nejlepší houbová kuchařka

Sírovec žlutooranžový recept – Zapečené brambory se sírovcem

2.9K

Květen je lásky a také sírovce žlutooranžového čas. A protože láska prochází žaludkem, vykouzlete si během pár minut a z minima ingrediencí dokonalé smetanové brambory s houbami, po kterých se jen zapráší.

Sírovec žlutooranžový (Laetiporus sulphureus) je jedlá, chorošovitá houba, která se objevuje na ovocných stromech, vrbách, dubech od konce dubna až do září. O tom, že je sírovec delikátní houba svědčí i fakt, že se mu přezdívá kuře z lesa. Chuť podobná kuřecímu masu je lákadlem, kterému jsem neodolala ani já. Našla jsem parádní kousek a mohla tak začít experimentovat. První recept, zapečené brambory se sírovcem prošel, zmizel mávnutím vidličky.

Extra tip! Pokud by vás lákalo vyzkoušet sírovec s chilli, podívejte se, jak se vaří sírovec na kari.

Zapečené brambory se sírovcem žlutooranžovým

Dokonale jednoduché, dokonale chutnající zapečené brambory s houbami.
Porce 1
Čas přípravy 15 minut
Čas vaření 50 minut
Celkový čas 1 hodina 5 minut

Ingredience

  • 6 kousků sírovce žlutooranžového
  • 120 ml 33% smetany
  • 3 větší brambory
  • 2 lžíce másla
  • dle chuti sůl, pepř, provensálské koření
  • 200 ml vývaru (hovězího, kuřecího nebo zeleninového) nebo osolené vody
  • 150 ml mléka

Instrukce

  • Sírovec očistěte, omyjte, dejte do misky a zalijte mlékem. Takto nechte minimálně 1 hodinu odležet, lze nechat i přes noc v lednici. Mléko houbu zbaví lehce nakyslé, zemité chuti.
  • Mléko vylijte a sírovec povařte 15 minut v libovolném vývaru nebo osolené vodě.
  • Mezitím si oloupané brambory nastrouhejte na tenké plátky.
  • K bramborám přidejte na plátky nakrájený sírovec.
  • Zalijte smetanou, okořeňte solí, pepřem a provensálskými bylinkami.
  • Brambory pečte na 180 stupňů do měkka.
  • Podávat lze samotné nebo jako přílohu k masu, grilovanému sýru apod.

Video

Poznámka:

Sírovec žlutooranžový je houba rostoucí na ovocných stromech, vrbách či dubech. Podívejte se, kde jsem našla sírovec žlutooranžový já. O své houbařské zkušenosti se dělím na svém YOUTUBE Šumavská houbička
Chod: hlavní chod, hlavní jídlo, oběd, večeře
Kuchyně: česká
Klíčová slova: sírovec recept, sírovec žlutooranžový
Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close