Penízovka sametonohá a Enoki v jednom receptu. Vynikající, sytý salát za pár korun se stane vaší zdravou závislostí. Vyzkoušejte jednoduché houbové vaření, které zvládne každý.
Znáte úžasnou zimní houbičku Penízovku sametonohou? Jedli jste už japonskou houbu Enoki? Obě houbičky vypadají zcela odlišně, ale jde o jeden a ten samý druh. Penízovka je houba rostoucí v přírodě, Enoki si koupíte třeba v Makru či menších čínských samoobsluhách. Penízovka je zářivě oranžová, Enoki roste ve tmě v podlouhlých nádobách. Penízovka chuťově připomíná maso ze pstruha, Enoki chutná jako nejlepší bílý chřest.
Pokud se vám podaří mít obě verze této houby doma, uvařte si tento delikátní, opravdu sytý a zdravím nabitý teplý bramborový salát. Salát je skvělý ale i v případě, že použijete pouze divokou Penízovku sametonohou nebo jen houbu Enoki.
Recept Penízovka sametonohá
Ingredience
- 1 trs trs Penízovky sametonohé
- 1/2 balení houby Enoki (koupeno v JIP)
- 5 ks středně velkých brambor
- 1 ks salát Pak choi
- 1/2 ks pórku
- 3 ks plátky slaniny
- 3 ks vejce
- koření dle chuti červená paprika, sůl, pepř
- 1 lžíce tatarské omáčky
- olivový olej (na zakápnutí)
Instrukce
- Připravte si všechnu zeleninu a houby.
- Nejdříve ze všeho si vyskládejte očištěnou a umytou zeleninu na plech. Brambory nakrájené na kostky. Salát Pak choi na větší kousky. Stejně tak pórek. Cibuli nakrájejte na silnější půl kolečka. Na plech nezapomeňte přidat ještě slaninu.
- Zeleninu je třeba okořenit solí, pepřem a sladkou paprikou. Poté zakápněte olivovým olejem a dejte péct na 180 stupňů Celsia. Doba pečení závisí na bramborách, jako nejtvrdší zelenině. Cca 18 – 30 minut.
- Na poslední dvě minuty pečení přidejte na plech ještě houbu Enoki!
- Nyní si dejte vařit vajíčka natvrdo, 10 minut. Máte-li rádi trochu tekutější žloutek uberte na 6-7 minut.
- Dalším krokem je uvaření Penízovky sametonohé, cca 5 minut v osolené vodě. Poté houbu sceďte a dejte na chvilku stranou.
- Připravte si hlubší mísu. V ní smíchejte upečenou zeleninu, slaninu a polovinu Enoki dejte stranou na zdobení. Přidejte uvařenou Penízovku sametonohou. Osolte, opepřete, zakápněte olivovým olejem a přidejte tatarku. Opatrně promíchejte.
- Servírujte za tepla s vařeným vajíčkem, slaninou, zdobené houbou Enoki.
Video
Poznámka:
Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak Vám tento recept chutnal! Napište mi komentář k videu nebo mě označte na instagramu @sumavskahoubicka a označte mě hastagem #houbickavkuchyni