Máte doma penízovku sametonohou a chuť na klasickou českou kuchyni? Uvařte si jednoduchý a vydatný houbový guláš, který zmizí rychleji, než byste řekli „dobrou chuť“. Guláš z hub si můžete uvařit třeba z penízovky sametonohé.
Penízovka sametonohá je lahodná zimní houba, která nevyžaduje dlouhé vaření, takže příprava guláše je rychlá a snadná. Tento houbový guláš recept je ideální pro ty, kteří nechtějí trávit dlouhé hodiny v kuchyni, ale přesto si chtějí dopřát něco chutného a vydatného.

Houbový guláš a nejlepší recepty z penízovky sametonohé najdete v houbové kuchařce
Pokud hledáte nejlepší recepty z nejen penízovky sametonohé, nezapomeňte nahlédnout do houbové kuchařky Šumavská houbička v kuchyni.
Tato kniha nabízí širokou škálu receptů, které vám umožní využít tuto lahodnou zimní houbu v celé její rozmanitosti. Mezi oblíbené pokrmy, které v kuchařce najdete, patří houbové těstoviny s penízovkou, výborné houbové tousty, pečené kuře na houbách s nádivkou nebo třeba bramborový salát s penízovkou a Enoki. Každý recept je jednoduchý na přípravu a přináší skvělou příležitost, jak si užít čerstvé houby i v zimních měsících.

Kuchařka Šumavská houbička v kuchyni vás seznámí také s houbovou omáčkou, která se skvěle hodí k těstovinám, ale i masovým pokrmům, a s nejlepší houbovou nádivkou, která je dokonalým doplňkem k pečenému masu. Pokud máte rádi polévky, pak vás potěší ostrokyselá polévka, která s penízovkou a dalšími houbami nabízí skvělý balance chutí.
S touto kuchařkou si každý houbový nadšenec přijde na své a objevuje nové způsoby, jak využít tuto chutnou a zdravou houbu v každodenní kuchyni.
Chcete vařit houbový guláš? Pak musíte vědět, kdy a kde najít penízovku sametonohou
Penízovka sametonohá roste v zimních měsících na tlejících listnatých stromech poblíž potoků a řek. Jako skutečná zimní houba se nezalekne mrazů, což ji činí ideální pro vaření během chladného období. Tento penízovka sametonohá recept nabízí příjemnou změnu, kdy nemusíte sahat po sušených houbách, ale využijete čerstvou sklizeň zimních hub přímo z lesa.

Tip! Uvařte si vynikající houbové topinky s penízovkou sametonohou

Houbový guláš Dukátek z penízovky sametonohé
Ingredients
- 3-4 hrsti penízovky sametonohé
- 1 litr hovězího vývaru
- 1 ks červené cibule
- 80 gramů slaniny
- 2 stroužky česneku
- 2-5 lžíce hladké mouky
- 2 lžíce vepřového sádla
- 1 ks jarní cibulka
- 1 stonek hladkolistá petržel
- dle chuti koření majoránka, gulášové koření, kmín, sladká paprika, sůl, pepř, bobkový list, nové koření
Instructions
- Připravte si veškeré ingredience na guláš. Kloboučky penízovky očistěte, nožičky odkrojte, většinou bývají tuhé. Nakrájejte si cibuli najemno, stejně tak česnek a slaninu.
- V hrnci si rozehřejte vepřové sádlo a osmažte na něm cibuli, slaninu a společně zarestujte.
- Přidejte penízovku, kterou nechte 2 minutky osmahnout.
- Poté přidejte česnek a všechno koření, které nechte minutku rozvonět.
- Pak přisypte hladkou mouku, promíchejte a po další minutě přilijte za stálého míchání hovězí vývar. Nechte 15 minut provařit.
- Houbový guláš s penízovkou podávejte s chlebem či jiným oblíbeným pečivem.