Když se řekne muchomůrka, člověku hned naskočí husí kůže při představě jídla. Jenže! Ne všechny muchomůrky jsou jedovaté. Muchomůrka růžovka (Amanita rubescens) patří mezi nejchutnější z muchomůrek a dokonce se dere na přední příčky nejchutnějších hub. Vyzkoušejte výborné houbové topinky s růžovkami zvanými rovněž masáci.
Na Muchomůrce růžovce je skvělé to, že nechutná jako klasické houby, tudíž s nimi můžete oslovit i ty, kteří si na houbová jídla zrovna nepotrpí. Hodí se do polévek, omáček, zapékaných pokrmů a ideální je rovněž osmažená s pečivem.

Houbové topinky s Muchomůrkou růžovkou
Delikátní, jemné, zdravé. Vhodné na večeři i jen tak na chuť.
Ingredience
- 8 ks oloupaných růžovek
- 1 ks střední cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 krajíce chleba
- 1 hrst salátu rukola
- 2 plátky másla
- 1 lžíce kvalitního slunečnicového oleje
Instrukce
- Nejdříve ze všeho si růžovky umyjte, oloupejte kloboučky. Poté houby nakrájejte na silnější kousky.
- Cibuli nakrájejte na tenké plátky a poté ji na slunečnicovém oleji vysmažte do polokřupava.
- Houby okořeňte kmínem, solí a lehce pepřem.
- Cibuli dejte stranou a na zbylém oleji osmažte houby. Trvá to asi šest minut.
- Mezitím si opečte v toastovači plátky chleba do křupava.
- Na závěr smažení do pánve s houbami přidejte rukolu a nechte ji krátce zvadnout.
- Teplé topinky potřete česnekem a máslem. Vrstvěte cibuli, rukolu a houby.
Poznámka:
Chcete se naučit sbírat nové druhy hub? Sledujte má houbařská videa na YOUTUBE ŠUMAVSKÁ HOUBIČKA.