Co uvařit z klouzků? Otázka, která mi chodí poměrně často. Proto jsem se rozhodla, že dám klouzkům potřebný prostor v kuchyni a ukážu vám, jak klouzky zpracovat rychle, chutně a jednoduše. Krásným příkladem je tato krémová houbová polévka s klouzky, kterou si zamilujete po první lžíci.
Klouzci jsou chutné houby, ale mnohé od jejich zpracovávání odrazuje slizký povrch, který se pracně čistí a loupe. Já si práci ulehčuji tak, že klouzky pouze očistím kartáčkem a vodou a poté již neloupu. Houbový světe div se, nikdo si nestěžuje a všichni strávníci si mlaskají a neúspěšně maskují boule za ušima.
TIP! Naučte se vařit 107 houbových receptů z 36 druhů hub. Má kuchařka Šumavská houbička v kuchyni vás provede celoročním houbařením a pomůže vám s rozpoznáním i zpracováním nových druhů hub.
Obavy stranou, všichni klouzci jsou jedlí!
Velkou výhodou klouzků je, že v jejich řadách nenajdete žádného jedovatého klouzka. Všichni klouzci jsou bez výjimky jedlí a valná většina je chutná. Mezi nejsbíranější klouzky patří klouzek sličný a také klouzek slizký. Přesně tyto dva druhy jsou se rozhodla použít pro uvaření krémové houbové polévky.
Krémová houbová polévka s klouzky
Ingredience
- 8 ks klouzků
- 500 ml libovolného vývaru
- 1 červenou cibuli
- 1 šťastné vejce
- 2-3 lžíce krémového sýru Lučina
- 4 středně velké brambory
- 1 lžíce másla
- 3 bobkové listy
- 1 lžička drceného kmínu
- dle chuti sůl, pepř
- čerstvé bylinky pažitka, rozmarýn, oregano, kopr
Instrukce
- Do hlubšího hrnce dejte rozehřát máslo a přidejte na drobno nakrájenou cibuli.
- Mezitím si nakrájejte očištěné (případně i oloupané) klouzky na tenké plátky nebo kousky. Přidejte je k cibuli, zasypte kmínem a nechte asi 2 minuty restovat.
- Přidejte na menší kostky nakrájené brambory a snítku oregana a dvě snítky rozmarýnu.
- Zalijte vývarem a vařte do změknutí brambor.
- Mezitím si připravte ztracené vejce. Malou misku vyložte potravinovou fólií, tu vytřete olejem a vyklepněte do ní vejce. Fólii zatočte do tvaru měšce a dejte vařit na 2,5 minuty do vody. Konec fóliového měšce uchyťte pokličkou, aby se celý nepotopil do vody.
- Když jsou brambory v polévce měkké, většinu hub vyndejte z polévky stranou a vylovte také pár kousků brambor. Nezapomeňte vyndat také snítky bylinek a všechen bobkový list.
- Do polévky dejte Lučinu a rozmixujte do jemna.
- Do polévky vraťte houby a brambory, případně dochuťte solí a pepřem.
- Podávejte posypané pažitkou a čerstvým koprem. Křupavý kousek chlebu by také neměl chybět.