Pýchavka obrovská je nejlepší a také největší houba našich luk a lesů. Obří bílé koule rostou nejčastěji poblíž kopřiv a najít se dají od pozdního jaro až do podzimu. Pro kuchyňské použití je důležité najít pýchavku zdravou, na dotek pevnou a uvnitř krásně bílou.
Z pýchavky obrovské se dají udělat dokonalé řízky. Hotové jsou hned a díky své chuti zmizí z talíře také hned. Jak udělat ty nejlepší řízky z pýchavky? Poradím vám jeden svůj fígl.

Řízky z pýchavky
Jednoduché houbové řízky z pýchavky.
Ingredience
- 4 ks plátků čerstvé pýchavky
- 1 ks vejce
- 80 g hladké mouky
- 100 g strouhanky
- 100 ml mléka
- 50 g nastrouhaného sýru
- dle potřeby sůl, pepř, grilovací koření bez soli
- dle potřeby olej na smažení
Instrukce
- Nejdříve si rozpalte olej v pánvi.
- Poté si připravte do 4 talířů mouku, rozšlehané vajíčko s mlékem a kořením, strouhankou a do posledního talíře dejte na jemno nastrouhaný sýr.
- Plátky pýchavky obalte nejdříve v mouce, poté ve vajíčku, následně v sýru, opět ve vajíčku a nakonec ve strouhance.
- Obalené pýchavky postupně smažte v oleji. Z obou stran dozlatova.
- Osmažené houbové řízky z pýchavky nechce okapat na papírové utěrce.
- Podávejte s vařeným bramborem či čerstvým pečivem. Skvělé jsou s tatarkou a beraními rohy.
Video
Poznámka:
Nevíte, jak pýchavku obrovskou najít a jak ji dále zpracovat? Své tipy vám předám ve své nové houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni. Najdete tam 107 chutných receptů z 36 druhů hub, které rostou v lese od jaro do zimy.
Kuchařku koupíte na mém e-shopu www.sumavskahoubicka.cz