Hovězí nudličky s kačenkou českou a chřestem jsou jedním z těch jídel, které si získají každého milovníka sezónní kuchyně – a nejen houbaře. Kombinace jemného hovězího masa, svěžího zeleného chřestu a výrazné chuti jarní houby kačenky české (Verpa bohemica) vytváří dokonalý harmonický celek. Tento recept mě natolik nadchl, že si vysloužil své čestné místo i v mé houbové kuchařce Šumavská houbička v kuchyni.
Lahůdky z jarních hub! Nejlepší recepty z kačenky české
Kde rostou jarní houby kačenky? Šumavská houbička poradí
Kačenka česká je jedlá jarní houba, kterou najdeme nejčastěji od března do května. Roste především pod listnatými stromy, jako jsou třešně, osiky, topoly, nebo pod keři – zejména trnkami – často v lužních lesích nebo v křovinách podél cest.
Zajímavostí je, že se této houbě daří i na místech, která na první pohled nevypadají vůbec vábně – najdeme ji i v blízkosti starých lomů, smetišť nebo neudržovaných zákoutí plných odpadků. I přes své nenápadné vzezření a poněkud zvláštní výskyt patří mezi nejchutnější jarní houby.


Ochutnejte! Smetanová čočka s kačenkou českou a ztraceným vejcem
Recepty z kačenky české, které rozhodně vyzkoušejte!
V kuchyni mají jarní houby kačenky využití velmi široké. Skvěle se hodí na máslo, do smetanových omáček, polévek, k těstovinám, ale i jako součást masových směsí. V kombinaci s hovězím masem a chřestem vytváří chuťově vyvážený a výživný pokrm. Krátké restování zachová jak šťavnatost masa, tak křehkost chřestu, zatímco kačenka dodá pokrmu zemitou, mírně oříškovou chuť. Výsledek? Jídlo, které oslní nejen svou chutí, ale i jednoduchostí a sezonním nádechem.
Pokud máte možnost si kačenku českou nasbírat, rozhodně tento recept vyzkoušejte – nebudete litovat.

Vyzkoušejte také! Hovězí steak s kačenkou českou

Hovězí nudličky s kačenkou českou a chřestem
Ingredients
- 2-3 hrsti čerstvé kačenky české
- 100 g hovězí svíčkové nakrájené na nudličky
- 8 stonků zeleného chřestu
- 100 ml 33% smetany
- 1 lžíce másla
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 1 čerstvá chilli paprička
- 1 stroužek česneku
- 1 jarní cibulka
- dle chuti sůl, pepř
- na ozdobení čerstvá petrželka
Instructions
- Nejdříve si kačenky očistěte a nožičky překrájejte.
- Maso nakrájejte na opravdu tenké nudličky.
- Česnek nakrájejte na plátky. Jarní cibulku nakrájejte na drobno, stejně tak chilli papričku. Tuhé konce chřestu odlámejte a zbytek překrájete na větší kousky.
- V pánvi si rozehřejte máslo a olej dohromady. Přidejte maso a restujte asi 3 minuty.
- Přidejte chilli papričku, jarní cibulku a restujte další 2 minuty.
- Přidejte kačenky, chřest a česnek. restujte další dvě minuty.
- Přiklopte pokličkou a duste dalších 6 minut.
- Zalijte smetanou, nechte ji zredukovat.
- Hovězí nudličky s kačenkou českou podávejte s hranolky nebo opečeným bramborem. nezapomeňte posypat čerstvou petrželkou.