Máte chuť na syté houbové jídlo? Odpovědí je houbová omáčka jako variace na omáčku po burgundsku. Zkuste si připravit jednoduchou omáčku s penízovkou sametonohou, kterou podávejte s krémovou bramborovou kaší.
Receptů s penízovkou sametonohou jsem už v kuchyni vyzkoušela několik, ale omáčka mi stále chyběla. Rozhodla jsem se tedy připravit houbovou verzi klasického hovězího po burgundsku. Má bezmasá houbová omáčka vás jistě nadchne a věřím, že si ji budete připravovat pravidelně. K jejímu uvaření potřebujete jen několik základních ingrediencí, kvalitní červené víno a samozřejmě penízovku sametonohou.
Houbová omáčka, topinky – Skvělé recepty najdete v kuchařce
Penízovkou sametonohou si můžete připravit ve spoustě skvělých jídel. Zkuste houbové těstoviny, které díky této houbě získají skvělou chuť, nebo si pochutnejte na houbové omáčce, která se výborně hodí k bramborám či masu. Pokud hledáte rychlou a chutnou pochoutku, připravte si houbové tousty s penízovkou, které jsou ideální jako lehký snack.
Nejlepší houbová nádivka s penízovkou zase okouzlí svou bohatou chutí, podobně jako pečené kuře na houbách s nádivkou, které je skvélé pro slavnostní příležitosti. K těmto jídlům se hodí i ostrokyselá polévka nebo bramborový salát s penízovkou a Enoki, který skvěle doplní každé hlavní jídlo. Každý z těchto receptů je skvělý způsob, jak využít penízovku sametonohou v kuchyni.
Najít penízovku sametonohou na houbovou omáčku není nic těžkého
Jsem celoroční houbařka, která ví, jaké houby sbírat na jaře, v létě, na podzim i přes zimu. Není to nic těžkého, ale občas je matoucí zapamatovat si, kdy a kde jaké houby sbírat a jak je poznat. Proto jsem vytvořila unikátního houbařského průvodce Šumavská houbička v lese.
Tato knížka obsahuje 127 podrobně vypracovaných profilů hub, které najdete v lese nejčastěji. V knize jsou zástupci hub jedlých, nejedlých, jedovatých i těch léčivých. Informace jsou přehledné, srozumitelné a užitečné.
Průvodce obsahuje detailní fotografie typických znaků hub, pro správné určení a také fotografie srovnávací. Což je pro houbaře začátečníka ten nejlepší pomocník. Velkou výhodou je přesměrování přesměrování přes QR kódy na má houbařská videa.
Buďte zkušený houbař! Pokud penízovku neznáte, podívejte se na má houbařská videa na YouTube Šumavská houbička, kde se dozvíte, kde penízovka roste, jak ji rozpoznat a na co si dávat pozor.
Penízovka sametonohá po burgundsku
Ingredience
- 3 hrsti penízovky sametonohé
- 200 ml hovězího vývaru
- 1 dcl červeného vína
- 2 ks mrkve
- 4 plátky slaniny
- 1 ks petržele
- 1 ks červené cibule
- 1 stroužek česneku
- 3 lžíce másla
- koření sůl, pepř
- bylinky hladkolistá petržel
Instrukce
- Nejdříve si očistěte mrkev, petržel, cibuli, česnek. Spolu se slaninou nakrájejte na malé kostičky.
- V hrnci si rozehřejte 2 lžíce másla a postupně na něm orestujte všechnu nakrájenou zeleninu a slaninu.
- Podlijte vínem, které nechte vyvařit.
- Zalijte vývarem, přihoďte celé stonky hladkolisté petržele a vařte do změknutí zeleniny.
- Uvařený základ omáčky si přendejte do hlubší mísy, vyndejte nať petržele a rozmixujte do hladka. Dle chuti osolte a opepřete.
- V hrnci si rozpalte lžíci másla a na něj orestujte hlavičky penízovky. Mladší plodnice penízovky nepotřebují více než 5 minut.
- Poté k houbám přilijte omáčku, promíchejte a nechte 1-2 minuty spojit chutě.
- Houbovou omáčku po burgundsku s penízovkou sametonohou podávejte s bramborovou kaší.