nejlepší houbová kuchařka

Penízovka sametonohá recept – Penízovka se zeleninou v pita chlebu

2.4K
SPECIALITA

Pita chleba se zeleninou a houbami - Netradiční kombinace, kterou si rychle zamilujete!

Vyzkoušejte můj oblíbený penízovka sametonohá recept. Penízovka je zimní poklad, který v kuchyni nabízí široké možnosti využití. Tato houba, známá svou jemnou chutí a rychlou přípravou, je ideální pro jednoduchá a chutná jídla, která zahřejí během chladných měsíců. Kombinace sametonožky se zeleninou v pita chlebu je skvělým příkladem, jak využít sezónní ingredience a vytvořit pokrm, který nejen skvěle chutná, ale je i plný prospěšných látek.

Penízovka sametonohá recept – Jak upravit penízovku v kuchyni?

Na přípravu pokrmů se nejlépe hodí kloboučky, protože nohy jsou tuhé. Penízovka se výborně smaží nebo restuje, a co víc, na pánvi jí stačí pouhých 5-7 minut. Z této houby můžete připravit nejen vánočního kubu nebo postní polévku jako alternativu k rybí, ale také rizota, omáčky či polévky. Skvěle chutná na pečeném kuřeti nebo osmahnutá s cibulkou na sádle, přidaná na houbovou topinku.

TIP! Chcete si uvařit penízovka sametonohá recept? Pořiďte si bestsellerovou kuchařku Šumavská houbička v kuchyni.

penízovka sametonohá recept
Houbová kuchařka vás naučí celoročně houbařit a vařit z 36 druhů hub. Ke koupi na www.sumavskahoubicka.cz

Léčivé účinky penízovky sametonohé

Penízovka sametonohá je ceněná nejen pro svou chuť, ale také pro zdravotní benefity. Obsahuje látky s protirakovinnými a antibakteriálními účinky, přispívá ke snížení krevního tlaku a hladiny cholesterolu. V lidovém léčitelství se využívá jako přírodní antibiotikum při léčbě zánětů, alergií, kožních onemocnění nebo astmatu. Má příznivé účinky na imunitu a podporuje činnost slinivky, což ocení zejména diabetici. V tradiční čínské medicíně je oblíbená při problémech s játry či žaludečními vředy.

penizovka sametonoha a houba enoki
Divoce rostoucí penízovka sametonohá a pěstovaná penízovka sametonohá známá také pod jménem Enoki.

Penízovku pomůže najít i poznat houbařský průvodce

Penízovka sametonohá je jedinečná zimní houba, kterou lze sbírat od podzimu až do jara. Její odolnost vůči mrazu a výrazná, přesto jemná houbová chuť z ní dělají oblíbenou ingredienci v kuchyni. Díky její měkké konzistenci je příprava rychlá a snadná, což umožňuje její využití v kombinaci s různými druhy masa nebo zeleniny.

penízovka sametonohá recept
Houbařský průvodce Šumavská houbička v lese vás naučí najít a poznat 127 druhů hub ve 4 ročních obdobích.

Buďte zkušený houbař! Nevíte, kde najít penízovku sametonohou (Flammulina velutipes)?

Pokud si chcete připomenout léto, zkuste připravit penízovka sametonohá recept pita chléb plněný čerstvou zeleninou a orestovanou penízovkou. Tato netradiční kombinace chutí zaručeně potěší i ty nejnáročnější gurmány.

Penízovka sametonohá se zeleninou v pita chlebu

Rychlá příprava, skvělá chuť, pár ingrediencí. Tento recept s penízovkou sametonohou vás bude bavit jako kuchaře i jako samotného strávníka.
Porce 2
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 10 minut
Celkový čas 20 minut

Ingredience

  • 2 hrsti penízovky sametonohé očištěné klobouky odkrájené od nožiček
  • 2 ks Pita chleba
  • 1 klas uvařené kukuřice
  • 1/2 ks menší šalotky
  • 1/2 ks salátové okurky
  • 2 ks cherry rajčátek
  • 4 listy salátového srdíčka (Little Gem)
  • 2 lžíce hustého jogurtu řeckého typu
  • 1 lžíce olivového oleje
  • dle chuti koření sůl, pepř
  • dle chuti citrónová šťáva

Instrukce

  • Připravte si penízovky. Klobouky odkrájejte od tuhých nožiček a pečlivě je umyjte.
    Penízovka sametonohá - recepty
  • Připravte si tzatziki. Do misky si dejte jogurt. Na hrubém struhadle nastrouhejte část salátové okurky. Vymačkejte z ní přebytečnou vodu a přidejte k jogurtu. Přilijte olivový olej, osolte, opepřete a zakápněte citrónovou šťávou. Tzatziky dejte odpočinout do lednice.
  • Na rozpálené pánvi osmahněte plátky kukuřice. Dejte stranou.
  • Poté na slunečnicovém oleji (můžete i na sádle či másle) osmahněte max. 5 minut penízovku.
  • Na suché pánvi nebo v toastovači si ohřejte pita chléb. Mezitím si nakrájejte salát na jemno a rajčata, okurku, šalotku na tenké plátky.
  • Na přehnutý list alobalu položte ohřátý pita chleba, na něj namažte tzatziki. Následně vrstvěte salát a zbytek nakrájené zeleniny.
  • Navrch přijdou orestované penízovky.
  • Pita chleba můžete rozkrojit a zeleninou s houbami naplnit. Já v tomto případě vyskládala vše na něj, je to otázka vašich chutí a preferencí. 

Video

Poznámka:

Jak vařit z hub jednoduše a rychle? Jak se zorientovat v celoročním houbaření? Houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni vás naučí vařit 107 skvělých receptů z 36 druhů celoročně rostoucích hub. Díky knize se naučíte sbírat houby od jara až do zimy. 
Houbová kuchařka k zakoupení na www.sumavskahoubicka.cz
Chod: hlavní jídlo, oběd, večeře
Kuchyně: řecká
Klíčová slova: penízovka sametonohá, zimní houby

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Recipe Rating




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close