nejlepší houbová kuchařka

Pečené kuře na houbách s nádivkou z penízovky sametonohé

1.7K
SPECIALITA

Voňavé, šťavnaté bio kuře s dokonalou houbovou nádivkou a jemnou penízovkou sametonohou.

Pokud hledáte pokrm, který v sobě snoubí výtečnou chuť šťavnatého masa a houbové jemnosti, pečené kuře na houbách je tou správnou volbou. Do tohoto receptu jsem použila penízovku sametonohou, která v zimních měsících patří mezi jedny z mála čerstvě dostupných hub. Díky své jemné, lehce ovocné chuti a specifické struktuře dodává jídlu neobyčejný charakter.

Penízovka sametonohá nejen obohatí pokrm svou chutí, ale je také výživově hodnotná. Obsahuje vitamíny, minerály a látky podporující imunitní systém. Kombinace kuřete a této houby vytváří harmonii chutí, která vás zahřeje i v těch nejchladnějších dnech. Tento recept navíc zaujme svou jednoduchostí a skvělým výsledkem, ideální pro všední večeři i slavnostní příležitost.

Jak poznat penízovku sametonohou? Poradí houbařský průvodce

Charakteristickým rysem této penízovky sametonohé, jak napovídá její název, je sametově plstnatá noha, která je takto pokrytá téměř po celé své délce. Noha se v dospělosti a stáří zbarvuje do tmavohnědé až červenohnědé, zatímco klobouk mívá medově až oranžově hnědý odstín. Klobouk je pružný a za vlhkého počasí se stává slizkým na dotek. Lupeny jsou nejprve bělavé, postupně však přecházejí do nažloutlé až žlutooranžové barvy. Po přivonění k penízovce lze zaznamenat jemnou, spíše nenápadnou nebo mírně nakyslou houbovou vůni.

penízovka sametonohá recept
Houbařský průvodce Šumavská houbička v lese vás naučí najít a poznat 127 druhů hub ve 4 ročních obdobích.

Výborné pečené kuře na houbách a další recepty z penízovky sametonohé

Nebaví vás klasické pečené kuře na houbách? Zkuste se klasický nedělní oběd zpestřit vynikající penízovkou. Pod kuře se totiž hodí nejen sušené hříbky z léta, ale stejně tak dobře, ne-li lépe, poslouží i zimní houba penízovka sametonohá. Uvidíte, že touto lehkou obměnou sklidíte u strávníků veliký úspěch.

Je milion receptů, jak upéct celé kuře. Já nabízím svůj recept, který se v mnohém podobá ostatním návodům a v něčem se liší. Výsledek nám doma chutná, a tak věřím, že i vy si na něm pošmáknete. Samozřejmě, ale můžete použít svůj osvědčený recept, jak upéct své dokonalé kuře a přidat k němu houbovou nádivku a penízovku sametonohou.

Pořiďte si mou houbovou kuchařku Šumavská houbička v kuchyni, která je unikátním spojením atlasu a receptů z hub. Naučí vás, houbařit po celý rok, sbírat méně známé druhy hub a vařit 107 chutných, jednoduchý jídel.

penízovka sametonohá recept
Houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni vás naučí celoročně houbařit a vařit z 36 druhů hub. Ke koupi na www.sumavskahoubicka.cz

TIP! Aby houbová chuť pečeného kuřátka skutečně vynikla, naplnila jsem maso houbovou nádivkou rovněž z penízovky sametonohé. Recept na nejlepší houbou nádivku najdete tady.

Pečené kuře na houbách s houbovou nádivkou s penízovkou sametonohou

Šťavnaté pečené kuře na houbách s nádivkou se hodí nejen na nedělní oběd.
Porce 4
Čas přípravy 15 minut
Čas vaření 2 hodiny
Celkový čas 2 hodiny 15 minut

Ingredience

  • 3-4 hrsti penízovky sametonohé očištěné kloboučky, odkrájené od tuhých nožiček
  • 1 ks šťastného kuřátka od místního farmáře
  • 3 hrsti houbové nádivky na naplnění kuřete recept najdete na tomto blogu (Houbová nádivka z penízovky sametonohé)
  • 1 lžíci másla
  • koření sladká papriky, sůl, kmín
  • sádlo na vymazání

Instrukce

  • Kuře si omyjte, osušte. Zadní nohy svažte provázkem.
    recept kuře penízovka sametonohá
  • Celé kuře potřete kmínem a sladkou paprikou. Řádně osolte. Můžete okořenit i uvnitř kuřete. Já když plním nádivkou, tak kořením pouze kůži.
  • Kuře naplňte ze 3/4 nádivkou, aby se lépe propeklo kuře i nádivka.
  • Skrz krk kuřete se dá nacpat pod kůže další nádivka nebo samotné houby.
  • Zapékací mísu nebo pekáček vymažte sádlem a kuře do něj položte.
  • Kuře obložte dalšími houbami, navrch kuřete položte plátky másla a dejte péct. Nepodlévat, protože maso i houby pustí dostatek vody.
  • Kuře pečte v první části zakryté na cca 200 stupňů Celsia. Poté kuře odkryjte a pečte další hodinu a půl, záleží na tom, jak moc velké kuře je. Nezapomeňte pravidelně polévat výpekem.
    Pokud se chcete ujistit, že je maso hotové, zkuste zapíchnout nůž do nejsilnější části stehna či prsa, vytéká-li z něj čirá šťáva, je kuře hotové. V případě, že je šťáva ještě trochu růžová, dejte kuřeti další čas v troubě.
  • Pečené kuře nechte asi 5 minut odpočívat, teprve poté ho nakrájejte, po odpočinku to půjde lépe.

Video

Poznámka:

Houbové recepty a houbařské tipy od zkušené houbařky najdete v houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni. Kniha obsahuje 107 chutných receptů z 36 druhů hub, které rostou v lese po celý rok. 
Houbovou kuchařku je možné zakoupit na www.sumavskahoubicka.cz
Chod: hlavní jídlo, oběd, večeře
Kuchyně: česká
Klíčová slova: penízovka sametonohá, penízovka sametonohá recept
Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close