Steak s houbovou omáčkou je bezpochyby jedním z nejlepších jarních jídel, které si můžete dopřát. Když jsem při sběru kačenky české přemýšlela, jak ji co nejlépe využít, okamžitě mě napadla kombinace s kvalitním steakem a krémovou houbovou omáčkou. A pokud jste milovníky jarních hub, věřte, že tato kombinace vás nadchne stejně jako mě!
Steak s houbovou omáčkou z kačenky české
Kačenka česká (Verpa bohemica) je skvostná houba, která roste od března do května na vápenitých půdách, nejčastěji pod stromy jako jsou třešně, osiky nebo topoly, ale také pod některými růžovokvětými dřevinami. Najít ji není vždy jednoduché, ale pokud máte štěstí a narazíte na tuto jedinečnou houbu, určitě neváhejte a sbírejte. Je to gurmánská delikatesa, která si zaslouží být součástí vašeho jídelníčku. A to nejen na topinkách, ale i v krémových čočkách, rizotech nebo právě v lahodných smetanových omáčkách, jakou je ta, kterou jsem použila na svůj steak.

Kačenka česká je nádherně aromatická a má jemnou, ale výraznou chuť, která se skvěle hodí k masům, zejména právě k hovězímu steaku. Krémová omáčka s kačenkou českou doplní masovou chuť a přinese vám nezapomenutelný gastronomický zážitek.
Ale pozor, jak u každé jedlé houby, i u kačenky české je třeba dbát na bezpečnost. Kačenka česká může vyvolat alergickou reakci u citlivějších jedinců, což se může projevovat nevolností, zvracením nebo střevními obtížemi. Doporučuji tedy, pokud ji ochutnáváte poprvé, začít s malým množstvím, abyste zjistili, jak na ni vaše tělo reaguje.
Přečtěte si! Kačenka česká alergie
Pokud se tedy rozhodnete tuto skvostnou jarní houbu vyzkoušet, nezapomeňte na opatrnost, ale zároveň si vychutnejte jedno z nejlepších jarních jídel, které si můžete připravit. Kačenka česká vám rozhodně zpříjemní každé jarní jídlo!

Houbová omáčky z kačenky česká a lahodný steak
Ingredients
- 15 čerstvých kačenek českých (Verpa bohemica)
- 1 plátek vysokého roštěnce
- 100 ml 33% smetany
- 1 lžíci olivového oleje
- 2 lžíce másla
- 3 snítky tymiánu
- dle chuti sůl, pepř
Instructions
- Kačenky jemným kartáčkem očistěte. Maso ze všech stran pomazlete v olivovém oleji.
- Rozpalte pánev až se z ní bude kouřit. Poté na maso zprudka opečte z každé strany necelé 2 minuty. Boční strany opékejte kratší dobu.
- Na závěr přidejte k masu máslo a snítky tymiánu a rozpuštěným máslem maso polévejte.
- Maso spolu s výpekem zabalte do alobalu a nechte stranou odpočívat,
- Do pánve po masu přidejte lžíci másla a kačenky. Nechte je asi 8 minut restovat a poté je okořeňte solí a pepřem.
- Přilijte smetanu a nechte ji zredukovat. Přilijte výpek z masa, promíchejte a dejte stranou.
- Omáčku nalijte do talíře. Navrch dejte nakrájené maso, které dostatečně osolte a opepřete. Ozdobte čerstvou bylinkou a podávejte například s pečenými brambory.