150gramůhovězí steak (hovězí zadní)pokojová teplota masa
20gramůlakovka ametystová
30gramůliška nálevkovitá
50gramůmáslo
1lžíceolivový olej
1lžíceslunečnicový olej
3ksbrambor(na plátky upečené v troubě)
sůl, pepř
Instrukce
Houby si očistíme a umyjeme.
Hovězí steak pomazlíme ze všech stran olivovým olejem.
Mezitím si rozpálíme pánev tak, že se z ní bude kouřit. Steak na ni položíme a začneme péct. Co se týká času, záleží na tloušťce masa, cca 2 - 3 minuty na každé straně. Jako znamení toho, že už můžete steak obrátit může být i to, že se maso lehce pustí od dna pánve. Když je ‘’přilepené’’, je třeba jej nechat ještě chvíli péct.
Když je masíčko pěkně opečené ze všech stran, položíme na něj kousek máslo, stáhneme z plotny a pod pokličkou necháme v klidu dojít, cca 10 minut.
Mezitím se na olivovém nebo slunečnicovém oleji osmažíme připravené lakovky a lišky nálevkovité. Houbičky jsou jemné a postačí jim tak opravdu jen asi 2-3 minuty.
Teď přichází čas věnovat pozornost steaku. To vyndáme na talíř, kde bude dále odpočívat a postaráme se o dodělání omáčky. Zde máte dvě možnosti. Pokud chcete hustší omáčku, můžete přidat ještě kousek studeného másla, které omáčku zahustí. Nebo necháte, přidáte osmažené houby, sůl a pepř.
Nyní nařežeme steak na plátky (vyteklá šťáva značí šťavnatost a perfektní upečení masa). Polijeme omáčkou s houbami, dostatečně osolíme a opepříme. Servírujeme s pečenými plátky brambor.
Video
Poznámka:
Lišky nálevkovité můžete použít také do rizota, směsí nebo nakyselo naložit.
Klíčová slova houbové recepty, houby, lakovka ametystová, steak