nejlepší houbová kuchařka

Uzená polévka s masem a penízovkou – Poctivá polévka

9K

V kuchyni má uzená polévka své čestné místo. Je to klasika, která sytí, zahřívá a voní domovem. Každý kraj má svou oblíbenou variantu – někde s kroupami, jinde s fazolemi nebo rýží. Já se s vámi dnes podělím o svou verzi, která je nejen tradiční, ale zároveň trochu jiná: do vývaru z uzeného masa přidávám brambory místo krup a jako houbový vložka slouží čerstvá domácí penízovka sametonohá, kterou jsem si sama vypěstovala na připraveném substrátu.

Penízovka sametonohá na substrátu
Penízovka sametonohá na substrátu. Návod na pěstování najdete na YouTube Šumavská houbička.

Vynikající uzená polévka – Co se dává do uzené polévky?

Základem je samozřejmě kvalitní uzené maso – žebro, krkovička nebo vepřové koleno, které vytvoří silný vývar. Do něj přidávám brambory, zeleninu (mrkev, petržel, celer), domácí penízovku, a na závěr zjemňuji troškou smetany na vaření, která celou chuť krásně zaoblí.

Vyzkoušejte také! Houbová omáčka s penízovkou

Jaké koření patří do uzené polévky?

Vystačíte si s málem: bobkový list, nové koření, celý pepř a špetka majoránky úplně stačí. A kdo chce, může přidat i trochu kmínu, ten si s houbami i uzeným výborně rozumí a další bylinky jako třeba tymián.

Knížky od Šumavské houbičky
Knížky od Šumavské houbičky koupíte na www.sumavskahoubicka.cz

Čím zahustit uzenou polévku?

Pokud toužíte po vydatnější konzistenci, můžete ji jemně zahustit trochou mouky rozmíchané ve smetaně – krásně zhoustne a zůstane hladká. Kdo chce bez mouky, může část brambor rozšťouchat přímo v hrnci.

Co do uzené polévky místo krup?

Pokud nejste příznivci krup, nebo je doma zrovna nemáte, brambory jsou perfektní alternativou – polévku přirozeně zahustí, dodají strukturu a skvěle se doplňují s chutí uzeného i hub.

Uzená polévka s masem a houbami

Krémová, voňavá, vydatná. Přesně taková, jakou si přejete mít ve své misce.
Servings 3
Celkový čas 25 minutes

Ingredients

  • 3 hrsti kloboučků penízovky sametonohé
  • 2 hrsti nakrájeného hovězího masa
  • 650 ml uzeného nebo hovězího vývaru
  • 3 střední brambory
  • 100 ml 33% smetany
  • 1 střední cibuli
  • 1 lžíci hladké mouky
  • 2 lžíce másla
  • dle chuti koření drcený kmín, pepř, bobkový list, nové koření
  • bylinky majoránku, tymián, pažitku

Instructions

  • V hrnci rozpusťte máslo a přidejte najemno nakrájenou cibuli, na kostičky pokrájené uzené maso a kloboučky penízovky sametonohé. Vše společně restujte asi 5 minut, dokud cibule nezesklovatí a houby s uzeným masem se jemně neopečou.
    uzená polévka
  • Přisypte hladkou mouku a dobře promíchejte, aby se vše obalilo. Po zhruba minutě začněte za stálého míchání pomalu přilévat vývar, aby se netvořily hrudky.
  • Do polévky přidejte na kostičky nakrájené brambory, koření a bylinky – majoránku a tymián. Vařte přibližně 8 minut, dokud brambory téměř nezměknou.
  • Nakonec vlijte smetanu a nechte vše dovařit do měkka.
  • Před podáváním posypte čerstvou pažitkou. Uzená polévka s masem a penízovkou sametonohou chutná skvěle s krajícem chleba nebo křupavou topinkou.

Notes

Nevíte, co vařit z hub, které najdete v lese? V houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni najdete 107 chutných, jednoduchých receptů z 36 druhů hub. Kniha vám pomůže houby najít, poznat a ještě z nich navařit skvělá jídla. 
Kuchařku od Šumavské houbičky najdete na eshopu www.sumavskahoubicka.cz
Course: hlavní chod, oběd, večeře
Cuisine: česká
Keyword: penízovka sametonohá, penízovka sametonohá recept
Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close