nejlepší houbová kuchařka

Kačenka česká recepty – Zkuste kačenky s čočkou

4.8K

Kačenka česká recepty – jarní houba kačenka a její zpracování. Kačenka česká recept s krémovou čočkou a vejcem je sytá a lahodná.

Kačenka česká (Verpa bohemica) je opravdový poklad mezi jarními houbami. Její jemná chuť, výrazné aroma a pevná konzistence z ní dělají oblíbenou surovinu nejen pro houbařské nadšence, ale i pro gurmány. Pokud se vám poštěstí najít kačenku při jarní procházce lesem nebo v parku, určitě si ji nenechte ujít. A co s ní v kuchyni? Vyzkoušejte například tento výtečný recept – kačenka česká s krémovou čočkou a ztraceným vejcem. Jde o jídlo, které je nejen syté, ale i výživné a chuťově perfektně vyvážené. Zkrátka talíř plný radosti!

Houbová kuchařka
Houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni naučí vařit z hub i celoročně houbařit.

Než se pustíte do vaření, je třeba zmínit jedno důležité upozornění. Kačenka česká je sice jedlá a velmi chutná houba, ale u některých lidí může vyvolat alergické reakce nebo trávicí potíže, nejčastěji ve formě nevolnosti, zvracení nebo průjmu. Pokud ji ochutnáváte poprvé, doporučuji začít opravdu s malým množstvím a sledovat, jak na ni vaše tělo zareaguje.

Přečtěte si! Kačenka česká alergie

Kačenku českou můžete sbírat od března až do konce května, v závislosti na počasí a nadmořské výšce. Nejčastěji roste na vápenitých půdách, pod listnatými stromy jako jsou jasany, osiky nebo třešně. Ráda se schovává v listovém opadu, podél křovin nebo v lužních lesích, často i v parcích nebo starších sadech.

Kde rostou kačenky
Kde rostou kačenky poradí houbařský průvodce Šumavská houbička v lese.

Kačenka česká recepty – Jarní delikatesy, která vás nadchnou

Kromě zmíněného receptu s čočkou a vejcem můžete kačenku vyzkoušet i na jiné způsoby – na topince, v rizotu, ve smetanové omáčce se steakem nebo jen tak zprudka orestovanou na másle. Ať už ji připravíte jakkoli, s touto houbou rozhodně nešlápnete vedle.

Kačenka česká recept s krémovou čočkou a ztraceným vejcem

Jednoduchá a chutná úprava kačenky české. To musíte vyzkoušet!
Servings 2
Čas přípravy 10 minutes
Čas vaření 20 minutes
Celkový čas 30 minutes

Ingredients

  • 1 miska čerstvých kačenek českých
  • 120 g vařené čočky
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 červené cibule
  • 100 ml 33% smetany
  • 1 lžíce másla
  • dle chuti koření sůl, pepř, drcený kmín
  • dle potřeby slunečnicový olej
  • čerstvé bylinky pažitku, tymián

Instructions

  • Kačenku českou pečlivě očistím a nožičky překrájím.
  • Připravím si ztracené vejce tak, že malou misku vyložím kouskem fresh folie, tu vymažu olejem a vyklepnu do ní vejce, zamotám do balíčku a dám na 2 a půl minuty vařit, poté vyndám a nechám stranou.
  • Do hlubší pánve si dám máslo a nakrájenou cibulku. Nechám minutu restovat a poté přidám kačenku českou. Po dalších 2 minutách přidávám snítku tymiánu a na jemno nakrájený česnek. Přiklopím poklicí a nechám dusit asi 10 minut ve šťávě, kterou kačenka pustí. V případě potřeby lze lehce podlít vodou.
  • Poté přidám vařenou čočku, sůl, pepř, kmín a minutu nechám opékat.
  • Přiliji smetanu a nechám ji zhoustnout do krémové konzistence.
  • Krémovou čočku na servíruji na talíř, na ní položím vejce a ozdobím pažitkou a tymiánem.

Video

Notes

Chcete se naučit celoročně houbařit, sbírat 36 druhů skvělých hub, a ty jednoduše a chutně zpracovávat? Pořiďte si houbovou kuchařku Šumavská houbička v kuchyni. Jde o ojedinělý formát kuchařky, který se hodí každému houbaři!
Navštivte eshop www.sumavskahoubicka.cz
Course: hlavní chod, oběd, večeře
Cuisine: česká
Keyword: kačenka česká, kačenka česká recept, kačenka houba recept

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento recept




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close