nejlepší houbová kuchařka

Shimeji na topince – Jednoduchý a chutný recept

2.3K

Shimeji recept – Spojení jemného hummusu s dozlatova opečenými shimeji houbami vytváří harmonickou a chuťově vyváženou kombinaci. Luštěninová pomazánka dodá pokrmu krémovost a sytost, zatímco houby přinesou výraznou chuť a příjemnou texturu. Tento jednoduchý, ale nápaditý recept je ideální jako rychlá snídaně, lehký oběd nebo večeře. Připravíte ho během několika minut a přitom vás zasytí a dodá potřebnou energii.

Shimeji recept: Jemná delikatesa do každé kuchyně

Shimeji houby jsem si zamilovala na první pohled – a hlavně na první ochutnání. Jsou to ty drobné, roztomilé houbičky s dlouhými nožkami a kulatými kloboučky, které můžete najít v bílé i hnědé variantě. Chuťově jsou jemné, lehce oříškové (hnědé o něco výraznější než bílé) a mají nádhernou, křehkou texturu. Skvěle se hodí do spousty jídel – ať už do asijských polévek, do listového těsta nebo jako doplněk k těstovinám. A já vám dneska ukážu jednu netradiční, ale moc chutnou kombinaci: shimeji s hummusem.

Shimeji houby
Shimeji houby jsou velmi chutné a zdravé.

Kde sehnat shimeji a jak si je vypěstovat doma

Tyhle houby si můžete snadno koupit v obchodě – nejčastěji je vídám v sekci exotických potravin nebo u chlazené zeleniny. Ale víte co je ještě lepší? Vypěstovat si je doma! Já jsem to zkusila a od té doby nedám dopustit. Na mém YouTube kanálu Šumavská houbička najdete jednoduché návody, jak na to. Pěstování shimeji není nijak složité, a když vám doma ze substrátu vyrostou vlastní houbičky, radost je dvojnásobná.

shimeji pěstování
Shimeji pěstování zvládnete dle mých postupů na YouTube Šumavská houbička.

Inspirace z kuchyně: Shimeji v polévce, těstě i s hummusem

Shimeji mám ráda na všechny způsoby – dělám z nich výbornou polévku nebo je balím do listového těsta s bylinkami a sýrem, ale tahle kombinace s hummusem mě nadchla svojí jednoduchostí a nečekanou chutí. Rychlá, zdravá a přitom elegantní – ideální třeba jako lehký oběd, večeře nebo i pohoštění pro návštěvu. A hlavně – vypadá krásně na talíři, takže potěší i oko.

Houbová topinka se shimeji

Luštěninová pomazánka dodá pokrmu krémovost a sytost, zatímco houby přinesou výraznou chuť a příjemnou texturu.
Servings 1
Celkový čas 15 minutes

Ingredients

  • 2 hrsti hnědých shimeji
  • 2 krajíce chleba
  • 4 lžíce hummusu
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 červené cibule
  • 1 lžíci másla
  • dle chuti koření sůl, pepř, drcený kmín
  • na ozdobení bylinky petržel nebo nať jarní cibulky

Instructions

  • Na pánvi rozehřejte máslo a přidejte na tenké plátky nakrájenou cibuli.
    shimeji na topince
  • Mezitím odřízněte spodní části nožiček hub, které bývají srostlé se zbytky substrátu, a očištěné houby přidejte k cibuli. Osolte, opepřete a opékejte dozlatova.
  • V poslední minutě přidejte drcený kmín a najemno utřený česnek, aby se rozvoněl, ale nezhořkl.
  • Chléb si mezitím opečte dozlatova a dokřupava. Na teplé topinky rozetřete vrstvu hummusu, navrstvěte opečené houby s cibulkou a ozdobte čerstvou natí jarní cibulky.

Notes

Houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni se 107 originálními recepty z 36 druhů hub tě naučí skvěle a jednoduše vařit.
Kniha zároveň obsahuje rady a tipy, jak celoročně houbařit a dané druhy hub najít a poznat. 
Ke koupi pouze na www.sumavskahoubicka.cz
Course: chuťovka, oběd, večeře
Cuisine: asijská
Keyword: shimeji, shimeji recept, shimeji recepty
Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close