nejlepší houbová kuchařka

Jak připravit hlívu ústřičnou? Tato omáčka z hlívy vás okouzlí!

3K

Omáčka z hlívy je oblíbené jídlo mého muže. Jde o jednoduchý recept, který vařím vždy, když mám málo času, v lednici spíše nic než plno a přesto se chci jako kuchařka blýsknout! Vyzkoušejte i vy tento úžasný recept z hlívy ústřičné.

Hlíva ústřičná se dá během zimního období najít v přírodě, ale pokud nemůžete žádný obrostlý kmen vrby či dubu najít, pak vám nezbyde nic jiného, než si hlívu ústřičnou vypěstovat nebo v nejhorším případě koupit v obchodě.

Hlíva ústřičná je nejčastěji konzumovaný druh hlívy, ale víte, že výborných druhů hlív je mnohem víc! Já zbožňuji exotickou hlívu citronovou nebo hlívu růžovou. Skvělé vlastnosti má také hlíva královská nebo hlíva černá perla. A zapomenout nemohu ani na jemnou hlívu jarní, která má něžný bílý odstín.

Všechny druhy jedlých a zdravých hlív můžete poznat díky mým videím o houbaření či pěstování na mém youtube kanále Šumavská houbička.

Omáčka z hlívy ústřičné

Rychlé jídlo s hlívou ústřičnou vás dostane do gurmánského nebe!
Porce 1
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 15 minut
Celkový čas 25 minut

Ingredience

  • 1 miska hlívy ústřičné
  • 1 střední cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3 plátky slaniny
  • 0,5 červené papriky
  • 100 ml hovězího vývaru
  • 100 ml 33% smetany
  • 1 lžíci másla
  • 1 lžíci slunečnicového oleje
  • 1 větší lžičku mleté sladké papriky
  • dle chuti sušená petržel, drcený kmín, sůl, pepř
  • na ozdobení chilli kousky, čerstvou petržel, sezamová semínka

Instrukce

  • Hlívu ústřičnou nakrájejte na širší plátky. Cibuli, česnek a slaninu nakrájejte na jemno a papriku na proužky.
  • V pánvi si rozehřejte máslo a slunečnicový olej a přidejte slaninu, papriku a cibuli 2 minuty opéct.
  • Poté přidejt houby, koření a česnek. Minutu opékejte.
  • Přilijte vývar a nechte pod pokličkou asi 8 minut dusit.
  • Poté přilijte smetanu a nechte zredukovat do požadované konzistence.
  • Podávejte s jasmínovou rýží, posypané čerstvou petrželí, sezamem a chilli kousky.

Video

Poznámka:

Nevíte, co vařit z hub? Má houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni vás naučí moderní i klasické recepty z hub a zároveň vás naučí sbírat 36 druhů celoročně rostoucích hub. 
Houbovou kuchařku zakoupíte na www.sumavskahoubicka.cz
Chod: chuťovka, hlavní chod, oběd, večeře
Kuchyně: česká
Klíčová slova: hlíva recept, hlíva ústřičná, hlíva ústřičná recept, houbová omáčka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Recipe Rating




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close