Máte rádi klasické recepty z hub? Kdo by neměl! I já si klasiku ráda uvařím, ale tentokrát jsem chtěla houbovou topinku s penízovkou sametonohou nějak vylepšit. Sáhla jsem po sýru Mascarpone, který je sázkou na jistotu ve sladkých, ale i slaných receptech. Musím říct, že houbová chuť v kombinaci se sýrem Mascarpone vystoupala ještě o level výš.
Recept Penízovka sametonohá – Delikátní houbové topinky s Mascarpone
Ingredience
- 2 hrsti Penízovky sametonohé očištěné, omyté, starší kloboučky Penízovky bez nožiček, které jsou tuhé
- 1/2 ks červená cibule (stems removed)
- 1 lžička sýru Mascarpone
- 2 lžičky másla
- 1 stroužek česneku
- 2 ks bagety může být starší
- na posypání hladkolistá petržel nasekaná nadrobno
- dle chuti sůl, pepř
Instrukce
- Připravíme si houby i ostatní suroviny.
- Na pánvi si rozehřejeme máslo.
- Nadrobno nakrájenou cibuli na másle osmažíme.
- Přidáme Penízovku a necháme restovat. Mladé kloboučky stačí cca 4 minuty, u starších necháme o něco déle.
- Poté přidáme lžičku Mascarpone, necháme rozehřát a promícháme. Osolíme, opeříme.
- Mezitím si připravíme topinky. Můžete si je připravit na pánvi nebo v toastovači, jak jste zvyklí.
- Křupavé topinky potřeme česnekem, nandáme na ně připravenou směs z hub a ozdobíme sekanou petrželkou.
Video
Poznámka:
Co uvařit z Penízovky sametonohé?
Penízovka sametonohá (Flammulina velutipes) je výtečná zimní houba, která se hodí do všech různých pokrmů. Já osobně miluji například houbové toasty. Víkendové obědy jsou u nás často ve znamení houbového guláše. Penízovka se také výborně hodí do smetanových omáček s těstovinami.Vyzkoušeli jste tento recept?
Dejte mi vědět, jak Vám tento recept chutnal! Napište mi komentář k videu nebo mě označte na instagramu @sumavskahoubicka a označte mě hastagem #houbickavkuchyni