nejlepší houbová kuchařka

Smažené Enoki recept – Dokonale křupavé!

4.9K
Vyzkoušejte!

Lehké, návykové a neodolatelně křupavé enoki houbičky.

Enoki recept – Smažené křupavé enoki houbičky jsou neodolatelnou pochoutkou, která si získává oblibu po celém světě. Díky své jemné chuti a zajímavé struktuře se skvěle hodí k rychlým smaženým pokrmům. V tomto receptu je obalím v mouce a usmažím dozlatova, aby získaly křupavou krustu. Skvěle chutnají s nasládlou chilli omáčkou, která jejich křupavost krásně doplní.

Tento jednoduchý enoki recept je ideální jako originální předkrm, chuťovka na večírek nebo netradiční doplněk k asijsky laděné večeři.

Smažené enoki recept
Začněte vařit z hub podle Šumavské houbičky v kuchyni! V mé kuchařce najdete 107 receptů ze 36 druhů hub. Ke koupi na www.sumavskahoubicka.cz

Seznamte se s enoki – japonskou delikatesou

Enoki (česky penízovka sametonohá) je houba s nezaměnitelným vzhledem – tenkými, dlouhými nožičkami a drobnými bílými kloboučky. Ve volné přírodě má spíše medově hnědou barvu, ale ta pěstovaná ve tmě a chladu, jak ji známe z obchodů nebo domácích pěstíren, je sytě bílá a křehká. Je oblíbená především v japonské, korejské a čínské kuchyni, kde se používá do polévek, salátů i stir-fry směsí.

penizovka sametonoha a houba enoki
Divoce rostoucí penízovka sametonohá a pěstovaná penízovka sametonohá známá také pod jménem Enoki.

Enoki má jemnou, lehce nasládlou chuť a křupavou strukturu, která zůstává zachovaná i po tepelné úpravě. Díky tomu je perfektní do pokrmů, kde oceníte jak chuť, tak i zajímavou texturu. A právě díky své jemnosti výborně absorbuje chutě marinád, vývarů či omáček.

Houba, kterou si snadno vypěstujete i doma

Jednou z velkých výhod enoki je, že si ji můžete vypěstovat sami – třeba i v kuchyni. Stačí vám k tomu speciální substrát (většinou piliny nebo sláma), temnější chladné místo a trocha trpělivosti. Výsledkem budou krásně bílé, husté trsy, které si můžete sklízet opakovaně. Domácí enoki je čerstvější, chutnější a navíc přesně víte, v jakých podmínkách rostla.

Penízovka sametonohá na substrátu
Penízovka sametonohá na substrátu. Návod na pěstování najdete na YouTube Šumavská houbička.

Enoki recept – Tip na rychlé a efektní pohoštění

Smažené křupavé enoki houbičky jsou výbornou volbou pro netradiční předkrm nebo jako veganský snack. Sladká chilli omáčka jim dodá pikantní říz a perfektně vyváží jejich křupavost.

Další enoki recepty , co doporučuji připravit

Ať už se rozhodnete pro jakoukoli variantu, s enoki si v kuchyni určitě užijete spoustu zábavy – a hlavně si výborně pochutnáte.

Smažené enoki houbičky

Lahodné, návykové, rychle hotové!
Celkový čas 15 minutes

Ingredients

  • 1 balení enoki hub
  • 4 lžíce hladké mouky
  • 1 lžíci kukuřičného škrobu
  • 1 lžičku sody (nebo kypřícího prášku)
  • 1 lžičku sladké mleté papriky
  • dle chuti koření sůl, pepř
  • dle potřeby olej na smažení

Instructions

  • Nejprve si rozehřejte olej na smažení.
  • V misce smíchejte všechny sypké ingredience.
    Smažené enoki recept
  • Enoki houbičkám odřízněte asi 3 cm z konců nožiček a rozdělte je na menší svazky.
  • Jednotlivé svazky obalte v moučné směsi a smažte je dozlatova a dokřupava z obou stran.
  • Smažené enoki nechte okapat na papírové utěrce.
  • Smažené enoki podávejte se sladkou chilli omáčkou, ozdobené sezamem a jarní cibulkou.

Video

Notes

Jak vařit z hub jednoduše a rychle? Jak se zorientovat v celoročním houbaření? Houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni vás naučí vařit 107 skvělých receptů z 36 druhů celoročně rostoucích hub. Díky knize se naučíte sbírat houby od jara až do zimy. 
Houbová kuchařka k zakoupení na www.sumavskahoubicka.cz
Course: chuťovka
Cuisine: asijská
Keyword: enoki, enoki recept, penízovka sametonohá
Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close