Hovězí steak s pepřovou omáčkou je pro mnoho lidí vrcholem poctivého vaření – rychlý, jednoduchý a přitom plný chuti. Pokud si k němu ale připravíte domácí pepřovou omáčku s výběrovými houbami, povýšíte ho na skutečný gurmánský zážitek.
A přesně takový recept pro vás mám – voňavý, sytý a s dotekem přírody. Základem je kvalitní hovězí maso, ideálně vysoký roštěnec nebo svíčková, který necháte krásně zatáhnout na pánvi. K tomu výrazná pepřová omáčka se smetanou a výjimečnými houbami: šupinovkou nameko a šupinovkou chestnut.
Jak vypěstovat houby doma? Naučím vás, jak vypěstovat nejen hlívu ústřičnou
Hovězí steak s pepřovou omáčkou a houbami vás překvapí
Tyto houby nejsou jen chutným doplňkem – samy o sobě mají plno charakteru. Šupinovka nameko je drobná, oranžově zbarvená houba s jemnou, lehce oříškovou chutí a typickým slizkým povrchem, který jí dodává unikátní texturu. Šupinovka chestnut má oproti tomu masitější konzistenci, tmavší barvu a výraznější, skoro až lehce lesní chuť. Společně vytvářejí dokonalý kontrast a výborně ladí s pepřovou omáčkou i hovězím masem.

Vypěstujte si houby doma – Naučím vás to!
Největší výhodou je, že si tyto houby můžete vypěstovat doma – podle návodu na mém YouTube kanálu Šumavská houbička. Stačí trocha trpělivosti, trochu vlhka a máte doma vlastní čerstvé houby, které můžete přidávat do omáček, rizot nebo třeba právě ke steaku. Chuť čerstvých nameko nebo chestnut hub je nesrovnatelná s čímkoli kupovaným a přinese vašemu vaření nový rozměr.
Ochutnejte! Houby v nálevu

Vyzkoušejte také! Houbová musaka s hlívou
Tento recept je ideální pro víkendovou večeři, kdy chcete někoho (nebo sebe) potěšit něčím výjimečným, ale nechcete trávit celé odpoledne v kuchyni. Steak s pepřovou omáčkou vypadá luxusně, chutná božsky a zvládne ho i mírně pokročilý domácí kuchař.

Hovězí steak s pepřovou omáčkou a houbami
Ingredients
- 250 g hovězí svíčkové
- 2 hrsti kloboučků šupinovky
- 2 lžíce másla
- 1 lžíci olivového oleje
- 130 ml 33% smetany
- 2 lžičky nakládaného pepře
- dle chuti koření sůl, pepř
- bylinky tymián, rozmarýn
Instructions
- Maso ze všech stran potřete olejem a vložte na rozpálenou pánev. Opékejte z každé strany zhruba 2 minuty. Steak otáčejte vždy až ve chvíli, kdy se od pánve snadno odlepí a jde lehce otočit.
- Když je maso opečené ze všech stran, přidejte do pánve lžíci másla a snítku bylinek. Máslo několikrát lžící přelijte přes steak, aby natáhl chuť bylinek.
- Maso přesuňte i s máslovým přelivem do alobalu, dobře zabalte a vložte na 5 minut do trouby předehřáté na 190 °C. Poté nechte steak v alobalu chvíli odpočinout mimo troubu.
- Mezitím vlijte do pánve po steaku lžíci oleje a kousek másla. Přidejte kloboučky šupinovky a restujte je dozlatova. Ochuťte bylinkami podle chuti a zalijte smetanou. Nechte omáčku zredukovat na požadovanou hustotu.
- Před dokončením přidejte 2 lžičky nakládaného zeleného pepře a krátce povařte, přibližně 2 minuty. Nakonec přilijte do omáčky šťávu, která se uvolnila ze steaku v alobalu.
- Steak nakrájejte na plátky, omáčku nalijte na talíř, položte na ni maso a bohatě dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.
- Hovězí steak s pepřovou omáčkou a houbami servírujte s pečeným bramborem nebo hranolky.