nejlepší houbová kuchařka

Katův šleh s bramboráčky a houbami: Poctivá hospodská klasika jinak

15.5K

Existují jídla, která vás vrátí do dětství nebo na výlet s partou do české hospody. Jedním z nich je bezesporu hospodský katův šleh – pikantní směs z masa, cibule, feferonek, podávaná s hranolky, rýží nebo bramboráčky. Dnes si tuhle retro klasiku připravte trochu jinak. Přidejte do ní houby, které chuť katova šlehu krásně zjemní, zkulatí a zároveň mu dodají nový rozměr. Výsledkem je výborný katův šleh, který zůstává věrný své původní podstatě, ale potěší i milovníky houbové kuchyně.

Katův šleh s bramboráčky a houbami

Přestože název může znít hrozivě, ve skutečnosti jde o velmi jednoduchý katův šleh, který zvládnete uvařit za 40 minut. Základ tvoří tenké nudličky masa. Nejčastěji z vepřového nebo kuřecího masa, které se prudce restují spolu s cibulí a dalšími přísadami. Důležitou roli hraje kečup nebo protlak. A právě zde můžete popustit uzdu fantazii – kdo má rád pikantní katův šleh, přidá feferonku nebo chilli, kdo preferuje jemnější chuť, sáhne po uzené sladkokyselé paprice.

Houbová kuchařka
Houbová kuchařka Šumavská hubička v kuchyni vás naučí 107 receptů z hub a celoročně houbařit.

Vyzkoušejte! Poctivý houbový guláš

Do tohoto katova šlehu originál jsme přidali také čerstvé nebo restované houby – ideální jsou například hlívy, žampiony nebo šupinovky. Ty se do pikantní směsi skvěle hodí a dodají jídlu hloubku, šťavnatost a trochu „lesní“ vůni. A co by to bylo za katův šleh bez bramboráčků! Křupavé, česnekové placičky ze syrových brambor jsou dokonalým společníkem k výrazné směsi a dělají z tohoto jídla skutečně sytý a uspokojující zážitek.

Pěstované šupinovky nameko.
Pěstované šupinovky nameko. Návod na pěstování hub doma najdete na YouTube Šumavská houbička.

Hospodská klasika do 40 minut hotová

Pokud hledáte recept, který v sobě spojuje chuťovou nostalgii, jednoduchost a zajímavý nápad, pak je katův šleh s bramboráčky a houbami přesně to pravé. Hodí se na večeři i k obědu, potěší masožravce i milovníky hub, a jeho přípravu zvládne opravdu každý.

Katův šleh s houbami

Výborný katův šleh s houbami a bramboráčky.
Servings 2
Celkový čas 1 hour

Ingredients

  • 100 g kloboučků šupinovky
  • 200 g vepřové kýty
  • 1 červenou papriku
  • 3 kyselé okurky
  • 2 pálivé papričky
  • 1 sklenku vody
  • 1 lžíci worcesterové omáčky
  • 1 lžíci sojové omáčky
  • 2 lžíce protlaku
  • dle chuti koření pepř

Instructions

  • Maso nakrájejte na tenké nudličky, bohatě opepřete a na asi 2 lžících oleje ho zprudka opečte ze všech stran dozlatova. Když pustí šťávu, přidejte šupinovky a nechte tekutinu odpařit, a maso se po chvíli začne znovu hezky opékat.
    katův šleh recept
  • Přidejte všechnu zeleninu.
  • Po asi minutě přidejte protlak, zalijte vodou a omáčkami.
  • Promíchejte a nechte pod pokličkou dusit, dokud nebude maso měkké.
  • Hotový katův šleh servírujte s bramboráčky nebo chlebem.

Notes

Nevíte, co vařit z hub, které najdete v lese? V houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni najdete 107 chutných, jednoduchých receptů z 36 druhů hub. Kniha vám pomůže houby najít, poznat a ještě z nich navařit skvělá jídla. 
Kuchařku od Šumavské houbičky najdete na eshopu www.sumavskahoubicka.cz
Course: hlavní chod, oběd, večeře
Cuisine: česká
Keyword: šupinovka chestnut, šupinovka nameko recept, šupinovka recept
Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close