Zbyl vám knedlík od oběda? Uvařte si luxusní dobrotu, knedlík s vajíčkem a navrch vynikající houby. Tato rychlovka je uvařená za chvilku, zvládne ji každý a neznám nikoho, kdo by si ji nedal. Knedlík s vajíčkem a houbami jednoduchý recept.
Křemenáče rostou snad na každém kroku. Daří se jim pod břízami, osikami, ale na Šumavě roste hojně i křemenáč smrkový. I když je považován za vzácnější druh, já jej nacházím nejvíce. Mám ho ráda po jeho pevnou strukturu, příjemnou chuť a krásnou houbovou vůni.
Přečtěte si také: Jak poznat křemenáče smrkového?
Co uvařit z křemenáče? Možností je spoustu
Křemenáče se hodí do houbových gulášů, smaženic, směsí, pod maso i do rychlovek, jako je třeba houbová topinka. Pokud chcete mít rychlé a chutné recepty nejen z křemenáče stále při ruce, pořiďte si mou houbovou kuchařku Šumavská houbička v kuchyni. Obsahuje 107 receptů z 36 druhů hub. kromě toho se díky ní naučíte sbírat houby od jara až do zima a stanete se tak zkušeným celoročním houbařem.
Knedlík s vajíčkem a houbami
Ingredience
- 1 kus středně velkého křemenáče
- 3 plátky knedlíku
- 1 lžíce másla
- 50 ml vývaru
- dle chuti sůl, pepř, drcený kmín
- čerstvé bylinky oregano, pažitka
Instrukce
- Křemenáče očistěte a nakrájejte na malé kousky.
- Do pánve dejte rozpustit půl lžíce másla a přidejte kousky křemenáče.
- Křemenáče osolte, opepřete a okmínujte dle svých chutí a přidejte lístky oregana. Restujte asi 3 minuty.
- Zalijte houby vývarem a přiklopte pokličkou. Duste do doby, než se tekutina vyvaří.
- Přidejte na kousky nakrájený knedlík a zbytek másla. Nechte knedlík do zlatava opéct.
- Přidejte rozšlehané vejce a rychle ho promíchejte s houbami a knedlíkem. Poté stáhněte z plotny.
- Servírujte posypané nasekanou čerstvou pažitkou.