Václavky jsou hojné houby, které po důkladném povaření dokáží ohromit mlsný jazýček. Naučím vás, jak si uvařit jednoduchý a velmi chutný recept z václavek! Houbová bagetka s václavkami bude váš další oblíbený recept z hub.
Václavky jsou poměrně známé houby, které rostou hojně na začátkem podzimu na téměř každém ztrouchnivělém pařezu. Jde o houby, které jsou jedlé, ale za syrova jedovaté! proto se musí vždy tepelně zpracovat po dobu 20-25 minut.
Všechny druhy václavek jsou jedlé, ale je třeba si dát pozor za záměnu s dalšími druhy hub – zejména jedovatou čepičatku jehličnanovou a třepenitku svazčitou. Václavka je rovněž podobná šupinovce kostrbaté, ta je ovšem jedlá. Pokud si nejste ve sběru václavek jistí, mrkněte se na mé video, které vám ukáže vše podstatné!
Youtube Šumavská hubička: Jak poznat václavky? Kdy a kde rostou?
Dokonalé václavky na křupavé bagetě
Ingredience
- 2 hrsti kloboučků václavek (nohy jsou příliš tuhé)
- 1 větší mrkev
- 1 ks cibule
- 3 silnější plátky slaniny
- 1 lžíce másla
- 1-2 ks křupavé bagetky
- 1-2 lžíce majonézy
- 1-2 lžičky hořčice
- 1 lžička šťávy z citronu
- dle chuti sůl, pepř, rozmarýn
Instrukce
- Nejdříve si očistěte václavky a odřízněte od kloboučků tuhé nožičky. Mrkev a cibuli oloupejte. Mrkev nakrájejte na špalíčky a cibuli na silné plátky.
- Václavky dejte na 20 minut vařit. V polovině vaření přidejte mrkev. Poté slijte.
- Do pánve si dejter orestovat máslo, plátky slaniny a přidejte také mrkev. Nechte lehce opéct a přidejte houby. Přidejte snítku rozmarýnu. Houby restujte z obou stran, aby lehce zezlátly.
- Mezitím si smíchejte majonézu, hořčici, sůl, pepř a citronovou šťávu.
- Bagetu rozřízněte na půl. Obsah pánve dejte ke straně a na volném prostoru na troše másla opečte poloviny baget, tak aby zezlátly a získaly křupavý povrch.
- Řeznou stranu baget natřete ochucenou majonézou, navstvěte opěčené houby a zeleninu.
- Podávejte nejlépe ihned, teplé.