Všichni milují smažené bedlové řízky, ale když je úroda veliká, nebo najdete životní nález, třeba jako já v tomto houbařském videu, lehce se řízků přejíte. V takovém případě nastupují na kuchyňskou scénu plněné bedly se sýrem, které vás budou bavit možná ještě o něco více než klasika v podobě houbových řízečků z bedel.
V receptu používám mladé kloboučky bedly vysoké (Macrolepiota procera). Pokud nevíte, jak využít nohy bedel, lze je usušit a namlít na houbové koření, nebo si z nich připravit delikatesu k televizi. Jde o silně návykovou pochoutku, bedlové hranolky – recept na ně najdete tady.
Zapečené plněné bedly se sýrem
Jednoduchá pochoutka, kterou si zamilujete po prvním ochutnání.
Ingredience
- 9-10 ks kloboučků mladých Bedel vysokých
- 100 g kvalitní šunky
- 1/2 ks červené cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce kvalitní sójové omáčky
- 2 lžíce másla
- 100 gramů Goudy
- koření sůl, pepř, kmín
Instrukce
- Na rozpálené pánvi rozehřejeme asi lžíci másla a orestujeme na něm nakrájenou šunku a cibuli.
- Po asi dvou minutách přidáme nakrájený česnek a ještě minutu restujeme.
- Do pekáčku si vyskládáme kloboučky bedel, kterým předtím odřízneme tužší střed. Potřeme sójovou omáčkou.
- Vyložíme šunkovou směsí.
- Posypeme sýrem.
- Na závěr okořeníme solí, pepřem, a kmínem.
- Dáme zapéct na 170°C cca 20 minut.
- Podáváme s vařeným bramborem nebo čerstvým pečivem.
Video
Poznámka:
Bedly vysoké jsou nejoblíbenější jedlé houby. Naučte se je se mnou poznat i hledat. Své houbařské zkušenosti vám předávám v tomto videu.