Penízovka sametonohá recepty! V tomto receptu jsem je zkombinovala s lehce orestovanou cuketou, šunkou, olivami, rozdrobeným feta sýrem a hlavně s mými oblíbenými houbami: penízovkou sametonohou, kterou si pěstuji doma. Tahle houbička není jen krásná na pohled – má výbornou chuť a navíc i příznivé účinky na imunitu.
V dnešní době čím dál více z nás hledá jídla, která jsou nejen chutná, ale také vyvážená a dobře stravitelná. A právě spojení quinoi a bulguru nabízí perfektní základ pro takový pokrm – bohatý na bílkoviny, vlákninu i minerály.
Vyzkoušejte! Penízovka – enoki ve slaninových rolkách

Jak správně vařit quinou?
Quinou nasypte do jemného síta a několikrát důkladně propláchněte pod studenou vodou – odstraníte tak přirozeně se vyskytující saponiny, které mohou způsobit hořkou chuť. Poté ji přesuňte do hrnce a zalijte vodou nebo vývarem v poměru 1 díl quinoy ku 2 dílům tekutiny. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a za občasného promíchání vařte na mírném ohni zhruba 15 minut bez pokličky, dokud se tekutina nevstřebá a quinoa nezměkne.
Jak správně uvařit bulgur?
Bulgur nasypte do hrnce a zalijte vroucí vodou v poměru 1 díl bulguru na 2,5 až 3 díly vody. Přiveďte k mírnému varu a nechte pod pokličkou vařit přibližně 15 minut, dokud bulgur nezměkne a nevstřebá většinu tekutiny.
Penízovka sametonohá recepty – Houby ve směsi quinoi a bulguru
Tato kombinace surovin dává vzniknout jídlu, které je barevné, voňavé a výživově plnohodnotné. Hodí se jako lehký oběd, večeře, nebo třeba jako sytý salát do krabičky na cesty. Quinoa i bulgur se vaří rychle a dobře se doplňují – quinoa dodá lehkost a jemně oříškovou chuť, bulgur zase příjemně zemitou strukturu. Šunka přidává trochu slanosti a umami chuti, feta jemnou kyselost, cuketa svěžest a olivy výraz. A penízovka sametonohá? Ty všechno krásně propojí.
Pěstování hub doma je velmi jednoduché a ekonomické
Pokud si, stejně jako já, pěstujete penízovku sametonohou doma, víte, že je to houba nenáročná, rychle rostoucí a mimořádně chutná. Navíc skvěle drží tvar i po tepelné úpravě, takže se v tomto receptu neztratí – naopak vynikne.
Zkuste tento jednoduchý recept, když máte chuť na něco jiného než klasické české jídlo, a přitom nechcete trávit hodiny u plotny. Penízovka sametonohá v tomto receptu opravdu zazáří – a možná se stane vaší novou stálicí mezi domácími surovinami.

Směs s penízovkou sametonohou
Ingredients
- 2 hrsti kloboučků penízovky sametonohé
- 250 g směs vařené guinoi a bulguru
- 10 zelených oliv
- 1/4 menší cukety
- 1 hrst nadrobno nakrájené šunky
- 50 g sýru feta
- dle chuti koření pepř, chilli
- dle chuti bylinky bazalku, tymián
- dle potřeby olej olivový
Instructions
- Na 2 lžících olivového oleje orestujte penízovku, šunku a cuketu do zlatava.
- Opepřete, přidejte fetu, bazalku, olivy, tymián a chilli vločky.
- Přidejte do pánve vařenou guinou a bulguru a vše spolu promíchejte a nechte prohřát.
- Servírujte teplé či za studena.