nejlepší houbová kuchařka

Ryzce na kyselo recept – Jednoduchý a velmi chutný ryzec smrkový

2.1K

Ryzec je právem považován za krále hub. Jeho výrazná chuť ho řadí mezi ty nejlepší houby, které lze v lese najít. Skvěle se hodí na přípravu na kmíně nebo na nakládání na kyselo, kde jeho chuť vynikne naplno. Vyzkoušejte jednoduchý ryzce na kyselo recept.

Pokud ryzce ještě neznáte, věřte, že pro zkušené houbaře patří mezi nejchutnější houby vůbec. Ukážu vám, jak je v lese snadno rozpoznat, které druhy jsou nejlepší pro kuchyňské využití a jak je připravit tak, aby jejich chuť vynikla. Ryzce jsou mezi českými jedlými houbami velmi ceněné – jejich vůně je příjemná a chuť naprosto jedinečná. Jakmile je jednou ochutnáte, už je v lese nebudete moci přehlédnout.

Zkušená houbařka Šumavská houbička vám poradí, jaké ryzce sbírat i jak je poznat!

Jaké ryzce sbírat? Ryzce se vzhledem podobají holubinkám, nemají na noze prsten ani pochvu a z jejich dužniny vytéká při poranění mléko. Pokud narazíte na oranžového ryzce, který roní oranžové mléko, pak máte jistotu, že držíte v ruce ryzce jedlého. Mezi takové ryzce patří ryzec smrkový, ryzec borový či například ryzec osmahlý. najít lze i další oranžově zbarvené ryzce, ale ty jsou vzácnější.

  • Ryzec pravý: Má oranžový klobouk se soustřednými kruhy a obtisky kapiček na noze, při poranění z něj vytéká oranžové mléko. Vyrůstá v blízkosti borovic.
  • Ryzec smrkový: Vzhledem se velmi podobá ryzci pravému, ale jeho chuť je více kořenitá.

Věděli jste, že: Nejčastější druhy ryzců jsou popsala ve videu o ryzcích – Jak poznat ryzce?

Jak ryzce nejchutněji připravit? Nejlepší ryzec recepty

Ryzce jsou velmi chuté houby, které se dají velmi všetraně a chutně připravit. Osobně doporučuji klasiku v podobě škvarků z ryzců. Ryzce opečete na sádle či másle na pánvi, osolíte a okmínujete. Je to velká lahůdka.

Ryzci na smetaně jsou rovněž delikátní záležitost. Smetanová omáčka z ryzců s ehodí k těstovinám, knedlíkům i jako náplň do slaného koláče.

Ryzce na kyselo jsou ideální v případě, když máte těchto hub nadbytek.

TIP! Na zavařování jsou nejlepší malé ryzce – pevné, hladké a bez červíků. Ty jsou ideální pro přípravu nakládaných hub na kyselo, které jsou opravdovou delikatesou. Skvělý tip je připravit si octový nálev ve větším množství. Stačí ho uložit do chladné spíže a pokaždé, když se vrátíte z lesa s úlovkem nejen ryzců, přelít část nálevu do hrnce, povařit houby a naložit. Tímto způsobem si můžete postupně vytvářet zásobu hub na kyselo na celou zimu.

Ryzci na kyselo

Vynikající ryzec smrkový na kyselo. Recept na nakládané houby.
Porce 1 várka
Celkový čas 1 hodina

Ingredience

  • 500 g ryzců
  • 750 ml vody
  • 250 ml octu
  • 75 g cukru krystal
  • 10 kuliček černého pepře
  • 7 kuliček nového koření
  • 3 bobkové listy
  • 2 lžíce soli
  • 1 lžíce hořčičného semínka
  • Vysterilizované sklenice a víčka

Instrukce

  • Ryzce očistěte, větší překrájejte na stejně velké kousky. menší nechte vcelku.
  • Do hrnce dejte ryzce a lžíci soli. Vařte je 5 minut a poté je sceďte a nechte okapat.
  • V druhém hrnci smíchejte vodu, ocet, koření, cukr a lžíci soli a míchejte, doku se cukr nerozpustí. Poté dejte vařit, od bodu varu 3 minuty. Nálev dejte stranou lehce vystydnout.
  • Houby napěchujte do sklenic a zalijte nálevem tak, aby byly houby ponořené.
  • Sklenice uzavřete víčky a dejte je do vody sterilizovat na 80 stupňů Celsia na 25 minut.
  • Ryzce naložené na kyselo skladujte v suchu, chladnu a temnu.
  • Ryzce naložené na kyselo se hodí k uzeninám, sýru, k pečenému masu či na obložené chlebíčky a talíře.

Poznámka:

Chcete více nápaditých, jednoduchých a velmi chutných receptů z hub? Pak si pořiďte úspěšnou kuchařku Šumavská houbička v kuchyni, která nabízí 107 receptů z 36 druhů hub. Najdete v ní i tipy, jak celoročně houbařit!
Bestseller mezi houbovými kuchařkami koupíte na www.sumavskahoubicka.cz
Chod: chuťovka
Klíčová slova: ryzci na kyselo, ryzec recept, ryzec smrkový, ryzec smrkový recept

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Recipe Rating




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close