Sírovec žlutooranžový (Laetiporus sulphureus) je krásně zbarvená dřevokazná houba, která roste ve výrazných vějířovitých plodnicích na kmenech listnatých stromů, nejčastěji dubu, buku nebo ovocných dřevin. Na první pohled zaujme svým výrazným žlutooranžovým zbarvením, které si nelze splést. Tato houba je nejen vizuálně atraktivní, ale i chuťově velmi zajímavá – její struktura a vůně totiž často připomínají kuřecí maso. Právě proto se jí lidově přezdívá „kuřecí houba“ nebo „chicken of the woods“.
Sírovec je netradiční houba rostoucí na stromě. Připomíná kuře a je skvělá nejen v kari omáčce!
Co je na sírovci tak výjimečného?
Sírovec je oblíbený nejen pro svou neobvyklou chuť, ale i pro svou výživovou hodnotu – obsahuje bílkoviny, vlákninu, antioxidanty a řadu vitamínů. Zároveň neobsahuje tuky ani cholesterol, a je tedy výbornou alternativou pro vegetariány nebo ty, kdo chtějí do jídelníčku zařadit více rostlinných surovin.


Dobrou zprávou je, že mladé plodnice sírovce jsou velmi dobře využitelné v kuchyni. Jen pozor – vždy je důležité dodržet základní pravidlo při přípravě: houba se musí nejprve alespoň 15 minut povařit v osolené vodě, mléce nebo vývaru. Tím se z ní odstraní případná nahořklá nebo nakyslá chuť, která může být výraznější u plodnic rostoucích na neovocných stromech. Pokud najdete sírovce například na dubu, je ideální ho předem ještě na pár hodin namočit do mléka.
Sírovec žlutooranžový recept – Jak ho připravit?
Sírovec se hodí všude tam, kde byste běžně použili kuřecí maso – vyzkoušejte například:
- sírovec na kari
- obalovaný sírovec jako řízek
- pečený sírovec na česneku
- nebo – tak jako v tomto receptu – sírovec na křupavé topince s cibulkou a lučinou.



Tento recept je ideální pro začátečníky i pokročilé houbaře a gurmány – jednoduchý, rychlý a výsledek vás nadchne. Jemně nasládlá chuť lučiny krásně ladí s kořeněnými a dozlatova opečenými plátky sírovce a karamelizovanou cibulkou.

Zásada, kterou musíte při vaření se sírovcem dodržovat!
Na co je třeba myslet, než začnete ze sírovce vařit? Sírovec žlutooranžový se musí vždy 15 minut povařit v osolené vodě, v mléce nebo ve vývaru. Pokud najdete sírovce na neovocném stromě (př. dubu, buku, kaštanu apod.) je lepší ještě před vařením namočit sírovce na několik hodin do mléka. Z houby se tak “stáhne“ lehce nakyslá dřevitá chuť.

Křupavý sírovec na topince
Ingredients
- 4 menší plátky sírovce žlutooranžového
- 1/2 ks červené cibule
- 1 lžíce grilovacího koření
- 2 lžíce (chilli) olivového či slunečnicového oleje
- 1 plátek chleba
- 2 lžíce lučiny
- dle potřeby salát rukola
- dle chuti česnek, pažitku
Instructions
- Nejdříve ze všeho plátky sírovce povařte v osolené vodě (nebo v mléce nebo ve vývaru) alespoň 15 minut.
- Vychladlého sírovce nakrájejte na velmi tenké plátky. Cibuli nakrájejte také na tenké plátky.
- Sírovce a cibuli dejte do misky a zasypte grilovacm kořením a zalijte olejem. Pečlivě promíchejte.
- Směs dejte na rozpálenou pánev a restujte houby do lehce křupava.
- Mezitím si v toustovači připravte křupavou topinku. Chléb můžete potřít česnekem. Na chleba natřete vrstvu lučiny, posypte nasekanou pažitkou a navrstvěte salát rukolu. Na vrch nandejte směs hub a cibule.
Díky za neskutečně lahodný recept, dělala jsem ho poprvé a za mě Top!!!! Ještě teď mlaskám
Fakt luxus