nejlepší houbová kuchařka

Krémová houbová polévka s klouzky – Jednoduchý klouzek recept

226

Co uvařit z klouzků? Otázka, která mi chodí poměrně často. Proto jsem se rozhodla, že dám klouzkům potřebný prostor v kuchyni a ukážu vám, jak klouzky zpracovat rychle, chutně a jednoduše. Krásným příkladem je tato krémová houbová polévka s klouzky, kterou si zamilujete po první lžíci.

Klouzci jsou chutné houby, ale mnohé od jejich zpracovávání odrazuje slizký povrch, který se pracně čistí a loupe. Já si práci ulehčuji tak, že klouzky pouze očistím kartáčkem a vodou a poté již neloupu. Houbový světe div se, nikdo si nestěžuje a všichni strávníci si mlaskají a neúspěšně maskují boule za ušima.

TIP! Naučte se vařit 107 houbových receptů z 36 druhů hub. Má kuchařka Šumavská houbička v kuchyni vás provede celoročním houbařením a pomůže vám s rozpoznáním i zpracováním nových druhů hub.

Obavy stranou, všichni klouzci jsou jedlí!

Velkou výhodou klouzků je, že v jejich řadách nenajdete žádného jedovatého klouzka. Všichni klouzci jsou bez výjimky jedlí a valná většina je chutná. Mezi nejsbíranější klouzky patří klouzek sličný a také klouzek slizký. Přesně tyto dva druhy jsou se rozhodla použít pro uvaření krémové houbové polévky.

Krémová houbová polévka s klouzky

Vynikající krémová polévka s lesními houbami, která si vás získá po první lžíci.
Porce 2
Čas přípravy 5 minut
Čas vaření 25 minut
Celkový čas 30 minut

Ingredience

  • 8 ks klouzků
  • 500 ml libovolného vývaru
  • 1 červenou cibuli
  • 1 šťastné vejce
  • 2-3 lžíce krémového sýru Lučina
  • 4 středně velké brambory
  • 1 lžíce másla
  • 3 bobkové listy
  • 1 lžička drceného kmínu
  • dle chuti sůl, pepř
  • čerstvé bylinky pažitka, rozmarýn, oregano, kopr

Instrukce

  • Do hlubšího hrnce dejte rozehřát máslo a přidejte na drobno nakrájenou cibuli.
  • Mezitím si nakrájejte očištěné (případně i oloupané) klouzky na tenké plátky nebo kousky. Přidejte je k cibuli, zasypte kmínem a nechte asi 2 minuty restovat.
  • Přidejte na menší kostky nakrájené brambory a snítku oregana a dvě snítky rozmarýnu.
  • Zalijte vývarem a vařte do změknutí brambor.
  • Mezitím si připravte ztracené vejce. Malou misku vyložte potravinovou fólií, tu vytřete olejem a vyklepněte do ní vejce. Fólii zatočte do tvaru měšce a dejte vařit na 2,5 minuty do vody. Konec fóliového měšce uchyťte pokličkou, aby se celý nepotopil do vody.
  • Když jsou brambory v polévce měkké, většinu hub vyndejte z polévky stranou a vylovte také pár kousků brambor. Nezapomeňte vyndat také snítky bylinek a všechen bobkový list.
  • Do polévky dejte Lučinu a rozmixujte do jemna.
  • Do polévky vraťte houby a brambory, případně dochuťte solí a pepřem.
  • Podávejte posypané pažitkou a čerstvým koprem. Křupavý kousek chlebu by také neměl chybět.

Poznámka:

Jak vařit z hub jednoduše a rychle? Jak se zorientovat v celoročním houbaření? Houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni vás naučí vařit 107 skvělých receptů z 36 druhů celoročně rostoucích hub. Díky knize se naučíte sbírat houby od jara až do zimy. 
Houbová kuchařka k zakoupení na www.sumavskahoubicka.cz
Chod: hlavní chod, houbová polévka, oběd, večeře
Kuchyně: česká
Klíčová slova: klouzci recept, klouzek recept, klouzek sličný, klouzek slizký

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Recipe Rating




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close