Uzená polévka s masem a houbami
Krémová, voňavá, vydatná. Přesně taková, jakou si přejete mít ve své misce.
Celkový čas 25 minutes minut
Course hlavní chod, oběd, večeře
Cuisine česká
- 3 hrsti kloboučků penízovky sametonohé
- 2 hrsti nakrájeného hovězího masa
- 650 ml uzeného nebo hovězího vývaru
- 3 střední brambory
- 100 ml 33% smetany
- 1 střední cibuli
- 1 lžíci hladké mouky
- 2 lžíce másla
- dle chuti koření drcený kmín, pepř, bobkový list, nové koření
- bylinky majoránku, tymián, pažitku
V hrnci rozpusťte máslo a přidejte najemno nakrájenou cibuli, na kostičky pokrájené uzené maso a kloboučky penízovky sametonohé. Vše společně restujte asi 5 minut, dokud cibule nezesklovatí a houby s uzeným masem se jemně neopečou.
Přisypte hladkou mouku a dobře promíchejte, aby se vše obalilo. Po zhruba minutě začněte za stálého míchání pomalu přilévat vývar, aby se netvořily hrudky.
Do polévky přidejte na kostičky nakrájené brambory, koření a bylinky – majoránku a tymián. Vařte přibližně 8 minut, dokud brambory téměř nezměknou.
Nakonec vlijte smetanu a nechte vše dovařit do měkka.
Před podáváním posypte čerstvou pažitkou. Uzená polévka s masem a penízovkou sametonohou chutná skvěle s krajícem chleba nebo křupavou topinkou.
Nevíte, co vařit z hub, které najdete v lese? V houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni najdete 107 chutných, jednoduchých receptů z 36 druhů hub. Kniha vám pomůže houby najít, poznat a ještě z nich navařit skvělá jídla.
Kuchařku od Šumavské houbičky najdete na eshopu www.sumavskahoubicka.cz
Keyword penízovka sametonohá, penízovka sametonohá recept