Go Back
uzená polévka recept

Uzená polévka s masem a houbami

Krémová, voňavá, vydatná. Přesně taková, jakou si přejete mít ve své misce.
Celkový čas 25 minutes
Course hlavní chod, oběd, večeře
Cuisine česká
Porce 3

Ingredients
  

  • 3 hrsti kloboučků penízovky sametonohé
  • 2 hrsti nakrájeného hovězího masa
  • 650 ml uzeného nebo hovězího vývaru
  • 3 střední brambory
  • 100 ml 33% smetany
  • 1 střední cibuli
  • 1 lžíci hladké mouky
  • 2 lžíce másla
  • dle chuti koření drcený kmín, pepř, bobkový list, nové koření
  • bylinky majoránku, tymián, pažitku

Instructions
 

  • V hrnci rozpusťte máslo a přidejte najemno nakrájenou cibuli, na kostičky pokrájené uzené maso a kloboučky penízovky sametonohé. Vše společně restujte asi 5 minut, dokud cibule nezesklovatí a houby s uzeným masem se jemně neopečou.
    uzená polévka
  • Přisypte hladkou mouku a dobře promíchejte, aby se vše obalilo. Po zhruba minutě začněte za stálého míchání pomalu přilévat vývar, aby se netvořily hrudky.
  • Do polévky přidejte na kostičky nakrájené brambory, koření a bylinky – majoránku a tymián. Vařte přibližně 8 minut, dokud brambory téměř nezměknou.
  • Nakonec vlijte smetanu a nechte vše dovařit do měkka.
  • Před podáváním posypte čerstvou pažitkou. Uzená polévka s masem a penízovkou sametonohou chutná skvěle s krajícem chleba nebo křupavou topinkou.

Notes

Nevíte, co vařit z hub, které najdete v lese? V houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni najdete 107 chutných, jednoduchých receptů z 36 druhů hub. Kniha vám pomůže houby najít, poznat a ještě z nich navařit skvělá jídla. 
Kuchařku od Šumavské houbičky najdete na eshopu www.sumavskahoubicka.cz
Keyword penízovka sametonohá, penízovka sametonohá recept