Pokud vám zbylo nějaké vařené či pečené maso, pak ho neváhejte spojit s polničkou topolovou. Jednoduchá a velmi chutná masová pomazánka je hotová za chvilku a hodí se na večeři i jako pohoštění pro návštěvu. Věřte mi, že po prvním polknutí bude více než spokojení!
Polnička topolová je velmi oblíbená houba, která se pěstuje nejvíce v jižní Itálii. V přírodě se najít dá, ale velmi zřídka. V přírodě roste na pařezech a kmenech odumřelých listnatých stromů, zejména tedy na topolech. Na Slovensku je dokonce zákonem chráněná, a proto jsem se rozhodla, že si ji radši vypěstuji doma na koupeném substrátu. Po asi 7 dnech jsem sklízela první úrodu. Musím říct, že polnička, i když na to nevypadá, je velmi chutná a v kuchyni všestranná.
Ochutnejte! Polnička topolová na avokádovém toustu
Výborná masová pomazánka s houbami! Polnička topolová se hodí do většiny receptů
Osobně jsem vyzkoušela hned několik receptů a nejvíce mě chutnala na avokádovém toustu a v masové pomazánce. Její jemná houbové aroma vynikne i ve vývaru nebo třeba v krémovém houbovém rizotu. Využít můžete jak nožičky, tak klobouky. V případě nadbytku můžete polničku topolovou nasušit, dát do mrazáku nebo naložit na kyselo.
Polnička topolová je velmi vzácná houba, kterou v lese téměř nepotkáte. Jelikož je to však velice chutná houba, rozhodla jsem se, že si ji vypěstuji v domácích podmínkách. Polničku můžete pěstovat na dřevě na své zahradě, ale já dala přednost rychlému pěstování a rychlé sklizni. Díky zakoupenému substrátu jsem po týdnu vzácnou a velmi chutnou houbu sklízela a užívala si její delikátní chuť v houbovém rizotu, na avokádovém toustu, v masové pomazánce i v hovězím vývaru.

Vyzkoušejte také! Lahodné houbové rizoto s shiitake
Naučte se houbařit po celý rok! Houbařský průvodce Šumavská houbička v lese vás vše naučí
Chcete se naučit celoročně houbařit a poznat v lese i něco více než jsou hřiby a lišky? Vytvořila jsem pro vás zcela unikátní knihu, houbařského průvodce, který vás velmi jednoduše naučí rozpoznat 127 druhů hub, které rostou v Šumavských lesích nejčastěji.
- Šumavská houbička v lese je praktický průvodce celoročním houbařením.
- Vytvořený zkušenou certifikovanou houbařkou.
- Přehledně a velmi detailně vás seznámí se 127 druhy hub.
- V knize jsou uvedené nejčastější druhy hub rostoucí na Šumavě.
- V průvodci najdete houby jedlé, nejedlé, jedovaté i houby léčivé.
- Průvodce pro houbaře je rozdělen do 4 kapitol dle ročního období.
- Obsahuje fotky jednotlivých typických znaků hub pro jejich správné určení.
- Praktické srovnávací fotografie podobných druhů hub.
- Unikátní koncept houbařského průvodce, který je na českém knižním trhu zcela ojedinělý!


Masová pomazánka s houbami
Ingredients
- 150 g polničky topolové
- 100 g vařeného hovězího masa
- 1 lžíce másla
- 1 červená cibule
- 1-2 lžíce Lučiny
- 1 lžíce majonézy
- 1 lžíce hořčice
- 1-2 stroužky česneku
- 2 kyselé okurky
- 4 krajíce chleba
- dle chuti sůl, pepř, drcený kmín
- na ozdobení petrželka, kroužky cibule
Instructions
- Na pánvi rozehřejte máslo a přidejte nakrájenou polničku topolovou a cibuli. Osolte a opepřete dle chuti. Restujte do lehce zlatava asi 6 minut.
- Přidejte nakrájené maso a česnek. Dvě minuty opékejte a poté celou směs přendejte do mixéru. Vše spolu umixujte dohladka.
- Přidejte majonézu, hořčici, Lučinu, najemno nakrájenou okurku a promíchejte v pomazánku.
- Mezitím si připravte topinku a masovou pomazánku na ní navrstvěte. Ozdobte cibulí a petrželkou.