nejlepší houbová kuchařka

Kačenka česká recept – Velikonoční houbová nádivka

3.3K

Houbová nádivka s kačenkou českou je lahůdka! Zkuste propojit tradiční velikonoční nádivku s jarní houbou kačenkou českou. Budete se divit, jak může být houbová nádivka dobrá. Podávat se dá jen tak, nebo spolu s vařeným bramborem a pečeným kuřecím masem.

Jestli na období Velikonoc mám opravdu něco ráda, je to nejen tradiční velikonoční nádivka, ale také růst kačenky české. Tento delikátní jarní poklad se objevuje v lesích a na okrajích cest, kde jsem ji v posledních letech začala pravidelně vyhledávat. A když spojím tyto dvě radosti – nádivku a čerstvé kačenky – jsem doslova v gastronomickém nebi. Spokojeně si pochutnávám na houbové nádivce a ani mi nevadí, že při tom dostávám pomlázkou přes zadek od koledujících.

Houbová kuchařka
Houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni naučí vařit z hub i celoročně houbařit.

Kačenka česká (Verpa bohemica) je opravdu vděčná houba. Roste od března do května, a to v listovém opadu pod osikami, topoly, trnkami a třešněmi. Růst kačenky není dlouhý, a proto se vždy snažím obcházet svá oblíbená místa, kde se houba vyskytuje, a nasbírat ji, dokud je v nejlepší kondici. Kačenky mají jemnou, ale nezaměnitelnou chuť, kterou lze skvěle využít v široké škále receptů.

Kde rostou kačenky
Kde rostou kačenky poradí houbařský průvodce Šumavská houbička v lese. Ke koupi na www.sumavskahoubicka.cz

Vyzkoušejte také! Plněné kačenky mletým masem

Kačenka česká alergie a intolerance

Ale pozor! I když je kačenka česká vynikající jedlá houba, může způsobit alergie či intoleranci u malého procenta lidí. Tyto reakce se projevují obvykle do dvaceti čtyř hodin, a to zvracením nebo střevními obtížemi. První ochutnání by tak mělo být opatrné a v malém množství, abyste zjistili, jak vaše tělo na tuto houbu reaguje.

Jarní houby kačenky
Jarní houby kačenky rostou od března do května. Určité procento lidí má na kačenku českou alergii.

Jednoduchá a chutná! Houbová topinka s kačenkou českou

Houbová nádivka – Pořiďte si unikátní houbovou kuchařku (107 receptů ze 36 druhů hub)

Kačenka česká je skvělá nejen do tradiční nádivky, ale můžete ji využít i na spoustu dalších chutných způsobů. Mezi moje oblíbené recepty patří smetanová omáčka s kačenkou a se steakem, plněné kačenky nebo kačenka na topince. Pokud hledáte inspiraci, všechny tyto recepty najdete v mé houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni, nebo na mých YouTube kanálech Šumavská houbička a Šumavská houbička v kuchyni.

Houbová nádivka z kačenky české

Kačenka česká recept, který musíte vyzkoušet!
Servings 4
Čas přípravy 10 minutes
Čas vaření 40 minutes
Celkový čas 50 minutes

Ingredients

  • 6-8 kousků kačenky české (Verpa bohemica)
  • 3 starší housky
  • 150 ml mléka
  • 1/2 červené cibule
  • 6 plátků slaniny
  • 3 lžíce másla
  • 3 celá vejce
  • 1 stroužek česneku
  • 1 hrst mladých kopřiv
  • 1 hrst čerstvé pažitky
  • dle chuti sůl, pepř, muškátový oříšek
  • 50 ml hovězího vývaru (nemusí být)

Instructions

  • Očištěné kačenky české nakrájejte na malé kousky. Slaninu a cibulku nakrájejte na drobno. Stejně tak česnek. Housky nakrájejte na kostičky.
  • Kostičky housek dejte do hlubší mísy a zalijte mlékem.
  • Slaninu a cibulku dejte na lžíci másla orestovat do lehce křupava. Poté dejte stranou.
  • Kačenky dejte spolu se lžící másla do pánve a nechte chvilku restovat. Osolte, opepřete a poté nechte pod pokličkou 10 minut dusit. Na závěr přilijte vývar a nechte ho minutu prohřát.
  • Mezitím dejte k houskám do mísy orestovanou slaninu s cibulkou, česnek, na drobno nakrájenou pažitku a kopřivy. Také přidejte tři žloutky, sůl, pepř a nastrouhejte větší špetku muškátového oříšku.
  • Bílky ušlehejte v tuhý sníh.
  • Hotové kačenky s vývarem přilijte do mísy a pečlivě promíchejte.
  • Opatrně vmíchejte bílkový sníh a nádivkovou směs přendejte do máslem vymazané formy.
  • Dejte péct na 180 stupňů Celsia na 30 – 40 minut.
  • Hotovou nádivku nechte lehce zchladnout a poté podávejte samostatně se salátkem nebo s vařeným bramborema pečeným kuřetem.

Video

Notes

Vynikající recepty z hub a mé rady, jak celoročně houbařit, najdete v houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni
Knihu zakoupíte pouze na www.sumavskahoubicka.cz
Course: hlavní chod, oběd, večeře
Cuisine: česká
Keyword: houbová nádivka, kačenka česká, kačenka česká recept

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento recept




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close