Go Back
hovězí steak s pepřovou omáčkou

Hovězí steak s pepřovou omáčkou a houbami

Lahodné maso a houbovo-pepřová omáčka.
Celkový čas 30 minutes
Course hlavní chod, oběd, večeře
Cuisine česká
Porce 1

Ingredients
  

  • 250 g hovězí svíčkové
  • 2 hrsti kloboučků šupinovky
  • 2 lžíce másla
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 130 ml 33% smetany
  • 2 lžičky nakládaného pepře
  • dle chuti koření sůl, pepř
  • bylinky tymián, rozmarýn

Instructions
 

  • Maso ze všech stran potřete olejem a vložte na rozpálenou pánev. Opékejte z každé strany zhruba 2 minuty. Steak otáčejte vždy až ve chvíli, kdy se od pánve snadno odlepí a jde lehce otočit.
    hovězí steak s pepřovou omáčkou
  • Když je maso opečené ze všech stran, přidejte do pánve lžíci másla a snítku bylinek. Máslo několikrát lžící přelijte přes steak, aby natáhl chuť bylinek.
  • Maso přesuňte i s máslovým přelivem do alobalu, dobře zabalte a vložte na 5 minut do trouby předehřáté na 190 °C. Poté nechte steak v alobalu chvíli odpočinout mimo troubu.
  • Mezitím vlijte do pánve po steaku lžíci oleje a kousek másla. Přidejte kloboučky šupinovky a restujte je dozlatova. Ochuťte bylinkami podle chuti a zalijte smetanou. Nechte omáčku zredukovat na požadovanou hustotu.
  • Před dokončením přidejte 2 lžičky nakládaného zeleného pepře a krátce povařte, přibližně 2 minuty. Nakonec přilijte do omáčky šťávu, která se uvolnila ze steaku v alobalu.
  • Steak nakrájejte na plátky, omáčku nalijte na talíř, položte na ni maso a bohatě dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem.
  • Hovězí steak s pepřovou omáčkou a houbami servírujte s pečeným bramborem nebo hranolky.

Notes

Nevíte, co vařit z hub, které najdete v lese? V houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni najdete 107 chutných, jednoduchých receptů z 36 druhů hub. Kniha vám pomůže houby najít, poznat a ještě z nich navařit skvělá jídla. 
Kuchařku od Šumavské houbičky najdete na eshopu www.sumavskahoubicka.cz
Keyword šupinovka chestnut, šupinovka nameko