nejlepší houbová kuchařka

Asijská polévka se shimeji a kokosovým mlékem

2.3K

Krémová asijská polévka se shimeji a kokosovým mlékem je voňavý a lahodný pokrm, který v sobě spojuje jemnost kokosového mléka, pikantnost chilli a nezaměnitelnou chuť japonských hub shimeji. Tato polévka je ideální volbou pro chladnější dny, kdy toužíte po něčem sytém, ale zároveň lehkém.

Houby shimeji přidávají polévce nejen výraznou chuť a příjemnou texturu, ale také řadu zdraví prospěšných látek. Díky jednoduché přípravě a dostupným surovinám si tento exotický pokrm snadno připravíte i doma.

Shimeji houby
Shimeji houby jsou velmi chutné a zdravé.

Vyzkoušejte také! Smažené enoki houby

Co jsou houby shimeji a kde je sehnat?

Shimeji, česky líhovec moučný (Hypsizygus tessulatus), jsou drobné houby původem z Japonska a Číny. Jejich chuť je lehce oříšková a jemně nasládlá, což je činí ideálními pro použití v asijských pokrmech. Existují dvě základní varianty – hnědá (brown beech mushroom) a bílá (white shimeji), přičemž obě jsou jedlé a mají podobné vlastnosti. V České republice je lze běžně koupit ve větších supermarketech, prodejnách zdravé výživy nebo si je můžete vypěstovat doma na připraveném substrátu.

shimeji pěstování
Shimeji pěstování zvládnete dle mých postupů na YouTube Šumavská houbička.

Léčivé účinky shimeji hub

Shimeji jsou bohaté na beta-glukany, vitamíny skupiny B, draslík a antioxidanty. Pravidelná konzumace těchto hub může přispět k posílení imunity, podpoře metabolismu a snížení zánětlivých procesů v těle. Díky nízkému obsahu kalorií a tuku jsou vhodné i při redukční dietě.

houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni
Houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni vás naučí 107 receptů z 36 druhů hub.

Asijská polévka se shimeji a a další shimeji recepty

Pokud vám shimeji zachutnají, vyzkoušejte i další chutné recepty:

  • Croissant z listového těsta se shimeji a slaninou – rychlá a efektní slaná svačina.
  • Shimeji na topince s hummusem – lehké, zdravé a vegetariánské jídlo plné chuti.
  • Nebo si je přidejte do stir-fry směsi, rýžových pokrmů nebo omáček – shimeji se v kuchyni skvěle přizpůsobí.

Asijská polévka se shimeji

Jemně krémová asijská polévka se shimeji a kokosovým mlékem vás zahřeje a potěší svou exotickou chutí.
Servings 3
Celkový čas 3 hours 2 minutes

Ingredients

  • 1 velkých trs shimeji
  • 500 ml kuřecího vývaru
  • 3 středně velká rajčata
  • 1 lžíci chilli pasty
  • 1 lžíci tmavé sójové omáčky
  • 1 lžičku rybí omáčky
  • 3 lžíce bambusových výhonků
  • 1/2 plechovky kokosového mléka
  • 3 porce rýžových nudlí
  • 1 jarní cibulku
  • 1 velký stroužek česneku
  • 1 lžičku najemno nakrájeného zázvoru
  • 1/2 červené cibule
  • 2 lžíce oleje
  • na dochucení polévky chilli vločky a citronovou šťávu

Instructions

  • Do hrnce dejte rozehřát olej a přidejte na plátky nakrájený česnek, na půlměsíčky nakrájenou cibuli a očištěné houby shimeji. Krátce orestujte, aby se uvolnila vůně, a poté přidejte chilli pastu, sójovou omáčku a rybí omáčku. Zalijte vývarem a nechte vařit asi 7 minut.
    polévka se shimeji
  • Poté přilijte kokosové mléko, přidejte na kolečka nakrájená rajčata, na větší kousky nasekanou jarní cibulku a bambusové výhonky. Polévku nechte ještě 3 minuty provařit.
  • Do talíře dejte porci předem uvařených nudlí, zalijte je horkou polévkou, zakápněte citronem a ozdobte nasekaným chilli a zelenou částí jarní cibulky. 

Notes

Houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni se 107 originálními recepty z 36 druhů hub tě naučí skvěle a jednoduše vařit.
Kniha zároveň obsahuje rady a tipy, jak celoročně houbařit a dané druhy hub najít a poznat. 
Ke koupi pouze na www.sumavskahoubicka.cz
Course: oběd, večeře
Cuisine: asijská
Keyword: shimeji, shimeji recept, shimeji recepty
Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close