nejlepší houbová kuchařka

Sýrová topinka s hlívou růžovou a vejcem

565

Sýrová topinka s hlívou růžovou a vejcem je rychlý a sytý pokrm, který zaujme nejen svou chutí, ale i barevným vzhledem. Kombinace opečeného chleba, rozteklého sýra, ztraceného nebo sázeného vejce a voňavé hlívy růžové potěší jak milovníky houbových jídel, tak každého, kdo rád zkouší nové kombinace. Hlíva růžová, často neprávem opomíjená, je přitom ideální houbou právě pro domácí kuchyni.

Sýrová topinka – Proč právě hlíva růžová?

Hlíva růžová (Pleurotus djamor) je nejen lahodná a zdravá, ale také na pohled velmi atraktivní. Její klobouky mají růžové až lososové zbarvení, které vynikne v každém jídle. Chuťově připomíná klasickou hlívu ústřičnou, ale je jemnější, s lehce oříškovým dozvukem. Skvěle ladí se sýrem, vejcem, bramborami i masem.

Houbová kuchařka
Houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni ke koupi na www.sumavskahoubicka.cz

Tato houba zaujme už na první pohled – její klobouky mají jemně růžové až lososové zbarvení, které během tepelné úpravy částečně ztrácí, ale zůstává znatelně dekorativní. Chuťově je podobná klasické hlívě ústřičné, ale má jemnější strukturu a lehce slaninový nádech. Výborně se kombinuje se sýry, vejci, bramborami i masem.

Pěstování doma – jednoduché a zábavné

Výhodou hlívy růžové je, že si ji můžete snadno vypěstovat doma. Roste rychle, ideálně v teplotě kolem 20–25 °C, a první plodnice se objevují už po dvou týdnech od nasazení sadby. Pěstování zvládnete i v panelákové kuchyni – stačí plastový pytel se substrátem, pravidelné rosení a trochu světla. Navíc má hlíva růžová, podobně jako ostatní druhy hlív, příznivý vliv na imunitu a obsahuje betaglukany.

hlíva růžová pěstování
Hlíva růžová pěstování vás naučím na svém YouTube Šumavská houbička.
pěstování hlívy růžové
Pěstování hlívy růžové přináší velkou radost!

Vyzkoušejte pěstování hub doma!

Hlívu růžovou si snadno vypěstujete i doma – například na balkoně, v kuchyni nebo ve sklepě. Vyhovuje jí pokojová teplota kolem 20–25 °C, nepotřebuje přímé světlo a plodí už za dva týdny od nasazení sadby. Stačí koupit substrát se sadbou (např. ve formě pytle) a pravidelně rosením udržovat vlhkost. Hlíva vás za trochu péče odmění bohatou úrodou.

Tipy na další recepty z hlívy růžové

Pokud máte hlívy víc, můžete si pochutnat i na dalších pokrmech. Zkuste například:

Pečené plněné brambory s hlívou a sýrem

Vepřová roláda s hlívou růžovou

Tradiční smaženice

Krémová houbová polévka

Sýrová topinka s hlívou růžovou

Velmi jednoduché spojení křupavé topinky, sýru, vejce a opečených hub.
Servings 1
Celkový čas 19 minutes

Ingredients

  • 2 hrsti na kousky nakrájené hlívy růžové
  • 1 krajíc chleba
  • 1 domácí vejce
  • 2 lžíce másla
  • 2 plátky sýru Mozzarella
  • dle chuti koření sůl, pepř, mletá paprika, drcený kmín
  • na ozdobení čerstvou pažitku

Instructions

  • Hlívu růžovou si nejprve nakrájejte na menší kousky. Na pánvi rozehřejte kousek másla a přidejte připravené houby. Pomalu je restujte na středním plameni asi 5 minut, dokud lehce nezezlátnou a nepustí vůni.
    sýrová topinka
  • Osolte, opepřete, přidejte špetku kmínu a sladké papriky. Poté přidejte na pánev ještě kousek másla a na volném místě vedle hub položte plátek chleba.
  • Vedle chleba na pánvi vyklepněte vejce. Osolte a opepřete ho podle chuti a nechte ho usmažit dle preferencí – klidně se zlatavým okrajem nebo jen lehce zatáhlé. Během toho nezapomínejte občas promíchat hlívu, aby se opékala rovnoměrně.
  • Chléb po chvíli otočte a pod něj položte plátky sýra. Nechte chvíli opékat, aby se sýr roztekl. Jakmile se sýr začne táhnout, otočte chléb tak, aby byla sýrová vrstva nahoře.
  • Hotovou sýrovou topinku přendejte na talíř, navrstvěte na ni hlívu a přidejte vejce. Nakonec vše posypte čerstvě nasekanou pažitkou a ihned podávejte.

Notes

Houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni se 107 originálními recepty z 36 druhů hub tě naučí skvěle a jednoduše vařit.
Kniha zároveň obsahuje rady a tipy, jak celoročně houbařit a dané druhy hub najít a poznat. 
Ke koupi pouze na www.sumavskahoubicka.cz
Course: chuťovka, oběd, večeře
Cuisine: česká
Keyword: hlíva růžová, hlíva růžová recept

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento recept




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close