Krémová asijská polévka se shimeji a kokosovým mlékem je voňavý a lahodný pokrm, který v sobě spojuje jemnost kokosového mléka, pikantnost chilli a nezaměnitelnou chuť japonských hub shimeji. Tato polévka je ideální volbou pro chladnější dny, kdy toužíte po něčem sytém, ale zároveň lehkém.
Houby shimeji přidávají polévce nejen výraznou chuť a příjemnou texturu, ale také řadu zdraví prospěšných látek. Díky jednoduché přípravě a dostupným surovinám si tento exotický pokrm snadno připravíte i doma.

Vyzkoušejte také! Smažené enoki houby
Co jsou houby shimeji a kde je sehnat?
Shimeji, česky líhovec moučný (Hypsizygus tessulatus), jsou drobné houby původem z Japonska a Číny. Jejich chuť je lehce oříšková a jemně nasládlá, což je činí ideálními pro použití v asijských pokrmech. Existují dvě základní varianty – hnědá (brown beech mushroom) a bílá (white shimeji), přičemž obě jsou jedlé a mají podobné vlastnosti. V České republice je lze běžně koupit ve větších supermarketech, prodejnách zdravé výživy nebo si je můžete vypěstovat doma na připraveném substrátu.

Léčivé účinky shimeji hub
Shimeji jsou bohaté na beta-glukany, vitamíny skupiny B, draslík a antioxidanty. Pravidelná konzumace těchto hub může přispět k posílení imunity, podpoře metabolismu a snížení zánětlivých procesů v těle. Díky nízkému obsahu kalorií a tuku jsou vhodné i při redukční dietě.

Asijská polévka se shimeji a a další shimeji recepty
Pokud vám shimeji zachutnají, vyzkoušejte i další chutné recepty:
- Croissant z listového těsta se shimeji a slaninou – rychlá a efektní slaná svačina.
- Shimeji na topince s hummusem – lehké, zdravé a vegetariánské jídlo plné chuti.
- Nebo si je přidejte do stir-fry směsi, rýžových pokrmů nebo omáček – shimeji se v kuchyni skvěle přizpůsobí.

Asijská polévka se shimeji
Ingredients
- 1 velkých trs shimeji
- 500 ml kuřecího vývaru
- 3 středně velká rajčata
- 1 lžíci chilli pasty
- 1 lžíci tmavé sójové omáčky
- 1 lžičku rybí omáčky
- 3 lžíce bambusových výhonků
- 1/2 plechovky kokosového mléka
- 3 porce rýžových nudlí
- 1 jarní cibulku
- 1 velký stroužek česneku
- 1 lžičku najemno nakrájeného zázvoru
- 1/2 červené cibule
- 2 lžíce oleje
- na dochucení polévky chilli vločky a citronovou šťávu
Instructions
- Do hrnce dejte rozehřát olej a přidejte na plátky nakrájený česnek, na půlměsíčky nakrájenou cibuli a očištěné houby shimeji. Krátce orestujte, aby se uvolnila vůně, a poté přidejte chilli pastu, sójovou omáčku a rybí omáčku. Zalijte vývarem a nechte vařit asi 7 minut.
- Poté přilijte kokosové mléko, přidejte na kolečka nakrájená rajčata, na větší kousky nasekanou jarní cibulku a bambusové výhonky. Polévku nechte ještě 3 minuty provařit.
- Do talíře dejte porci předem uvařených nudlí, zalijte je horkou polévkou, zakápněte citronem a ozdobte nasekaným chilli a zelenou částí jarní cibulky.