Bramboračka s houbami je klasika, kterou má každý rád. Běžně se vaří se sušenými houbami, ale já sáhla po čerstvé Penízovce smrkové (Strobilurus esculentus), která má příjemnou houbovou chuť i vůni. Talíř této houbové bramboračky sníte s velkou chutí a budete doufat, že na vás ještě zbude další porce.
Penízovka smrková roste už od brzkého jara na smrkových šiškách, a to velmi hojně. Nemusíte se tak bát, že při procházce lesem tuto houbu nenajdete. Pokud nemáte s touto delikátní houbičkou ještě zkušenosti, ráda vám předám ty své, prostřednictvím svých houbařských videí na youtube kanále Šumavská houbička.
Uvařte si také! Houbové topinky s penízovkou smrkovou a petrželovým pestem

Houbová bramboračka s Penízovkou smrkovou
Ingredience
- 2 hrsti Penízovky smrkové
- 1 litr hovězího vývaru
- 2 ks mrkve
- 1 ks větší petržele (kořen)
- 2 stonky petržele (natě)
- 3 ks brambor
- 1/2 ks větší červené cibule
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce másla
- koření bobkový list, nové koření, sůl, pepř, kmín, majoránka
Instrukce
- Připravte si ingredience.
- Penízovku smrkovou očistěte od nečistou z lesa, omyjte a starší plodnicím odkrojte nožičky.
- Zeleninu oloupejte a nakrájejte na menší kostičky.
- V širším hrnci si rozehřejte lžíci másla a na něm orestujte na drobno nakrájenou cibuli. Nechte zesklovatět.
- Poté přidejte mrkev a petržel. Za občasného míchání restujte asi čtyři minutky.
- Přidejte další máslo a přisypte hladkou mouku. Promíchejte a nechte lehce osmahnout.
- Přidejte brambory a Penízovku smrkovou.
- Zalijte vývarem, přidejte všechno koření kromě majoránky. Také přidejte pokrájený česnek a nať petržele.
- Vařte do změknutí brambor.
- Před dokončením varu přisypte majoránku (rozetřením v dlaních se více rozvoní).