Enoki recept – Smažené křupavé enoki houbičky jsou neodolatelnou pochoutkou, která si získává oblibu po celém světě. Díky své jemné chuti a zajímavé struktuře se skvěle hodí k rychlým smaženým pokrmům. V tomto receptu je obalím v mouce a usmažím dozlatova, aby získaly křupavou krustu. Skvěle chutnají s nasládlou chilli omáčkou, která jejich křupavost krásně doplní.
Tento jednoduchý enoki recept je ideální jako originální předkrm, chuťovka na večírek nebo netradiční doplněk k asijsky laděné večeři.

Seznamte se s enoki – japonskou delikatesou
Enoki (česky penízovka sametonohá) je houba s nezaměnitelným vzhledem – tenkými, dlouhými nožičkami a drobnými bílými kloboučky. Ve volné přírodě má spíše medově hnědou barvu, ale ta pěstovaná ve tmě a chladu, jak ji známe z obchodů nebo domácích pěstíren, je sytě bílá a křehká. Je oblíbená především v japonské, korejské a čínské kuchyni, kde se používá do polévek, salátů i stir-fry směsí.

Enoki má jemnou, lehce nasládlou chuť a křupavou strukturu, která zůstává zachovaná i po tepelné úpravě. Díky tomu je perfektní do pokrmů, kde oceníte jak chuť, tak i zajímavou texturu. A právě díky své jemnosti výborně absorbuje chutě marinád, vývarů či omáček.
Houba, kterou si snadno vypěstujete i doma
Jednou z velkých výhod enoki je, že si ji můžete vypěstovat sami – třeba i v kuchyni. Stačí vám k tomu speciální substrát (většinou piliny nebo sláma), temnější chladné místo a trocha trpělivosti. Výsledkem budou krásně bílé, husté trsy, které si můžete sklízet opakovaně. Domácí enoki je čerstvější, chutnější a navíc přesně víte, v jakých podmínkách rostla.

Enoki recept – Tip na rychlé a efektní pohoštění
Smažené křupavé enoki houbičky jsou výbornou volbou pro netradiční předkrm nebo jako veganský snack. Sladká chilli omáčka jim dodá pikantní říz a perfektně vyváží jejich křupavost.
Další enoki recepty , co doporučuji připravit
- Ostrokyselá polévka s enoki
- Bramborový salát s enoki
- Restovaná enoki ve vaječné omeletě
- Enoki ve slanině
Ať už se rozhodnete pro jakoukoli variantu, s enoki si v kuchyni určitě užijete spoustu zábavy – a hlavně si výborně pochutnáte.

Smažené enoki houbičky
Ingredients
- 1 balení enoki hub
- 4 lžíce hladké mouky
- 1 lžíci kukuřičného škrobu
- 1 lžičku sody (nebo kypřícího prášku)
- 1 lžičku sladké mleté papriky
- dle chuti koření sůl, pepř
- dle potřeby olej na smažení
Instructions
- Nejprve si rozehřejte olej na smažení.
- V misce smíchejte všechny sypké ingredience.
- Enoki houbičkám odřízněte asi 3 cm z konců nožiček a rozdělte je na menší svazky.
- Jednotlivé svazky obalte v moučné směsi a smažte je dozlatova a dokřupava z obou stran.
- Smažené enoki nechte okapat na papírové utěrce.
- Smažené enoki podávejte se sladkou chilli omáčkou, ozdobené sezamem a jarní cibulkou.