne, stává se tužším, vláknitým a jeho chuť se zhoršuje. Starší plodnice mohou být navíc hůře stravitelné.

Sírovec je nejen chutný, ale i léčivý

Sírovec žlutooranžový je ceněn i pro své zdravotní účinky. V tradiční čínské medicíně se používá jako prostředek k posílení organismu, pročištění střev a k podpoře trávení. Obsahuje množství antioxidantů a bioaktivních látek, které podporují imunitu a působí protizánětlivě. Některé studie dokonce naznačují jeho antimikrobiální a antioxidační vlastnosti, což z něj dělá velmi zajímavou houbu i z pohledu přírodní medicíny.

šumavská houbička v lese kniha
Praktický průvodce Šumavská houbička v lese ke koupi na www.sumavskahoubicka.cz

Zásady přípravy – nezapomeňte na převaření!

Před jakýmkoliv kulinářským zpracováním je třeba sírovec převařit alespoň 15 minut v osolené vodě, vývaru nebo mléce. Tento krok je důležitý pro zmírnění případné nakyslé nebo dřevité chuti a zároveň zajišťuje jeho dobrou stravitelnost. Pokud jste si ho nasbírali na neovocném stromě, doporučuji plodnici předem namočit na několik hodin do mléka – chuť se tak krásně zjemní.

Jak chutná kuře z lesa? Vyzkoušejte ho třeba v kari!

Sírovec můžete v kuchyni využít podobně jako kuřecí maso – skvěle chutná:

  • v kari omáčce s kokosovým mlékem a zeleninou

Pokud se na Sírovec žlutooranžový vydáte, je třeba vystihnout správný čas sběru. Mladý, chutný Sírovec poznáte podle toho, že se krájí snadno jako máslo. Starší plodnice jsou tuhé a nevhodné ke konzumaci.

Sírovec na kari s rýží

Vynikající vegetariánské jídlo ze sírovce žlutooranžového.
Servings 2
Čas přípravy 10 minutes
Čas vaření 35 minutes
Celkový čas 45 minutes

Ingredients

  • 3-4 ks mladého sírovce žlutooranžového
  • 1 kelímek 33% smetany
  • 1 lžíce másla
  • 1 ks červené cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 3 lžičky kari koření Tandoori Masala
  • 2 lžíce rajčatové passaty
  • vařenou jasmínovou rýži
  • na dozdobení chilli vločky, hladkolistou petržel, nať jarní cibulky

Instructions

  • Prvním krokem musí být vždy předvaření sírovce celých 15 minut. Vařit můžete ve vodě nebo ve vývaru.
  • Předvařený sírovec nakrájejte na menší kostičky/ plátky.
  • Cibuli a česnek nakrájejte na jemno.
  • Máslo rozehřejte v pánvi a přidejte kousky sírovce. Restujte asi pět minut.
  • Přidejte nakrájenou cibuli a restujte dalších 5 minut.
  • Přisypte koření, česnek a přidejte rajčatovou passatu. Nechte pár minut rozvonět.
  • Tu zalijte smetanou a nechte provařit do zhoustnutí.
  • Podávejte s vařenou jasmínovou rýží. Posypané chilli vločkami, čerstvou petrželkou a natí jarní cibulky.

Video

Notes

Sírovec je možná místo předvaření namočit na noc do osoleného mléka. Já ale radši předvařuji v osolené vodě nebo ve vývaru. 
TIP! Nauč se vařit z celoročně rostoucích hub. Má houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni obsahuje 107 chutných receptů z 36 druhů hub.
Kniha je v prodeji na www.sumavskahoubicka.cz
Course: hlavní chod, oběd, večeře
Cuisine: indická
Keyword: sírovec, sírovec recept
Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close