Kačenka česká recepty – jarní houba kačenka a její zpracování. Kačenka česká recept s krémovou čočkou a vejcem je sytá a lahodná.
Kačenka česká (Verpa bohemica) je opravdový poklad mezi jarními houbami. Její jemná chuť, výrazné aroma a pevná konzistence z ní dělají oblíbenou surovinu nejen pro houbařské nadšence, ale i pro gurmány. Pokud se vám poštěstí najít kačenku při jarní procházce lesem nebo v parku, určitě si ji nenechte ujít. A co s ní v kuchyni? Vyzkoušejte například tento výtečný recept – kačenka česká s krémovou čočkou a ztraceným vejcem. Jde o jídlo, které je nejen syté, ale i výživné a chuťově perfektně vyvážené. Zkrátka talíř plný radosti!

Než se pustíte do vaření, je třeba zmínit jedno důležité upozornění. Kačenka česká je sice jedlá a velmi chutná houba, ale u některých lidí může vyvolat alergické reakce nebo trávicí potíže, nejčastěji ve formě nevolnosti, zvracení nebo průjmu. Pokud ji ochutnáváte poprvé, doporučuji začít opravdu s malým množstvím a sledovat, jak na ni vaše tělo zareaguje.
Přečtěte si! Kačenka česká alergie
Kačenku českou můžete sbírat od března až do konce května, v závislosti na počasí a nadmořské výšce. Nejčastěji roste na vápenitých půdách, pod listnatými stromy jako jsou jasany, osiky nebo třešně. Ráda se schovává v listovém opadu, podél křovin nebo v lužních lesích, často i v parcích nebo starších sadech.

Kačenka česká recepty – Jarní delikatesy, která vás nadchnou
Kromě zmíněného receptu s čočkou a vejcem můžete kačenku vyzkoušet i na jiné způsoby – na topince, v rizotu, ve smetanové omáčce se steakem nebo jen tak zprudka orestovanou na másle. Ať už ji připravíte jakkoli, s touto houbou rozhodně nešlápnete vedle.

Kačenka česká recept s krémovou čočkou a ztraceným vejcem
Ingredients
- 1 miska čerstvých kačenek českých
- 120 g vařené čočky
- 2 stroužky česneku
- 1/2 červené cibule
- 100 ml 33% smetany
- 1 lžíce másla
- dle chuti koření sůl, pepř, drcený kmín
- dle potřeby slunečnicový olej
- čerstvé bylinky pažitku, tymián
Instructions
- Kačenku českou pečlivě očistím a nožičky překrájím.
- Připravím si ztracené vejce tak, že malou misku vyložím kouskem fresh folie, tu vymažu olejem a vyklepnu do ní vejce, zamotám do balíčku a dám na 2 a půl minuty vařit, poté vyndám a nechám stranou.
- Do hlubší pánve si dám máslo a nakrájenou cibulku. Nechám minutu restovat a poté přidám kačenku českou. Po dalších 2 minutách přidávám snítku tymiánu a na jemno nakrájený česnek. Přiklopím poklicí a nechám dusit asi 10 minut ve šťávě, kterou kačenka pustí. V případě potřeby lze lehce podlít vodou.
- Poté přidám vařenou čočku, sůl, pepř, kmín a minutu nechám opékat.
- Přiliji smetanu a nechám ji zhoustnout do krémové konzistence.
- Krémovou čočku na servíruji na talíř, na ní položím vejce a ozdobím pažitkou a tymiánem.