nejlepší houbová kuchařka

Hovězí steak s pepřovou omáčkou a houbami

8.6K
SPECIALITA

Lahodný steak s omáčkou musíte ochutnat!

Hovězí steak s pepřovou omáčkou je pro mnoho lidí vrcholem poctivého vaření – rychlý, jednoduchý a přitom plný chuti. Pokud si k němu ale připravíte domácí pepřovou omáčku s výběrovými houbami, povýšíte ho na skutečný gurmánský zážitek.

A přesně takový recept pro vás mám – voňavý, sytý a s dotekem přírody. Základem je kvalitní hovězí maso, ideálně vysoký roštěnec nebo svíčková, který necháte krásně zatáhnout na pánvi. K tomu výrazná pepřová omáčka se smetanou a výjimečnými houbami: šupinovkou nameko a šupinovkou chestnut.

Jak vypěstovat houby doma? Naučím vás, jak vypěstovat nejen hlívu ústřičnou

Hovězí steak s pepřovou omáčkou a houbami vás překvapí

Tyto houby nejsou jen chutným doplňkem – samy o sobě mají plno charakteru. Šupinovka nameko je drobná, oranžově zbarvená houba s jemnou, lehce oříškovou chutí a typickým slizkým povrchem, který jí dodává unikátní texturu. Šupinovka chestnut má oproti tomu masitější konzistenci, tmavší barvu a výraznější, skoro až lehce lesní chuť. Společně vytvářejí dokonalý kontrast a výborně ladí s pepřovou omáčkou i hovězím masem.

Pěstované šupinovky nameko.
Pěstované šupinovky nameko. Návod na pěstování hub doma najdete na YouTube Šumavská houbička.

Vypěstujte si houby doma – Naučím vás to!

Největší výhodou je, že si tyto houby můžete vypěstovat doma – podle návodu na mém YouTube kanálu Šumavská houbička. Stačí trocha trpělivosti, trochu vlhka a máte doma vlastní čerstvé houby, které můžete přidávat do omáček, rizot nebo třeba právě ke steaku. Chuť čerstvých nameko nebo chestnut hub je nesrovnatelná s čímkoli kupovaným a přinese vašemu vaření nový rozměr.

Ochutnejte! Houby v nálevu

Houbová kuchařka
Houbová kuchařka Šumavská hubička v kuchyni vás naučí 107 receptů z hub a celoročně houbařit.

Vyzkoušejte také! Houbová musaka s hlívou

Tento recept je ideální pro víkendovou večeři, kdy chcete někoho (nebo sebe) potěšit něčím výjimečným, ale nechcete trávit celé odpoledne v kuchyni. Steak s pepřovou omáčkou vypadá luxusně, chutná božsky a zvládne ho i mírně pokročilý domácí kuchař.

Hovězí steak s pepřovou omáčkou a houbami

Lahodné maso a houbovo-pepřová omáčka.
Servings 1
Celkový čas 30 minutes

Ingredients

  • 250 g hovězí svíčkové
  • 2 hrsti kloboučků šupinovky
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 130 ml 33% smetany
  • 2 lžičky nakládaného pepře
  • dle chuti koření sůl, pepř
  • bylinky tymián, rozmarýn

Instructions

  • Maso ze všech stran potřete olejem a vložte na rozpálenou pánev. Opékejte z každé strany zhruba 2 minuty. Steak otáčejte vždy až ve chvíli, kdy se od pánve snadno odlepí a jde lehce otočit.
    hovězí steak s pepřovou omáčkou
  • Když je maso opečené ze všech stran, přidejte do pánve lžíci másla a snítku bylinek. Máslo několikrát lžící přelijte přes steak, aby natáhl chuť bylinek.
  • Maso přesuňte i s máslovým přelivem do alobalu, dobře zabalte a vložte na 5 minut do trouby předehřáté na 190 °C. Poté nechte steak v alobalu chvíli odpočinout mimo troubu.
  • Mezitím vlijte do pánve po steaku lžíci oleje a kousek másla. Přidejte kloboučky šupinovky a restujte je dozlatova. Ochuťte bylinkami podle chuti a zalijte smetanou. Nechte omáčku zredukovat na požadovanou hustotu.
  • Před dokončením přidejte 2 lžičky nakládaného zeleného pepře a krátce povařte, přibližně 2 minuty. Nakonec přilijte do omáčky šťávu, která se uvolnila ze steaku v alobalu.
  • Steak nakrájejte na plátky, omáčku nalijte na talíř, položte na ni maso a bohatě dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.
  • Hovězí steak s pepřovou omáčkou a houbami servírujte s pečeným bramborem nebo hranolky.

Notes

Nevíte, co vařit z hub, které najdete v lese? V houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni najdete 107 chutných, jednoduchých receptů z 36 druhů hub. Kniha vám pomůže houby najít, poznat a ještě z nich navařit skvělá jídla. 
Kuchařku od Šumavské houbičky najdete na eshopu www.sumavskahoubicka.cz
Course: hlavní chod, oběd, večeře
Cuisine: česká
Keyword: šupinovka chestnut, šupinovka nameko
Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close