Houbová nádivka s kačenkou českou je lahůdka! Zkuste propojit tradiční velikonoční nádivku s jarní houbou kačenkou českou. Budete se divit, jak může být houbová nádivka dobrá. Podávat se dá jen tak, nebo spolu s vařeným bramborem a pečeným kuřecím masem.
Jestli na období Velikonoc mám opravdu něco ráda, je to nejen tradiční velikonoční nádivka, ale také růst kačenky české. Tento delikátní jarní poklad se objevuje v lesích a na okrajích cest, kde jsem ji v posledních letech začala pravidelně vyhledávat. A když spojím tyto dvě radosti – nádivku a čerstvé kačenky – jsem doslova v gastronomickém nebi. Spokojeně si pochutnávám na houbové nádivce a ani mi nevadí, že při tom dostávám pomlázkou přes zadek od koledujících.

Kačenka česká (Verpa bohemica) je opravdu vděčná houba. Roste od března do května, a to v listovém opadu pod osikami, topoly, trnkami a třešněmi. Růst kačenky není dlouhý, a proto se vždy snažím obcházet svá oblíbená místa, kde se houba vyskytuje, a nasbírat ji, dokud je v nejlepší kondici. Kačenky mají jemnou, ale nezaměnitelnou chuť, kterou lze skvěle využít v široké škále receptů.

Vyzkoušejte také! Plněné kačenky mletým masem
Kačenka česká alergie a intolerance
Ale pozor! I když je kačenka česká vynikající jedlá houba, může způsobit alergie či intoleranci u malého procenta lidí. Tyto reakce se projevují obvykle do dvaceti čtyř hodin, a to zvracením nebo střevními obtížemi. První ochutnání by tak mělo být opatrné a v malém množství, abyste zjistili, jak vaše tělo na tuto houbu reaguje.

Jednoduchá a chutná! Houbová topinka s kačenkou českou
Houbová nádivka – Pořiďte si unikátní houbovou kuchařku (107 receptů ze 36 druhů hub)
Kačenka česká je skvělá nejen do tradiční nádivky, ale můžete ji využít i na spoustu dalších chutných způsobů. Mezi moje oblíbené recepty patří smetanová omáčka s kačenkou a se steakem, plněné kačenky nebo kačenka na topince. Pokud hledáte inspiraci, všechny tyto recepty najdete v mé houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni, nebo na mých YouTube kanálech Šumavská houbička a Šumavská houbička v kuchyni.

Houbová nádivka z kačenky české
Ingredients
- 6-8 kousků kačenky české (Verpa bohemica)
- 3 starší housky
- 150 ml mléka
- 1/2 červené cibule
- 6 plátků slaniny
- 3 lžíce másla
- 3 celá vejce
- 1 stroužek česneku
- 1 hrst mladých kopřiv
- 1 hrst čerstvé pažitky
- dle chuti sůl, pepř, muškátový oříšek
- 50 ml hovězího vývaru (nemusí být)
Instructions
- Očištěné kačenky české nakrájejte na malé kousky. Slaninu a cibulku nakrájejte na drobno. Stejně tak česnek. Housky nakrájejte na kostičky.
- Kostičky housek dejte do hlubší mísy a zalijte mlékem.
- Slaninu a cibulku dejte na lžíci másla orestovat do lehce křupava. Poté dejte stranou.
- Kačenky dejte spolu se lžící másla do pánve a nechte chvilku restovat. Osolte, opepřete a poté nechte pod pokličkou 10 minut dusit. Na závěr přilijte vývar a nechte ho minutu prohřát.
- Mezitím dejte k houskám do mísy orestovanou slaninu s cibulkou, česnek, na drobno nakrájenou pažitku a kopřivy. Také přidejte tři žloutky, sůl, pepř a nastrouhejte větší špetku muškátového oříšku.
- Bílky ušlehejte v tuhý sníh.
- Hotové kačenky s vývarem přilijte do mísy a pečlivě promíchejte.
- Opatrně vmíchejte bílkový sníh a nádivkovou směs přendejte do máslem vymazané formy.
- Dejte péct na 180 stupňů Celsia na 30 – 40 minut.
- Hotovou nádivku nechte lehce zchladnout a poté podávejte samostatně se salátkem nebo s vařeným bramborema pečeným kuřetem.