Květen je lásky a také sírovce žlutooranžového čas. A protože láska prochází žaludkem, vykouzlete si během pár minut a z minima ingrediencí dokonalé smetanové brambory s houbami, po kterých se jen zapráší.
Sírovec žlutooranžový (Laetiporus sulphureus) je jedlá, chorošovitá houba, která se objevuje na ovocných stromech, vrbách, dubech od konce dubna až do září. O tom, že je sírovec delikátní houba svědčí i fakt, že se mu přezdívá kuře z lesa. Chuť podobná kuřecímu masu je lákadlem, kterému jsem neodolala ani já. Našla jsem parádní kousek a mohla tak začít experimentovat. První recept, zapečené brambory se sírovcem prošel, zmizel mávnutím vidličky.
Extra tip! Pokud by vás lákalo vyzkoušet sírovec s chilli, podívejte se, jak se vaří sírovec na kari.
Zapečené brambory se sírovcem žlutooranžovým
Ingredience
- 6 kousků sírovce žlutooranžového
- 120 ml 33% smetany
- 3 větší brambory
- 2 lžíce másla
- dle chuti sůl, pepř, provensálské koření
- 200 ml vývaru (hovězího, kuřecího nebo zeleninového) nebo osolené vody
- 150 ml mléka
Instrukce
- Sírovec očistěte, omyjte, dejte do misky a zalijte mlékem. Takto nechte minimálně 1 hodinu odležet, lze nechat i přes noc v lednici. Mléko houbu zbaví lehce nakyslé, zemité chuti.
- Mléko vylijte a sírovec povařte 15 minut v libovolném vývaru nebo osolené vodě.
- Mezitím si oloupané brambory nastrouhejte na tenké plátky.
- K bramborám přidejte na plátky nakrájený sírovec.
- Zalijte smetanou, okořeňte solí, pepřem a provensálskými bylinkami.
- Brambory pečte na 180 stupňů do měkka.
- Podávat lze samotné nebo jako přílohu k masu, grilovanému sýru apod.