nejlepší houbová kuchařka

Dokonalé řízky z pýchavky

671

Pýchavka obrovská je nejlepší a také největší houba našich luk a lesů. Obří bílé koule rostou nejčastěji poblíž kopřiv a najít se dají od pozdního jaro až do podzimu. Pro kuchyňské použití je důležité najít pýchavku zdravou, na dotek pevnou a uvnitř krásně bílou.

Z pýchavky obrovské se dají udělat dokonalé řízky. Hotové jsou hned a díky své chuti zmizí z talíře také hned. Jak udělat ty nejlepší řízky z pýchavky? Poradím vám jeden svůj fígl.

Řízky z pýchavky

Jednoduché houbové řízky z pýchavky.
Porce 1
Čas přípravy 10 minut
Čas vaření 20 minut
Celkový čas 30 minut

Ingredience

  • 4 ks plátků čerstvé pýchavky
  • 1 ks vejce
  • 80 g hladké mouky
  • 100 g strouhanky
  • 100 ml mléka
  • 50 g nastrouhaného sýru
  • dle potřeby sůl, pepř, grilovací koření bez soli
  • dle potřeby olej na smažení

Instrukce

  • Nejdříve si rozpalte olej v pánvi.
  • Poté si připravte do 4 talířů mouku, rozšlehané vajíčko s mlékem a kořením, strouhankou a do posledního talíře dejte na jemno nastrouhaný sýr.
  • Plátky pýchavky obalte nejdříve v mouce, poté ve vajíčku, následně v sýru, opět ve vajíčku a nakonec ve strouhance.
  • Obalené pýchavky postupně smažte v oleji. Z obou stran dozlatova.
  • Osmažené houbové řízky z pýchavky nechce okapat na papírové utěrce.
  • Podávejte s vařeným bramborem či čerstvým pečivem. Skvělé jsou s tatarkou a beraními rohy.

Video

Poznámka:

Nevíte, jak pýchavku obrovskou najít a jak ji dále zpracovat? Své tipy vám předám ve své nové houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni. Najdete tam 107 chutných receptů z 36 druhů hub, které rostou v lese od jaro do zimy.
Kuchařku koupíte na mém e-shopu www.sumavskahoubicka.cz
Chod: chuťovka, hlavní jídlo, oběd, večeře
Kuchyně: česká
Klíčová slova: houbové řízky, řízky z pýchavky, řízky z vaovce
Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close