Go Back
recept liška nálevkovitá, lakovka ametystová

Hovězí steak s restovanými houbami

Recept lakovka ametystová, recept liška nálevkovitá  - Hovězí steak s restovanými houbami.
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 20 minut
Celkový čas 30 minut
Chod hlavní jídlo
Porce 1 people

Ingredience
  

  • 150 gramů hovězí steak (hovězí zadní) pokojová teplota masa
  • 20 gramů lakovka ametystová
  • 30 gramů liška nálevkovitá
  • 50 gramů máslo
  • 1 lžíce olivový olej
  • 1 lžíce slunečnicový olej
  • 3 ks brambor (na plátky upečené v troubě)
  • sůl, pepř

Instrukce
 

  • Houby si očistíme a umyjeme.
  • Hovězí steak pomazlíme ze všech stran olivovým olejem.
  • Mezitím si rozpálíme pánev tak, že se z ní bude kouřit. Steak na ni položíme a začneme péct. Co se týká času, záleží na tloušťce masa, cca 2 - 3 minuty na každé straně. Jako znamení toho, že už můžete steak obrátit může být i to, že se maso lehce pustí od dna pánve. Když je ‘’přilepené’’, je třeba jej nechat ještě chvíli péct.
  • Když je masíčko pěkně opečené ze všech stran, položíme na něj kousek máslo, stáhneme z plotny a pod pokličkou necháme v klidu dojít, cca 10 minut.
  • Mezitím se na olivovém nebo slunečnicovém oleji osmažíme připravené lakovky a lišky nálevkovité. Houbičky jsou jemné a postačí jim tak opravdu jen asi 2-3 minuty.
  • Teď přichází čas věnovat pozornost steaku. To vyndáme na talíř, kde bude dále odpočívat a postaráme se o dodělání omáčky. Zde máte dvě možnosti. Pokud chcete hustší omáčku, můžete přidat ještě kousek studeného másla, které omáčku zahustí. Nebo necháte, přidáte osmažené houby, sůl a pepř.
  • Nyní nařežeme steak na plátky (vyteklá šťáva značí šťavnatost a perfektní upečení masa). Polijeme omáčkou s houbami, dostatečně osolíme a opepříme. Servírujeme s pečenými plátky brambor.

Video

Poznámka:

Lišky nálevkovité můžete použít také do rizota, směsí nebo nakyselo naložit.
Klíčová slova houbové recepty, houby, lakovka ametystová, steak