Houby na sladko. To je téma, které mě už nějakou dobu vrtalo v hlavě. Je možné spojit houby a sladké dezerty, tak aby to člověku opravdu chutnalo? Nakonec jsem na to šla tak, že jsem spojila svou nejoblíbenější houbu –Chagu sibiřskou a svůj nejoblíbenější dezert – Tiramisu. Výsledek? Božský!
Chagu sibiřskou (Inonotus obliquus) nazývánou také Rezavec šikmý sbírám každou zimu. Je to houba dlouhověkosti, lék a zároveň i prevence civilizačních nemocí, nejsilnější antioxidant na světě a nakonec velmi dobrá houba, z níž si uděláte léčivý nápoj (chuťově něco mezi kávou a čajem). Dá se velmi dobře kombinovat s čajem, kávou, kakaem, a tak je skvělá nejen na pití, ale i i do italského dezertu Tiramisu.
Nemůžete houbu chaga najít? Pak si ji ode mě kupte. Chaga Šumavská houbička je ideální volbou v případě, že chcete pocítit léčivé účinky houby chaga a usnadnit si její každodenní užívání. Kapsle s houbou chaga Šumavská houbička najdete na mém eshopu www.sumavskahoubicka.cz
Zjistěte! Jak uvařit čaj z Chagy sibiřské
Tiramisu s houbou Chaga Sibiřská
Ingredience
- 1 lžíci chagy z lesa nebo 1 kapsli extraktu z chagy kapsle jsou 10% účinější než čaga nasbíraná v lese
- 1 balení cukrářských piškotů
- 1 balení mascarpone
- 3 celá vejce
- 1 lžíce rozpustné kávy
- 3 lžíce cukru
- na posypání kakao
- na ozdobení čerstvou mátu
Instrukce
- Chagu nasbíranou v lese nastrouhejte na jemné struhadle a dejte do misky. Poku nemáte nasbíranou čagu, můžete použít 1 kapsli extraktu z čagy Šumavská houbička, jejíž obsah dáte do misky.
- K houbě čaga přidáte lžíci kávy a zalijete horkou vodou a necháte stranou vylouhovat a vychladnout.
- Mezitím si připravíte krém.
- Žloutky oddělte od bílků a rozdělte do dvou misek.
- ke žloutkům přidejte cukr a mixérem mixujte dokud se cukr nerozpustí. Poté přidejte balení mascarpone a promíchejte v hladký krém.
- Bílky vyšlejte v tuhý sníh. Ten pak postupně zašlehávejte do mascarponového krému.
- Do menší zapékací misky dejte vrstvu krému a poté vytvořte vrstvu z piškotů, které vždy z obou stran krátce namočte v kávě a chaga výluhu.
- Vrstvěte krém a piškoty dokud piškoty nedojdou. Poslední vrstva je krém.
- Posypejte krém kakaem a dejte aslepoň a 4 hodiny do lednice. Ideální konzistence dosáhnete uležením tiramisu v lednici přes noc.