nejlepší houbová kuchařka

Enoki houby v čínské omáčce – Jako z čínského bistra!

3.6K

Enoki houby jsou díky své jemné chuti a unikátní textuře skvělou volbou do asijských pokrmů. V tomto receptu si je vychutnáte v pikantní čínské omáčce, která je plná vůní česneku, chilli a sójové omáčky. Spolu s rýží tvoří jednoduchý, ale velmi chutný a sytý pokrm, který potěší vegetariány i milovníky exotiky. 

Enoki (česky také penízovka sametonohá) je houba, která na první pohled zaujme svým nezaměnitelným vzhledem – dlouhé, tenké bílé nožky a drobné kloboučky jí dodávají elegantní vzhled. V přírodě ji najdeme v odlišné podobě – s oranžovo-hnědým kloboukem a sametovou nohou – ale ta pěstovaná v kontrolovaných podmínkách (bez světla a s vyšší vlhkostí) má ikonický bílý vzhled, který dobře známe z asijské kuchyně.

enoki recept
Začněte vařit z hub podle mě! V mé kuchařce najdete 107 receptů ze 36 druhů hub. Ke koupi na www.sumavskahoubicka.cz

Pěstování enoki – Penízovka sametonohá je vhodná i pro začátečníky

Pěstovaná enoki se běžně prodává v malých baleních v asijských obchodech nebo si ji můžete vypěstovat i doma – roste totiž rychle a poměrně snadno, například z připravených substrátů nebo sad.

Její chuť je jemná, lehce oříšková a skvěle se doplňuje s různými omáčkami a kořením, protože výborně přebírá chuť přidaných surovin. Díky své textuře zůstává i po tepelné úpravě jemně křupavá, což ji činí ideální do stir-fry, polévek, salátů nebo jako smažený snack.

Penízovka sametonohá na substrátu
Penízovka sametonohá alias enoki na substrátu. Návod na pěstování najdete na YouTube Šumavská houbička.

Enoki v kuchyni – Jednodušší už to být nemůže

V tomto receptu vám ukážu, jak si připravit enoki v pikantní omáčce inspirované čínskou kuchyní – výrazné chutě česneku, sójové omáčky, sezamu a jemně pálivých tónů skvěle kontrastují s křehkostí hub. Pokrm je hotový během pár minut a ideálně se hodí jako lehký oběd nebo večeře s rýží.

Enoki recepty, které doporučuji vyzkoušet!


Smažené enoki s chilli omáčkou
Polévka s enoki
– Enoki restované se zeleninou ve wok pánvi
Slaninové závitky s enoki

Nenápadná houba enoki si u vás najde čestné místo nejen pro svou chuť, ale i jednoduchost použití.

Enoki houby v omáčce

Velmi jednoduchá a velmi chutná čínská omáčka s enoki.
Servings 1
Celkový čas 13 minutes

Ingredients

  • 1 balení enoki
  • 150 ml vody
  • 1 stroužek česneku
  • 1 jarní cibulku
  • 1 lžičku rybí omáčky
  • 1 lžíci sójové omáčky
  • 1 lžičku barbecue omáčky
  • 1 lžičku kukuřičného škrobu
  • 2 lžíce sladké chilli omáčky
  • 1 lžíci slunečnicového oleje
  • na ozdobení sezamová semínka

Instructions

  • Enoki houbičkám odřízněte přibližně 3 cm z konců nožiček a poté je rozdělte na několik menších svazků. Jarní cibulku nakrájejte na větší kousky, česnek utřete najemno.
    enoki houby v omáčce
  • Na pánvi rozehřejte olej a krátce na něm opečte houbičky společně s jarní cibulkou, zhruba 1 minutu z každé strany.
  • Přilijte vodu a přidejte všechny omáčky, nechte asi 4 minut provařit.
  • Mezitím si rozmíchejte škrob v malém množství vody a za stálého míchání ho vlijte do pánve.
  • Hotovou omáčku podávejte s vařenou jasmínovou rýží, posypanou sezamem.

Notes

Jak vařit z hub jednoduše a rychle? Jak se zorientovat v celoročním houbaření? Houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni vás naučí vařit 107 skvělých receptů z 36 druhů celoročně rostoucích hub. Díky knize se naučíte sbírat houby od jara až do zimy. 
Houbová kuchařka k zakoupení na www.sumavskahoubicka.cz
Course: chuťovka, oběd, večeře
Cuisine: asijská
Keyword: enoki, enoki recept, penízovka sametonohá

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento recept




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close