nejlepší houbová kuchařka

Penízovka sametonohá polévka – Ostrokyselá polévka recept

2.8K
SPECIALITA

Divoká Enoki, penízovka sametonohá je houba, která se hodí kamkoliv. Ve ostrokyselé polévce je to ale chuťová bomba. Musíte vyzkoušet!

Máte rádi čínskou kuchyni? Penízovka sametonohá polévka je neuvěřitelně návyková a žravá záležitost. Celý hrnec ostrokyselé polévky zmizne během chviličky! Zkuste jednoduchý recept. který se pokaždé podaří. Ostře kyselá, příjemně kluzká, lehce pikantní, s křupavou zeleninou a jemnými obláčky vajíčka. Taková je dokonalá domácí čínská polévka doplněná o nejchutnější zimní houbu penízovku.

Musíte ochutnat! Nevíte, co uvařit z penízovky sametonohé? Kromě vynikající polévky si můžete pochutnat také na jednoduchém bramborovo-houbovém salátu.

Kdy a kde roste penízovka sametonohá?

Penízovka sametonohá je výtečná zimní houba, která roste v zimních měsících a začátkem jara. Má krásnou sytě oranžovou barvu, sametovou nohu (ve stáří tmavou), roste zpravidla v trsech, ale i samostatně na tlejících listnatých stromech. Penízovku sametonohou lze konzumovat i po přemrznutí. Její chuť je delikátní, jemná. Snadno se kombinuje s různými druhy potravin – penízovka sametonohá polévka je toho důkazem. Skvělá je v kombinaci se zeleninou i masem.

penizovka sametonoha a houba enoki
Divoce rostoucí penízovka sametonohá a pěstovaná penízovka sametonohá známá také pod jménem Enoki.

V gastronomii je známa i pod názvem Enoki. Houba Enoki je pěstovaná forma penízovky sametonohé.

Penízovka sametonohá polévka prohřeje i zasytí a stojí jen pár korun!

Bojíte se sbírat nové druhy hub s tím, že je neumíte v kuchyni pracovávat? Unikátní houbová kuchařka vás naučí sbírat a vařit 36 druhů hub.

Tato jedinečná houbová kuchařka přináší zcela originální koncept! Provádí čtenáře světem známých i méně známých druhů hub a ukazuje, že houbařit a připravovat pokrmy z čerstvých hub lze po celý rok.

Kniha je rozdělena do čtyř kapitol podle ročních období a nabízí 107 receptů z 36 různých druhů hub. Pomůže vám houby nejen najít a rozpoznat, ale také je díky QR kódům detailně prozkoumat prostřednictvím houbařských videí na YouTube kanálu Šumavská houbička.

penízovka sametonohá recept
Houbová kuchařka vás naučí celoročně houbařit a vařit z čerstvých hub.

Každý druh houby je doplněn detailní fotografií a jednoduchými, chutnými recepty, které vám umožní vyzkoušet nejrůznější způsoby jejich využití v kuchyni.

Naučte se sbírat nejen penízovku sametonohou

Šumavská houbička v lese je praktickým průvodcem, který vás provede světem celoročního houbaření. Tato jedinečná kniha, vytvořená zkušenou certifikovanou houbařkou, přináší podrobný přehled o 127 druzích hub. Naučí vás bezpečně poznávat jedlé, nejedlé, jedovaté i léčivé houby, včetně oblíbené penízovky sametonohé.

Průvodce od certifikované houbařky je rozdělen do čtyř kapitol podle ročních období, což vám usnadní hledání konkrétních druhů v dané sezóně. Součástí jsou detailní fotografie typických znaků hub pro jejich správné určení a praktické srovnávací snímky podobných druhů, aby se vám vyhnuly možné záměny.

Tento unikátní houbařský průvodce je určen nejen pro začátečníky, ale i pro zkušené sběrače, kteří chtějí rozšířit své znalosti. Díky přehlednému zpracování a množství užitečných informací vás naučí sbírat nejen penízovku sametonohou, ale i mnoho dalších druhů hub rostoucích na Šumavě a v jejím okolí.

penízovka sametonohá recept
Houbařský průvodce Šumavská houbička v lese vás naučí najít a poznat 127 druhů hub ve 4 ročních obdobích.

Vyzkoušejte také! Výborné a rychlé těstoviny s houbami.

Penízovka sametonohá polévka – Ostrokyselá polévka s penízovkou.

Chyťově vymazlená polévka s penízovkou a houbou Enoki vás překvapí svou jednoduchostí. Za čtvrt hodinky máte horkou misku vynikající houbové polévky.
Porce 3
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 15 minut
Celkový čas 35 minut

Ingredience

  • 2-3 hrsti penízovky sametonohé pouze klobouky (nohy jsou tuhé)
  • 1/2 ks pórku
  • 1 ks mrkev
  • 1/4 ks menší hlavy bílého zelí
  • 1/2 ks čerstvé chilli papričky
  • 1 litr hovězího vývaru
  • 2 ks jarní cibulka
  • 2 ks vejce
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce kukuřičného škrobu rozmíchaného v trošce vody
  • na ozdobení čerstvá houba Enoki

Instrukce

  • Penízovku sametonohou očistěte, odkrájejte tuhé nohy, zeleninu si nakrájejte na tenké nudličky.
    vaření čínská polévka
  • V hlubším hrnci si rozehřejte asi tři lžíce slunečnicového oleje. Začnete postupně restovat pórek, mrkev, zelí.
  • Po asi 2 minutách přidejte houby. Restujeme další 2-3 minutky.
  • Přidejte chilli papričku.
  • Zalijte vývarem.
  • Přidejte stonky jarní cibulky a přivedeme k varu. Vařte 15 minut.
  • Polévku dochuťte sójovou omáčkou, rýžovým octem. Snižte teplotu vaření.
  • Do polévky nalijte rozmíchané vejce a rozmíchaný kukuřičný škrob. Nechte lehce provařit.
  • Podávejte ozdobené houbou Enoki.

Video

Poznámka:

Jak vařit z hub jednoduše a rychle? Jak se zorientovat v celoročním houbaření? Houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni vás naučí vařit 107 skvělých receptů z 36 druhů celoročně rostoucích hub. Díky knize se naučíte sbírat houby od jara až do zimy. 
Houbová kuchařka k zakoupení na www.sumavskahoubicka.cz
Chod: oběd, polévka, večeře
Kuchyně: čínská
Klíčová slova: houbová polévka, penízovka samatonohá, polévka
Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close