Máte rádi čínskou kuchyni? Penízovka sametonohá polévka je neuvěřitelně návyková a žravá záležitost. Celý hrnec ostrokyselé polévky zmizne během chviličky! Zkuste jednoduchý recept. který se pokaždé podaří. Ostře kyselá, příjemně kluzká, lehce pikantní, s křupavou zeleninou a jemnými obláčky vajíčka. Taková je dokonalá domácí čínská polévka doplněná o nejchutnější zimní houbu penízovku.
Musíte ochutnat! Nevíte, co uvařit z penízovky sametonohé? Kromě vynikající polévky si můžete pochutnat také na jednoduchém bramborovo-houbovém salátu.
Kdy a kde roste penízovka sametonohá?
Penízovka sametonohá je výtečná zimní houba, která roste v zimních měsících a začátkem jara. Má krásnou sytě oranžovou barvu, sametovou nohu (ve stáří tmavou), roste zpravidla v trsech, ale i samostatně na tlejících listnatých stromech. Penízovku sametonohou lze konzumovat i po přemrznutí. Její chuť je delikátní, jemná. Snadno se kombinuje s různými druhy potravin – penízovka sametonohá polévka je toho důkazem. Skvělá je v kombinaci se zeleninou i masem.
V gastronomii je známa i pod názvem Enoki. Houba Enoki je pěstovaná forma penízovky sametonohé.
Penízovka sametonohá polévka prohřeje i zasytí a stojí jen pár korun!
Bojíte se sbírat nové druhy hub s tím, že je neumíte v kuchyni pracovávat? Unikátní houbová kuchařka vás naučí sbírat a vařit 36 druhů hub.
Tato jedinečná houbová kuchařka přináší zcela originální koncept! Provádí čtenáře světem známých i méně známých druhů hub a ukazuje, že houbařit a připravovat pokrmy z čerstvých hub lze po celý rok.
Kniha je rozdělena do čtyř kapitol podle ročních období a nabízí 107 receptů z 36 různých druhů hub. Pomůže vám houby nejen najít a rozpoznat, ale také je díky QR kódům detailně prozkoumat prostřednictvím houbařských videí na YouTube kanálu Šumavská houbička.
Každý druh houby je doplněn detailní fotografií a jednoduchými, chutnými recepty, které vám umožní vyzkoušet nejrůznější způsoby jejich využití v kuchyni.
Naučte se sbírat nejen penízovku sametonohou
Šumavská houbička v lese je praktickým průvodcem, který vás provede světem celoročního houbaření. Tato jedinečná kniha, vytvořená zkušenou certifikovanou houbařkou, přináší podrobný přehled o 127 druzích hub. Naučí vás bezpečně poznávat jedlé, nejedlé, jedovaté i léčivé houby, včetně oblíbené penízovky sametonohé.
Průvodce od certifikované houbařky je rozdělen do čtyř kapitol podle ročních období, což vám usnadní hledání konkrétních druhů v dané sezóně. Součástí jsou detailní fotografie typických znaků hub pro jejich správné určení a praktické srovnávací snímky podobných druhů, aby se vám vyhnuly možné záměny.
Tento unikátní houbařský průvodce je určen nejen pro začátečníky, ale i pro zkušené sběrače, kteří chtějí rozšířit své znalosti. Díky přehlednému zpracování a množství užitečných informací vás naučí sbírat nejen penízovku sametonohou, ale i mnoho dalších druhů hub rostoucích na Šumavě a v jejím okolí.
Vyzkoušejte také! Výborné a rychlé těstoviny s houbami.
Penízovka sametonohá polévka – Ostrokyselá polévka s penízovkou.
Ingredience
- 2-3 hrsti penízovky sametonohé pouze klobouky (nohy jsou tuhé)
- 1/2 ks pórku
- 1 ks mrkev
- 1/4 ks menší hlavy bílého zelí
- 1/2 ks čerstvé chilli papričky
- 1 litr hovězího vývaru
- 2 ks jarní cibulka
- 2 ks vejce
- 1 lžíce sójové omáčky
- 1 lžíce rýžového octa
- 1 lžíce kukuřičného škrobu rozmíchaného v trošce vody
- na ozdobení čerstvá houba Enoki
Instrukce
- Penízovku sametonohou očistěte, odkrájejte tuhé nohy, zeleninu si nakrájejte na tenké nudličky.
- V hlubším hrnci si rozehřejte asi tři lžíce slunečnicového oleje. Začnete postupně restovat pórek, mrkev, zelí.
- Po asi 2 minutách přidejte houby. Restujeme další 2-3 minutky.
- Přidejte chilli papričku.
- Zalijte vývarem.
- Přidejte stonky jarní cibulky a přivedeme k varu. Vařte 15 minut.
- Polévku dochuťte sójovou omáčkou, rýžovým octem. Snižte teplotu vaření.
- Do polévky nalijte rozmíchané vejce a rozmíchaný kukuřičný škrob. Nechte lehce provařit.
- Podávejte ozdobené houbou Enoki.