Existují jídla, která vás vrátí do dětství nebo na výlet s partou do české hospody. Jedním z nich je bezesporu hospodský katův šleh – pikantní směs z masa, cibule, feferonek, podávaná s hranolky, rýží nebo bramboráčky. Dnes si tuhle retro klasiku připravte trochu jinak. Přidejte do ní houby, které chuť katova šlehu krásně zjemní, zkulatí a zároveň mu dodají nový rozměr. Výsledkem je výborný katův šleh, který zůstává věrný své původní podstatě, ale potěší i milovníky houbové kuchyně.
Katův šleh s bramboráčky a houbami
Přestože název může znít hrozivě, ve skutečnosti jde o velmi jednoduchý katův šleh, který zvládnete uvařit za 40 minut. Základ tvoří tenké nudličky masa. Nejčastěji z vepřového nebo kuřecího masa, které se prudce restují spolu s cibulí a dalšími přísadami. Důležitou roli hraje kečup nebo protlak. A právě zde můžete popustit uzdu fantazii – kdo má rád pikantní katův šleh, přidá feferonku nebo chilli, kdo preferuje jemnější chuť, sáhne po uzené sladkokyselé paprice.

Vyzkoušejte! Poctivý houbový guláš
Do tohoto katova šlehu originál jsme přidali také čerstvé nebo restované houby – ideální jsou například hlívy, žampiony nebo šupinovky. Ty se do pikantní směsi skvěle hodí a dodají jídlu hloubku, šťavnatost a trochu „lesní“ vůni. A co by to bylo za katův šleh bez bramboráčků! Křupavé, česnekové placičky ze syrových brambor jsou dokonalým společníkem k výrazné směsi a dělají z tohoto jídla skutečně sytý a uspokojující zážitek.

Hospodská klasika do 40 minut hotová
Pokud hledáte recept, který v sobě spojuje chuťovou nostalgii, jednoduchost a zajímavý nápad, pak je katův šleh s bramboráčky a houbami přesně to pravé. Hodí se na večeři i k obědu, potěší masožravce i milovníky hub, a jeho přípravu zvládne opravdu každý.

Katův šleh s houbami
Ingredients
- 100 g kloboučků šupinovky
- 200 g vepřové kýty
- 1 červenou papriku
- 3 kyselé okurky
- 2 pálivé papričky
- 1 sklenku vody
- 1 lžíci worcesterové omáčky
- 1 lžíci sojové omáčky
- 2 lžíce protlaku
- dle chuti koření pepř
Instructions
- Maso nakrájejte na tenké nudličky, bohatě opepřete a na asi 2 lžících oleje ho zprudka opečte ze všech stran dozlatova. Když pustí šťávu, přidejte šupinovky a nechte tekutinu odpařit, a maso se po chvíli začne znovu hezky opékat.
- Přidejte všechnu zeleninu.
- Po asi minutě přidejte protlak, zalijte vodou a omáčkami.
- Promíchejte a nechte pod pokličkou dusit, dokud nebude maso měkké.
- Hotový katův šleh servírujte s bramboráčky nebo chlebem.