nejlepší houbová kuchařka

Václavky a jednoduchý recept z nich! Houbová bagetka z václavek

917

Václavky jsou hojné houby, které po důkladném povaření dokáží ohromit mlsný jazýček. Naučím vás, jak si uvařit jednoduchý a velmi chutný recept z václavek! Houbová bagetka s václavkami bude váš další oblíbený recept z hub.

Václavky jsou poměrně známé houby, které rostou hojně na začátkem podzimu na téměř každém ztrouchnivělém pařezu. Jde o houby, které jsou jedlé, ale za syrova jedovaté! proto se musí vždy tepelně zpracovat po dobu 20-25 minut.

Všechny druhy václavek jsou jedlé, ale je třeba si dát pozor za záměnu s dalšími druhy hub – zejména jedovatou čepičatku jehličnanovou a třepenitku svazčitou. Václavka je rovněž podobná šupinovce kostrbaté, ta je ovšem jedlá. Pokud si nejste ve sběru václavek jistí, mrkněte se na mé video, které vám ukáže vše podstatné!

Youtube Šumavská hubička: Jak poznat václavky? Kdy a kde rostou?

Dokonalé václavky na křupavé bagetě

Jednoduchá houbová bagetka, která učaruje každého milovníka hub!
Porce 2
Čas přípravy 5 minut
Čas vaření 30 minut
Celkový čas 35 minut

Ingredience

  • 2 hrsti kloboučků václavek (nohy jsou příliš tuhé)
  • 1 větší mrkev
  • 1 ks cibule
  • 3 silnější plátky slaniny
  • 1 lžíce másla
  • 1-2 ks křupavé bagetky
  • 1-2 lžíce majonézy
  • 1-2 lžičky hořčice
  • 1 lžička šťávy z citronu
  • dle chuti sůl, pepř, rozmarýn

Instrukce

  • Nejdříve si očistěte václavky a odřízněte od kloboučků tuhé nožičky. Mrkev a cibuli oloupejte. Mrkev nakrájejte na špalíčky a cibuli na silné plátky.
  • Václavky dejte na 20 minut vařit. V polovině vaření přidejte mrkev. Poté slijte.
  • Do pánve si dejter orestovat máslo, plátky slaniny a přidejte také mrkev. Nechte lehce opéct a přidejte houby. Přidejte snítku rozmarýnu. Houby restujte z obou stran, aby lehce zezlátly.
  • Mezitím si smíchejte majonézu, hořčici, sůl, pepř a citronovou šťávu.
  • Bagetu rozřízněte na půl. Obsah pánve dejte ke straně a na volném prostoru na troše másla opečte poloviny baget, tak aby zezlátly a získaly křupavý povrch.
  • Řeznou stranu baget natřete ochucenou majonézou, navstvěte opěčené houby a zeleninu.
  • Podávejte nejlépe ihned, teplé.

Video

Poznámka:

Nevíte, co vařit z hub, které najdete v lese? V houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni najdete 107 chutných, jednoduchých receptů z 36 druhů hub. Kniha vám pomůže houby najít, poznat a ještě z nich navařit skvělá jídla. 
Kuchařku od Šumavské houbičky najdete na eshopu www.sumavskahoubicka.cz
Chod: chuťovka, oběd, večeře
Kuchyně: česká
Klíčová slova: houbová bageta, václavka reept, václavky, václavky recept

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Recipe Rating




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close