nejlepší houbová kuchařka

Quinoa a bulgur s houbami – Penízovka sametonohá recept

3.2K

Penízovka sametonohá recepty! V tomto receptu jsem je zkombinovala s lehce orestovanou cuketou, šunkou, olivami, rozdrobeným feta sýrem a hlavně s mými oblíbenými houbami: penízovkou sametonohou, kterou si pěstuji doma. Tahle houbička není jen krásná na pohled – má výbornou chuť a navíc i příznivé účinky na imunitu.

V dnešní době čím dál více z nás hledá jídla, která jsou nejen chutná, ale také vyvážená a dobře stravitelná. A právě spojení quinoi a bulguru nabízí perfektní základ pro takový pokrm – bohatý na bílkoviny, vlákninu i minerály.

Vyzkoušejte! Penízovka – enoki ve slaninových rolkách

Penízovka sametonohá na substrátu
Penízovka sametonohá na substrátu. Návod na pěstování najdete na YouTube Šumavská houbička.

Jak správně vařit quinou?

Quinou nasypte do jemného síta a několikrát důkladně propláchněte pod studenou vodou – odstraníte tak přirozeně se vyskytující saponiny, které mohou způsobit hořkou chuť. Poté ji přesuňte do hrnce a zalijte vodou nebo vývarem v poměru 1 díl quinoy ku 2 dílům tekutiny. Přiveďte k varu, poté snižte teplotu a za občasného promíchání vařte na mírném ohni zhruba 15 minut bez pokličky, dokud se tekutina nevstřebá a quinoa nezměkne.

Jak správně uvařit bulgur?

Bulgur nasypte do hrnce a zalijte vroucí vodou v poměru 1 díl bulguru na 2,5 až 3 díly vody. Přiveďte k mírnému varu a nechte pod pokličkou vařit přibližně 15 minut, dokud bulgur nezměkne a nevstřebá většinu tekutiny.

Penízovka sametonohá recepty – Houby ve směsi quinoi a bulguru

Tato kombinace surovin dává vzniknout jídlu, které je barevné, voňavé a výživově plnohodnotné. Hodí se jako lehký oběd, večeře, nebo třeba jako sytý salát do krabičky na cesty. Quinoa i bulgur se vaří rychle a dobře se doplňují – quinoa dodá lehkost a jemně oříškovou chuť, bulgur zase příjemně zemitou strukturu. Šunka přidává trochu slanosti a umami chuti, feta jemnou kyselost, cuketa svěžest a olivy výraz. A penízovka sametonohá? Ty všechno krásně propojí.

Pěstování hub doma je velmi jednoduché a ekonomické

Pokud si, stejně jako já, pěstujete penízovku sametonohou doma, víte, že je to houba nenáročná, rychle rostoucí a mimořádně chutná. Navíc skvěle drží tvar i po tepelné úpravě, takže se v tomto receptu neztratí – naopak vynikne.

Zkuste tento jednoduchý recept, když máte chuť na něco jiného než klasické české jídlo, a přitom nechcete trávit hodiny u plotny. Penízovka sametonohá v tomto receptu opravdu zazáří – a možná se stane vaší novou stálicí mezi domácími surovinami.

Směs s penízovkou sametonohou

Velmi chutná směs, která zasytí.
Servings 2
Celkový čas 20 minutes

Ingredients

  • 2 hrsti kloboučků penízovky sametonohé
  • 250 g směs vařené guinoi a bulguru
  • 10 zelených oliv
  • 1/4 menší cukety
  • 1 hrst nadrobno nakrájené šunky
  • 50 g sýru feta
  • dle chuti koření pepř, chilli
  • dle chuti bylinky bazalku, tymián
  • dle potřeby olej olivový

Instructions

  • Na 2 lžících olivového oleje orestujte penízovku, šunku a cuketu do zlatava.
    penízovka sametonohá recept
  • Opepřete, přidejte fetu, bazalku, olivy, tymián a chilli vločky.
  • Přidejte do pánve vařenou guinou a bulguru a vše spolu promíchejte a nechte prohřát.
  • Servírujte teplé či za studena.

Notes

Nevíte, co vařit z hub, které najdete v lese? V houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni najdete 107 chutných, jednoduchých receptů z 36 druhů hub. Kniha vám pomůže houby najít, poznat a ještě z nich navařit skvělá jídla. 
Kuchařku od Šumavské houbičky najdete na eshopu www.sumavskahoubicka.cz
Course: hlavní chod, oběd, večeře
Cuisine: česká
Keyword: penízovka sametonohá, penízovka sametonohá recept
Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close