nejlepší houbová kuchařka

Chaga sibiřská recept – Tiramisu s houbou nesmrtelnosti

93

Houby na sladko. To je téma, které mě už nějakou dobu vrtalo v hlavě. Je možné spojit houby a sladké dezerty, tak aby to člověku opravdu chutnalo? Nakonec jsem na to šla tak, že jsem spojila svou nejoblíbenější houbu –Chagu sibiřskou a svůj nejoblíbenější dezert – Tiramisu. Výsledek? Božský!

Chagu sibiřskou (Inonotus obliquus) nazývánou také Rezavec šikmý sbírám každou zimu. Je to houba dlouhověkosti, lék a zároveň i prevence civilizačních nemocí, nejsilnější antioxidant na světě a nakonec velmi dobrá houba, z níž si uděláte léčivý nápoj (chuťově něco mezi kávou a čajem). Dá se velmi dobře kombinovat s čajem, kávou, kakaem, a tak je skvělá nejen na pití, ale i i do italského dezertu Tiramisu.

Nemůžete houbu chaga najít? Pak si ji ode mě kupte. Chaga Šumavská houbička je ideální volbou v případě, že chcete pocítit léčivé účinky houby chaga a usnadnit si její každodenní užívání. Kapsle s houbou chaga Šumavská houbička najdete na mém eshopu www.sumavskahoubicka.cz

Zjistěte! Jak uvařit čaj z Chagy sibiřské

Tiramisu s houbou Chaga Sibiřská

Italský dezert doplněný o houbu dlouhověkosti.
Porce 8
Čas přípravy 20 minut
Celkový čas 20 minut

Ingredience

  • 1 lžíci chagy z lesa nebo 1 kapsli extraktu z chagy kapsle jsou 10% účinější než čaga nasbíraná v lese
  • 1 balení cukrářských piškotů
  • 1 balení mascarpone
  • 3 celá vejce
  • 1 lžíce rozpustné kávy
  • 3 lžíce cukru
  • na posypání kakao
  • na ozdobení čerstvou mátu

Instrukce

  • Chagu nasbíranou v lese nastrouhejte na jemné struhadle a dejte do misky. Poku nemáte nasbíranou čagu, můžete použít 1 kapsli extraktu z čagy Šumavská houbička, jejíž obsah dáte do misky.
  • K houbě čaga přidáte lžíci kávy a zalijete horkou vodou a necháte stranou vylouhovat a vychladnout.
  • Mezitím si připravíte krém.
  • Žloutky oddělte od bílků a rozdělte do dvou misek.
  • ke žloutkům přidejte cukr a mixérem mixujte dokud se cukr nerozpustí. Poté přidejte balení mascarpone a promíchejte v hladký krém.
  • Bílky vyšlejte v tuhý sníh. Ten pak postupně zašlehávejte do mascarponového krému.
  • Do menší zapékací misky dejte vrstvu krému a poté vytvořte vrstvu z piškotů, které vždy z obou stran krátce namočte v kávě a chaga výluhu.
  • Vrstvěte krém a piškoty dokud piškoty nedojdou. Poslední vrstva je krém.
  • Posypejte krém kakaem a dejte aslepoň a 4 hodiny do lednice. Ideální konzistence dosáhnete uležením tiramisu v lednici přes noc.

Video

Poznámka:

Tradiční i méně známé recepty z hub najdete v mé houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni. Kniha obsahuje 107 receptů z 36 druhů hub, které rostou v lese od jara do zimy. 
Kniha vás naučí nejen skvěle a jednoduše vařit, ale také celoročně sbírat houby. 
Kuchařku můžete zakoupit pouze na www.sumavskahoubicka.cz
Chod: chuťovka, dezert
Kuchyně: italská
Klíčová slova: čaga, čaga sibiřská, chaga kapsle, chaga recept, chaga sibiřská recept, chaga šumavská houbička, rezavec šikmý

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Recipe Rating




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close