nejlepší houbová kuchařka

Jarní houby kačenky s hovězím masem a chřestem

6.6K

Hovězí nudličky s kačenkou českou a chřestem jsou jedním z těch jídel, které si získají každého milovníka sezónní kuchyně – a nejen houbaře. Kombinace jemného hovězího masa, svěžího zeleného chřestu a výrazné chuti jarní houby kačenky české (Verpa bohemica) vytváří dokonalý harmonický celek. Tento recept mě natolik nadchl, že si vysloužil své čestné místo i v mé houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni.

Lahůdky z jarních hub! Nejlepší recepty z kačenky české

Kde rostou jarní houby kačenky? Šumavská houbička poradí

Kačenka česká je jedlá jarní houba, kterou najdeme nejčastěji od března do května. Roste především pod listnatými stromy, jako jsou třešně, osiky, topoly, nebo pod keři – zejména trnkami – často v lužních lesích nebo v křovinách podél cest.

Zajímavostí je, že se této houbě daří i na místech, která na první pohled nevypadají vůbec vábně – najdeme ji i v blízkosti starých lomů, smetišť nebo neudržovaných zákoutí plných odpadků. I přes své nenápadné vzezření a poněkud zvláštní výskyt patří mezi nejchutnější jarní houby.

Kde rostou kačenky
Kde rostou kačenky poradí houbařský průvodce Šumavská houbička v lese.
Jarní houby kačenky
Jarní houby kačenky rostou od března do května.

Ochutnejte! Smetanová čočka s kačenkou českou a ztraceným vejcem

Recepty z kačenky české, které rozhodně vyzkoušejte!

V kuchyni mají jarní houby kačenky využití velmi široké. Skvěle se hodí na máslo, do smetanových omáček, polévek, k těstovinám, ale i jako součást masových směsí. V kombinaci s hovězím masem a chřestem vytváří chuťově vyvážený a výživný pokrm. Krátké restování zachová jak šťavnatost masa, tak křehkost chřestu, zatímco kačenka dodá pokrmu zemitou, mírně oříškovou chuť. Výsledek? Jídlo, které oslní nejen svou chutí, ale i jednoduchostí a sezonním nádechem.

Pokud máte možnost si kačenku českou nasbírat, rozhodně tento recept vyzkoušejte – nebudete litovat.

Houbová kuchařka
Houbová kuchařka Šumavská houbička v kuchyni naučí vařit z hub i celoročně houbařit.

Vyzkoušejte také! Hovězí steak s kačenkou českou

Hovězí nudličky s kačenkou českou a chřestem

Jednoduchý recept s kačenkou českou, po kterém se zapráší!
Servings 1
Čas přípravy 5 minutes
Čas vaření 15 minutes
Celkový čas 20 minutes

Ingredients

  • 2-3 hrsti čerstvé kačenky české
  • 100 g hovězí svíčkové nakrájené na nudličky
  • 8 stonků zeleného chřestu
  • 100 ml 33% smetany
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 čerstvá chilli paprička
  • 1 stroužek česneku
  • 1 jarní cibulka
  • dle chuti sůl, pepř
  • na ozdobení čerstvá petrželka

Instructions

  • Nejdříve si kačenky očistěte a nožičky překrájejte.
  • Maso nakrájejte na opravdu tenké nudličky.
  • Česnek nakrájejte na plátky. Jarní cibulku nakrájejte na drobno, stejně tak chilli papričku. Tuhé konce chřestu odlámejte a zbytek překrájete na větší kousky.
  • V pánvi si rozehřejte máslo a olej dohromady. Přidejte maso a restujte asi 3 minuty.
  • Přidejte chilli papričku, jarní cibulku a restujte další 2 minuty.
  • Přidejte kačenky, chřest a česnek. restujte další dvě minuty.
  • Přiklopte pokličkou a duste dalších 6 minut.
  • Zalijte smetanou, nechte ji zredukovat.
  • Hovězí nudličky s kačenkou českou podávejte s hranolky nebo opečeným bramborem. nezapomeňte posypat čerstvou petrželkou.

Video

Notes

Vynikající recepty a cenné rady, jak najít poznat tradiční i méně známé houby – to vše najdete v mé houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni
Knihu koupíte pouze na www.sumavskahoubicka.cz
Course: hlavní chod, oběd, večeře
Cuisine: česká
Keyword: kačenka česká, kačenka česká recept, kačenka houba recept

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte tento recept




Close
Všechna práva vyhrazena © Copyright 2024.
Close