Nakládané hermelíny patří mezi nejoblíbenější domácí pochoutky nejen na Šumavě, ale v celé České republice. Jemný sýr naložený v kořeněném oleji s cibulí, česnekem, sušenými rajčaty, olivami a chilli se skvěle hodí k pivu, vínu i jen tak k večernímu posezení s přáteli. Kdo je jednou zkusí připravit doma, ten už si je většinou v obchodě nikdy nekoupí. Doma totiž můžete přesně doladit chuť podle sebe – někdo má rád pikantní verzi s čerstvou feferonkou, jiný zase jemnější s bylinkovým olejem.

V mém receptu kombinuji klasiku s lehkým středomořským nádechem: hermelín prokládám kolečky cibule, utřeným česnekem, sušenými rajčaty, zelenými olivami, trochou grilovacího koření a pepře. Pro milovníky ostřejších chutí přidávám čerstvou chilli papričku i sušené chilli vločky. Tajemství dokonalého výsledku spočívá nejen v kvalitních surovinách, ale i v trpělivosti – hermelíny potřebují čas, aby se jejich chutě krásně propojily.
Ochutnejte také! Lahodná omáčka se sušenými rajčaty
Co dát do nakládaného hermelínu?
Základem je samozřejmě kvalitní hermelín – ideálně čerstvý, ale ne úplně měkký, aby se při marinování nerozpadl. K němu patří cibule, česnek, sušená rajčata, zelené olivy, pepř, grilovací koření, čerstvá i sušená chilli paprička. Vše zalijte dobrým rostlinným olejem (nejlépe slunečnicovým nebo řepkovým) – extra panenský olivový olej se v chladu sráží, proto se na tuto pochoutku nehodí. Sklenici můžete doplnit také bobkovým listem, kuličkami nového koření nebo tymiánem, pokud chcete výraznější chuť.

Nakládané hermelíny – Jak dlouho nechat uležet nakládaný hermelín?
Trpělivost se tady opravdu vyplácí. Ideální doba zrání je 5–7 dní, kdy se chuť sýra propojí s kořením a olejem. Pokud máte rádi výraznější, pikantní chuť, nechte hermelíny odležet i deset dní. Skladujte je v chladu a dbejte na to, aby byl sýr vždy zcela ponořený v oleji.



Jak poznat špatný nebo zkažený nakládaný hermelín?
Zkažený hermelín poznáte především podle nepříjemného zápachu – místo vůně česneku a koření ucítíte kyselý, hořký nebo zatuchlý pach. Také olej by měl být čirý – pokud je zakalený nebo má nahořklou chuť, je lepší obsah sklenice vyhodit. Na sýru se nesmí tvořit plíseň mimo původní bílý povlak, ani slizký povrch.
Jaký je rozdíl mezi hermelínem a camembertem?
Hermelín je vlastně česká verze francouzského camembertu, přizpůsobená místním podmínkám. Chuťově jsou si velmi podobné, oba mají jemnou dužinu a bílou ušlechtilou plíseň na povrchu. Hermelín bývá o něco hutnější a méně aromatický, což ho činí ideálním právě pro nakládání – krásně drží tvar a nepřebíjí ostatní přísady.
Vyzkoušejte také! Zapečený hermelín plněný houbami
Nakládaný hermelín je skvělý způsob, jak spojit chuť sýra, bylinek, koření a oleje do dokonalého gurmánského zážitku. Můžete si ho připravit na večerní posezení, piknik i jako originální jedlý dárek. A jestli vás baví zkoušet nové chutě, přidejte do oleje trochu sušených hub – například lišek nebo hřibů – a posunete klasiku na úplně novou úroveň.

Nakládané hermelíny
Ingredients
- 4-5 kusů hermelínů
- 1 chilli paprička
- 5-7 sušených rajčat
- 10 vypeckovaných oliv
- 6 stroužků česneku
- 1 lžička chilli vloček
- 1 lžička grilovacího koření
- bylinky čerstvé tymián, rozmarýn
- dle chuti další koření pepř, Nové koření, bobkový list
- asi 400 ml slunečnicového oleje
Instructions
- Česnek utřete na jemnou pastu. Cibuli nakrájejte na tenká kolečka, chilli papričku nasekejte na drobné kousky. Připravte si veškeré koření i snítky čerstvých bylinek.
- Hermelíny rozkrojte podélně na dvě poloviny. Vnitřní stranu obou částí potřete tenkou vrstvou česnekové pasty, posypte grilovacím kořením a špetkou chilli vloček. Na spodní část položte několik koleček cibule a kousky sušeného rajčete, poté přiklopte druhou polovinou hermelínu.
- Takto připravené hermelíny vyskládejte do čisté sklenice. Mezi jednotlivé vrstvy přidejte zelené olivy, bobkový list a snítky bylinek – například tymián nebo rozmarýn.
- Nakonec vše zalijte olejem tak, aby byly hermelíny zcela ponořené. Použít můžete slunečnicový olej pro jemnější chuť nebo olivový olej pro výraznější aroma.
- Sklenice dobře uzavřete a nechte hermelíny uležet. Můžete je uchovávat v lednici, kde budou zrát pomaleji, nebo v chladné spíži. Doba zrání se pohybuje přibližně od 7 do 14 dnů – čím déle necháte nakládané hermelíny odležet, tím výraznější a pikantnější chuť získají.
