nejlepší houbová kuchařka

Čirůvka dvoubarvá omáčka – Znojemská omáčka z hub

350
Houbová omáčka

Lahodná, sytá a velmi chutná omáčka z čirůvky dvoubarvé.

Vynikající a přesto velmi jednoduchá čirůvka dvoubarvá omáčka. Klasická česká kuchyně, ale bez masa a mnohem rychleji hotová. Znojemská omáčka z hub se stane vaším oblíbeným jídlem na víkend i běžný den.

Když se řekne čirůvka, většina houbařů si vzpomene na jinovatkou pokryté louky, kdy je vzduch ostrý po prvních mrazících. Právě tehdy vrcholí sezóna čirůvky dvoubarvé – jedné z mých nejoblíbenějších podzimních hub. Její jemná vůně, pevná dužnina a krásně šedo hnědý klobouk ji dělají ideální houbou do kuchyně.

Čirůvka dvoubarvá omáčka

A protože se ráda inspiruji tradiční kuchyní, připravila jsem pro vás recept na čirůvky ve znojemské omáčce – klasiku ale z hub. Tahle verze je krásně voňavá, lehce pikantní díky hořčici a láku z okurek, a přitom plná houbové chuti. Skvělá volba, když se vrátíte z lesa promrzlí, s košíkem plným čirůvek.

Houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni
Houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni vás naučí 107 receptů ze 36 druhů hub. Ke koupi na www.sumavskahoubicka.cz

Další tipy na zpracování čirůvky dvoubarvé

Kde najdete čirůvku dvoubarvou

Roste nejčastěji na loukách, zahradách i v parcích, od září až do zimy. Poznáte ji podle pevného fialové nohy a šedohnědého klobouku. Její výhodou je, že často roste i tehdy, když už jiné houby tolik nerostou – proto ji považuji za spolehlivou a velmi chutnou „pozdní“ houbu.

Šumavská houbička v lese
Houbařský průvodce Šumavská houbička v lese vás naučí 127 druhů hub. Koupíte na www.sumavskahoubicka.cz

Pokud se chcete naučit čirůvky bezpečně poznávat a sbírat, najdete je i s detailními fotografiemi v mé knize Šumavská houbička v lese – praktickém průvodci pro houbaře, který popisuje 127 druhů hub, jejich typické znaky i sezónní výskyt.

Tip Šumavské houbičky:
Čirůvky před zamrazením krátce povařte, aby si uchovaly chuť i strukturu. V zimě je pak můžete použít na rychlou omáčku nebo houbovou směs třeba k bramborám.

Čirůvka dvoubarvá ve znojemské omáčce

Tahle čirůvka dvoubarvá omáčka je ideální, když chcete uvařit něco voňavého, vydatného a přitom jednoduchého. A navíc – voní po lese.
Celkový čas 27 minutes

Ingredients

  • 400 g čirůvek 
  • 0,5 l vývaru
  • 2-4 vařená vejce
  • 50 g slaniny
  • 1 lžíce plnotučné hořčice
  • 1,5 lžíce hladké mouky
  • 1 bílou cibuli
  • 2 větší kyselé okurky
  • 2-4 lžíce láku z okurek
  • 2 lžíce sádla
  • dle chuti koření sůl, pepř

Instructions

  • Na sádle zpěňte nakrájenou cibuli s kostičkami slaniny.
    čirůvka dvoubarvá recept
  • Jakmile cibule zezlátne, zaprašte moukou a po chvilce zalijte vývarem. Krátce povařte, aby se vytvořil základ na omáčku.
  • Do základu přidejte nakrájené čirůvky a okurky, osolte, opepřete.
  • Ochuťte hořčicí a lákem z okurek, vaříme asi 15 minut, dokud houby a okurky nezměknou.
  • Podávejte s vařenými vejci spolu s rýží, knedlíkem nebo těstovinami.

Video

Notes

Nevíte, co vařit z hub, které najdete v lese? V houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni najdete 107 chutných, jednoduchých receptů z 36 druhů hub. Kniha vám pomůže houby najít, poznat a ještě z nich navařit skvělá jídla. 
Kuchařku od Šumavské houbičky najdete na eshopu www.sumavskahoubicka.cz
 
Course: houbová omáčka, oběd, večeře
Cuisine: česká
Keyword: čirůvka dvoubarvá, čirůvka dvoubarvá recepty

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento recept




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close