nejlepší houbová kuchařka

Kačenka česká recept – Plněné kačenky mletým masem

395

Kačenky české (Verpa bohemica) mají náprstkovitý tvar klobouk, který láká k naplnění mletým masem. A jelikož jsem našla extrémně velké kačenky, rozhodla jsem se, že kloboučky naplním a zapeču. Výsledek byl tak dobrý, že jsem musela uvařit druhou várku!

Kačenka česká je vynikající jarní houba, kterou najdete na vápenitém podloží pod listnatými stromy a keři. Nejvíce roste pod topolem, osikou, třešní, trnkou či vrbou. Projděte remízky, lužní lesy, křoviny, parky, okolí vápencových lomů. Kačenka vyrůstá ve vrstvě listového opadu a je velmi nenápadná, proto se poměrně obtížně hledá. Podívejte se na můj youtube kanál Šumavská houbička, najdete zde spoustu tipů jak kačenku českou najít, poznat a další potřebné informace.

Kačenka česká zpracování a recepty

Kačenka česká je delikátní, aromatická houba, která se hodí do receptů s masem i bez něj. Dokonale vyniká ve spojení se smetanou a jarními bylinkami. Vyzkoušejte smetanovou omáčku se steakem, spojení s mladým špenátem nebo medvědím česnekem. Opečená na másle získá velmi příjemnou konzistenci a vynikne její výjimečná chuť. Nožičky můžete obalit v mouce a osmažit v oleji. Kačenka česká se hodí i do směsí, lze ji rovněž sušit a mrazit. Příliš se nehodí k nakládání na kyselo.

Kačenka česká plněná mletým masem

Kačenka česká v jednoduchém a přesto velmi dobrém receptu s mletým masem!
Porce 2
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 40 minut
Celkový čas 50 minut

Ingredience

  • 12 hlaviček kačenky české (verpa bohemica)
  • 150 g mletého masa (já použila kombinaci hovězího a vepřového masa)
  • 1 větší kus slaniny
  • 1 lžíce másla
  • 1 celé vejce
  • 2 lžíce strouhanky
  • dle chuti sůl, pepř, čerstvý tymián

Instrukce

  • Kačenkám oddělte jemným vykroucením nožičku a kloboučky opatrně očistěte.
  • V míse smíchejte mleté maso, s vejcem, strouhankou, kořením a bylinkou.
  • Kloboučky naplňte mletým masem.
  • Do zapékací mísy dejte máslo a vyskládejte do ní naplněné kloboučky kačenky české.
  • Slaninu nakrájejte na silné proužky a ty nastrkejte mezi plněné kačenky.
  • Kačenky dejte péct na 180 stupňů Celsia na 35-40 minut.
  • Podávejte s pečivem nebo vařeným bramborem, polité výpekem z hub a masa.

Video

Poznámka:

Chcete vařit nápaditě a chutně? Pak si pořiďte mou houbovou kuchařku Šumavská houbička v kuchyni. Jde o unikátní knižní spojení 107 receptů z 36 druhů hub a mých rad, jak celoročně houbařit. 
Originální a velmi prodávanou kuchařku najdete na www.sumavskahoubicka.cz
Chod: hlavní jídlo, oběd, večeře
Kuchyně: česká
Klíčová slova: kačenka česká, kačenka česká recept, kačenka česká recepty
Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close