Ryzce očistěte, větší překrájejte na stejně velké kousky. menší nechte vcelku.
Do hrnce dejte ryzce a lžíci soli. Vařte je 5 minut a poté je sceďte a nechte okapat.
V druhém hrnci smíchejte vodu, ocet, koření, cukr a lžíci soli a míchejte, doku se cukr nerozpustí. Poté dejte vařit, od bodu varu 3 minuty. Nálev dejte stranou lehce vystydnout.
Houby napěchujte do sklenic a zalijte nálevem tak, aby byly houby ponořené.
Sklenice uzavřete víčky a dejte je do vody sterilizovat na 80 stupňů Celsia na 25 minut.
Ryzce naložené na kyselo skladujte v suchu, chladnu a temnu.
Ryzce naložené na kyselo se hodí k uzeninám, sýru, k pečenému masu či na obložené chlebíčky a talíře.