nejlepší houbová kuchařka

Domácí nakládané hermelíny – pochoutka, která nikdy neomrzí

7.7K
CHUŤOVKA

Ideální recept pro milovníky pikantních dobrot!

Nakládané hermelíny patří mezi nejoblíbenější domácí pochoutky nejen na Šumavě, ale v celé České republice. Jemný sýr naložený v kořeněném oleji s cibulí, česnekem, sušenými rajčaty, olivami a chilli se skvěle hodí k pivu, vínu i jen tak k večernímu posezení s přáteli. Kdo je jednou zkusí připravit doma, ten už si je většinou v obchodě nikdy nekoupí. Doma totiž můžete přesně doladit chuť podle sebe – někdo má rád pikantní verzi s čerstvou feferonkou, jiný zase jemnější s bylinkovým olejem.

Houbová kuchařka Šumavská houbička pěstuje a vaří
Houbová kuchařka Šumavská houbička pěstuje a vaří vás naučí houby vařit i pěstovat. Ke koupi na www.sumavskahoubicka.cz

V mém receptu kombinuji klasiku s lehkým středomořským nádechem: hermelín prokládám kolečky cibule, utřeným česnekem, sušenými rajčaty, zelenými olivami, trochou grilovacího koření a pepře. Pro milovníky ostřejších chutí přidávám čerstvou chilli papričku i sušené chilli vločky. Tajemství dokonalého výsledku spočívá nejen v kvalitních surovinách, ale i v trpělivosti – hermelíny potřebují čas, aby se jejich chutě krásně propojily.

Ochutnejte také! Lahodná omáčka se sušenými rajčaty

Co dát do nakládaného hermelínu?

Základem je samozřejmě kvalitní hermelín – ideálně čerstvý, ale ne úplně měkký, aby se při marinování nerozpadl. K němu patří cibule, česnek, sušená rajčata, zelené olivy, pepř, grilovací koření, čerstvá i sušená chilli paprička. Vše zalijte dobrým rostlinným olejem (nejlépe slunečnicovým nebo řepkovým) – extra panenský olivový olej se v chladu sráží, proto se na tuto pochoutku nehodí. Sklenici můžete doplnit také bobkovým listem, kuličkami nového koření nebo tymiánem, pokud chcete výraznější chuť.

Houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni
Houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni vás naučí 107 receptů ze 36 druhů hub. Ke koupi na www.sumavskahoubicka.cz

Nakládané hermelíny – Jak dlouho nechat uležet nakládaný hermelín?

Trpělivost se tady opravdu vyplácí. Ideální doba zrání je 5–7 dní, kdy se chuť sýra propojí s kořením a olejem. Pokud máte rádi výraznější, pikantní chuť, nechte hermelíny odležet i deset dní. Skladujte je v chladu a dbejte na to, aby byl sýr vždy zcela ponořený v oleji.

Jak poznat špatný nebo zkažený nakládaný hermelín?

Zkažený hermelín poznáte především podle nepříjemného zápachu – místo vůně česneku a koření ucítíte kyselý, hořký nebo zatuchlý pach. Také olej by měl být čirý – pokud je zakalený nebo má nahořklou chuť, je lepší obsah sklenice vyhodit. Na sýru se nesmí tvořit plíseň mimo původní bílý povlak, ani slizký povrch.

Jaký je rozdíl mezi hermelínem a camembertem?

Hermelín je vlastně česká verze francouzského camembertu, přizpůsobená místním podmínkám. Chuťově jsou si velmi podobné, oba mají jemnou dužinu a bílou ušlechtilou plíseň na povrchu. Hermelín bývá o něco hutnější a méně aromatický, což ho činí ideálním právě pro nakládání – krásně drží tvar a nepřebíjí ostatní přísady.

Vyzkoušejte také! Zapečený hermelín plněný houbami

Nakládaný hermelín je skvělý způsob, jak spojit chuť sýra, bylinek, koření a oleje do dokonalého gurmánského zážitku. Můžete si ho připravit na večerní posezení, piknik i jako originální jedlý dárek. A jestli vás baví zkoušet nové chutě, přidejte do oleje trochu sušených hub – například lišek nebo hřibů – a posunete klasiku na úplně novou úroveň.

Nakládané hermelíny

Ideální recept pro milovníky pikantních dobrot!
Celkový čas 15 minutes

Ingredients

  • 4-5 kusů hermelínů
  • 1 chilli paprička
  • 5-7 sušených rajčat
  • 10 vypeckovaných oliv
  • 6 stroužků česneku
  • 1 lžička chilli vloček
  • 1 lžička grilovacího koření
  • bylinky čerstvé tymián, rozmarýn
  • dle chuti další koření pepř, Nové koření, bobkový list
  • asi 400 ml slunečnicového oleje

Instructions

  • Česnek utřete na jemnou pastu. Cibuli nakrájejte na tenká kolečka, chilli papričku nasekejte na drobné kousky. Připravte si veškeré koření i snítky čerstvých bylinek.
  • Hermelíny rozkrojte podélně na dvě poloviny. Vnitřní stranu obou částí potřete tenkou vrstvou česnekové pasty, posypte grilovacím kořením a špetkou chilli vloček. Na spodní část položte několik koleček cibule a kousky sušeného rajčete, poté přiklopte druhou polovinou hermelínu.
  • Takto připravené hermelíny vyskládejte do čisté sklenice. Mezi jednotlivé vrstvy přidejte zelené olivy, bobkový list a snítky bylinek – například tymián nebo rozmarýn.
  • Nakonec vše zalijte olejem tak, aby byly hermelíny zcela ponořené. Použít můžete slunečnicový olej pro jemnější chuť nebo olivový olej pro výraznější aroma.
  • Sklenice dobře uzavřete a nechte hermelíny uležet. Můžete je uchovávat v lednici, kde budou zrát pomaleji, nebo v chladné spíži. Doba zrání se pohybuje přibližně od 7 do 14 dnů – čím déle necháte nakládané hermelíny odležet, tím výraznější a pikantnější chuť získají.

Video

Notes

Nevíte, co vařit z hub, které najdete v lese? V houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni najdete 107 chutných, jednoduchých receptů z 36 druhů hub. Kniha vám pomůže houby najít, poznat a ještě z nich navařit skvělá jídla. 
Kuchařku od Šumavské houbičky najdete na eshopu www.sumavskahoubicka.cz
Course: chuťovka
Cuisine: česká
Keyword: nakládané hermelíny

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento recept




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close