Enoki houby jsou díky své jemné chuti a unikátní textuře skvělou volbou do asijských pokrmů. V tomto receptu si je vychutnáte v pikantní čínské omáčce, která je plná vůní česneku, chilli a sójové omáčky. Spolu s rýží tvoří jednoduchý, ale velmi chutný a sytý pokrm, který potěší vegetariány i milovníky exotiky.
Enoki (česky také penízovka sametonohá) je houba, která na první pohled zaujme svým nezaměnitelným vzhledem – dlouhé, tenké bílé nožky a drobné kloboučky jí dodávají elegantní vzhled. V přírodě ji najdeme v odlišné podobě – s oranžovo-hnědým kloboukem a sametovou nohou – ale ta pěstovaná v kontrolovaných podmínkách (bez světla a s vyšší vlhkostí) má ikonický bílý vzhled, který dobře známe z asijské kuchyně.

Pěstování enoki – Penízovka sametonohá je vhodná i pro začátečníky
Pěstovaná enoki se běžně prodává v malých baleních v asijských obchodech nebo si ji můžete vypěstovat i doma – roste totiž rychle a poměrně snadno, například z připravených substrátů nebo sad.
Její chuť je jemná, lehce oříšková a skvěle se doplňuje s různými omáčkami a kořením, protože výborně přebírá chuť přidaných surovin. Díky své textuře zůstává i po tepelné úpravě jemně křupavá, což ji činí ideální do stir-fry, polévek, salátů nebo jako smažený snack.

Enoki v kuchyni – Jednodušší už to být nemůže
V tomto receptu vám ukážu, jak si připravit enoki v pikantní omáčce inspirované čínskou kuchyní – výrazné chutě česneku, sójové omáčky, sezamu a jemně pálivých tónů skvěle kontrastují s křehkostí hub. Pokrm je hotový během pár minut a ideálně se hodí jako lehký oběd nebo večeře s rýží.
Enoki recepty, které doporučuji vyzkoušet!
– Smažené enoki s chilli omáčkou
– Polévka s enoki
– Enoki restované se zeleninou ve wok pánvi
– Slaninové závitky s enoki
Nenápadná houba enoki si u vás najde čestné místo nejen pro svou chuť, ale i jednoduchost použití.

Enoki houby v omáčce
Ingredients
- 1 balení enoki
- 150 ml vody
- 1 stroužek česneku
- 1 jarní cibulku
- 1 lžičku rybí omáčky
- 1 lžíci sójové omáčky
- 1 lžičku barbecue omáčky
- 1 lžičku kukuřičného škrobu
- 2 lžíce sladké chilli omáčky
- 1 lžíci slunečnicového oleje
- na ozdobení sezamová semínka
Instructions
- Enoki houbičkám odřízněte přibližně 3 cm z konců nožiček a poté je rozdělte na několik menších svazků. Jarní cibulku nakrájejte na větší kousky, česnek utřete najemno.
- Na pánvi rozehřejte olej a krátce na něm opečte houbičky společně s jarní cibulkou, zhruba 1 minutu z každé strany.
- Přilijte vodu a přidejte všechny omáčky, nechte asi 4 minut provařit.
- Mezitím si rozmíchejte škrob v malém množství vody a za stálého míchání ho vlijte do pánve.
- Hotovou omáčku podávejte s vařenou jasmínovou rýží, posypanou sezamem.